Skocz do zawartości

[F10] nie odbija kierownica

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam panowie, mam problem z moją F10. Mam wspomaganie elektryczne lecz ono działa tylko, że nie odbija mi kierownica i nie prostują mi się koła. Po przejechaniu może 30 metrów pojawia mi się błąd „Dodatkowy wysiłek przy kierowaniu” - żółta kierownica z wykrzyknikiem. Lecz jak zgaszę samochód i odpalę na nowo to błąd znika i ponownie po przejechaniu takiego odcinka włącza się na nowo i tak w koło. Z góry bardzo dziękuje za jakiekolwiek odpowiedzi
Opublikowano
  • Autor
Zapomniałem dopisać, samochód jest po dzwonie. Zbieżności jeszcze nie robiłem i mam leciutko przekrzywioną kierownice
Opublikowano
a błędy w ISTA?
Retrofity: 2VB - TPMS (RPA -> RDC); 302 - alarm; 5AC - HBA; 5AS (Driving Assistant: LDW+FCW); 5AS -> 5AT (Driving Assistant Plus: ACC+LDW+FCW); 5AR - TJA; 6UK+5A3 - NIVI3 + Targeted illumination
Opublikowano
  • Autor
„482395 - sterownik EPS: Tarcie skrzynia kierownicza za wysoko”
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Może się listwa-pręt w przekładni skrzywiła i blokuje ją .
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Masz skrzywiona maglownice, tylko wyniana
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Pytanie było zadane początkiem lipca i jak widać kolejny forumowicz, który pyta, liczy na pomoc ale nie ma „odwagi” napisać co tak naprawdę było powodem usterki…..
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor
Przecież napisałem w drugiej wiadomości że samochód jest po dzwonię, więc to pewnie było przyczyną. Lecz dzwon był lekki dlatego w pierwszej kolejności zapytałem o to tutaj, bo wykluczałem skrzywioną maglownice
Opublikowano
I wymieniałeś maglownicę czy coś jeszcze? pomogło?
Retrofity: 2VB - TPMS (RPA -> RDC); 302 - alarm; 5AC - HBA; 5AS (Driving Assistant: LDW+FCW); 5AS -> 5AT (Driving Assistant Plus: ACC+LDW+FCW); 5AR - TJA; 6UK+5A3 - NIVI3 + Targeted illumination
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
Popuściłem śrubę na maglu i jest zdecydowanie lepiej, lecz to jeszcze nie to. Najprawdopodobniej listwa krzywa i będzie raczej do wymiany
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor
Witam ponownie, finalnie wymieniłem magiel. Było dobrze, lecz po dwóch miesiącach z dnia na dzień znowu zrobiła się „sztywna kierownica” i w dodatku wyskakuje mi ponownie błąd „Dodatkowy wysiłek przy kierowaniu”. Czy przyczyną może być drążek kolumny kierowniczej?
Opublikowano
  • Autor
We wtyczce maglownicy? W takim razie muszę tam zajrzeć, nie ja zmieniałem maglownice i dlatego nie mam pojęcia. Dzięki za podpowiedź
Opublikowano
U mnie w F11 przestało działać podczas jazdy wspomaganie kierownicy i wyświetla się błąd " Dodatkowy wysiłek przy kierowaniu". Co mogło się uszkodzić ?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Witam ponownie, finalnie wymieniłem magiel. Było dobrze, lecz po dwóch miesiącach z dnia na dzień znowu zrobiła się „sztywna kierownica” i w dodatku wyskakuje mi ponownie błąd „Dodatkowy wysiłek przy kierowaniu”. Czy przyczyną może być drążek kolumny kierowniczej?

Jak Cie to pocieszy, to znam przypadek, z dosc znanej fabryki bardzo drogich, samochodow luksusowych, gdzie wymieniono silnik tylko dlatego, ze nikt sie porzadnie nie przyjrzal wtyczce, w ktorej jeden pin byl luzny i sie wysuwal w czasie podpinania, wiec silnik raz dzialal prawidlowo raz nie. I takie rzeczy dzieja sie w miejscach, gdzie dostep do inzynierow i pozornie najlepszych fachowcow jest bezproblemowy. Takie przypadki sa na porzadku dziennym. To co sie dziwic, ze jakis tam mechanik, potrafi tylko wymieniac czesci, zamiast prawidlowo diagnozowac usterke.

Opublikowano
  • Autor
Panowie, przez jaką stronę mogę dodać tutaj filmik? Chciałbym się was poradzić co mogło pójść nie tak, że mi postrzępiło pasek który chodzi w maglownicy i silniku.