Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Członkowie klubu
Opublikowano

Próbowałem w tym wątku https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=188&t=391162 , ale chyba nikt nie zagląda, więc piszę tu.

Nigdy nie miałem okładek ze Spotify, bo leci przez BT, ale ostatnio sparowałem iphona i wpadła mi na jednym utworze okładka, następny utwór już bez.

Poczytałem teraz i poleciałem do auta sparowałem telefon po kablu (nie jest to gładkie łączenie, coś mu ciągle przeszkadzało), pojawiła się opcja Spotify w źródłach muzyki, okładki są itp., fajnie ;)

Ale czytam, że po takim parowaniu nawet bez kabla powinno działać - jak odłączę, to Spotify znika z opcji źródeł\aplikacji.

To dlatego, że mam starszą jednostkę idrive? Będzie działać tylko jak połączę iphona kablem?

Dlaczego w takim razie raz czy dwa wpadła okładka sama, przy połączeniu przez BT?

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Moderatorzy
Opublikowano

Ja mam id6 i też nie działa. Podobno działało w jakichś starszych wersjach Spotify ale to już bardziej jak legendy.

Kiedyś kilka razy mi się udało ale zawsze potem się sypało.

Poddałem się.

spacer.png

• Członkowie klubu
Opublikowano

Przy połączeniu po kablu pojawia się Spotify jako źródło i wtedy jest graficznie ładnie.

Ale nie chce mi się tego ciągle tak odpalać na okrętkę, więc chyba też odpuszczę, choć jakimś cudem parę razy pokazały się przy połączeniu BT... ;)

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
U mnie normalnie są okładki w Spotify połączonym po BT. Jeżeli nie ma to muszę przełączyć na radio i z powrotem na media i magicznie się pojawiają znowu.
  • 5 miesięcy temu...
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Dla potomnych - długo nie robiłem aktualizacji do iOS 16, w myśl lepiej niech inni testują ;) ale teraz po aktualizacji do 16.3.1 magicznie pojawiły się okładki Spotify w polączeniu po BT :8)

Działa za każdym razem bez problemu.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
Dla potomnych - długo nie robiłem aktualizacji do iOS 16, w myśl lepiej niech inni testują ;) ale teraz po aktualizacji do 16.3.1 magicznie pojawiły się okładki Spotify w polączeniu po BT :8)

Działa za każdym razem bez problemu.

Aż z ciekawości poszedłem do auta sprawdzić :) Ale niestety nie działa.. Nie wyświetlają się okładki ani nawet nie wyświetla poprawnie meta-danych aktualnie odtwarzanych utworów.

Już ten temat trochę wałkowałem i doszedłem do wniosku że za wszystko odpowiada iPhonowy profil od bluetootha iAP. Jak przekodowałem idrive żeby nie używać iAP'a tylko AVRCP to przynajmniej meta-dane utworów jest poprawnie wyświetlane. Okładki się nie wyświetlają dla AVRCP bo mój combos nie wspiera nowszej wersji AVRCP (cover arty wspierane są dopiero w wersji AVRCP 1.6) :wink:

• Członkowie klubu
Opublikowano

U mnie działa, nie zapeszaj :mrgreen:

A odpalałeś Spotify jako aplikacja pod apką My BMW? Tylko po kablu trzeba podpiąć telefon, żeby się pojawiła.

Ja to robiłem i wtedy po kablu działało. Gdzieś czytałem, że raz po kablu trzeba spiąć i potem działa też przez BT, ale u mnie się wywalało. Dopiero teraz po aktualizacji działa 1:1 :wink:

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Członkowie klubu
Opublikowano
Tak. Po kablu wyświetla mi się apka od Spotify i wszystko działa jak należy. Po BT niestety apka nie pokazuje sie wcale.

U mnie jest tak samo, bez kabla nie ma Spotify w apce, ale mimo to po BT działa.

A jaką wersje software masz u siebie? U mnie:

Media: MN-002.018.071

Telefon: TN-002.018.070

Rozszerzenie: HN-003.255.080

Dwa lata temu dziqsek robił update wszystkiego co można było, u mnie jest tak:

Media: MN-003.003.001

Telefon: TN-003.255.080

No i względem https://www.bmw.com/en/footer/software-updates.html ostatni upgrade to UPD05074

Wg. tej strony u mnie jest wszystko aktualne, brak aktualizacji do pobrania.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

Ciekawe.. Czyli musimy mieć jakieś różne rewizje NBT. Niby ID4 ale czymś się różnią...

Ty masz następujący update (UPD05081):

https://static.bmw.com/content/dam/bmw/staticContent/static_bmw_com/bluetooth/updates/bmw/pdf/Readme_UPD05081_en.pdf -> oficjalny release notes

Też go sobie wgrałem wcześniej, co ciekawe idrive łyknęło go. Mimo że https://www.bmw.com/en/footer/software-updates.html raportuje że UPD05074 to ostatni update dla mojego idrive.

Ale zamiast oczekiwanej wersji:

Media: MN-003.003.001

Telefon: TN-003.255.080

Mam po tym upgradzie:

Media: MN-002.018.071

Telefon: TN-002.018.070

Jak widać MN i TN się nie zaktualizował :?

btw jak by co to mam wersje z szerokim ekranem.

Opublikowano

Hmm według wiki to:

iDrive Professional NBT (Next Big Thing) [iDrive 4.0]

iDrive Professional NBT EVO [iDrive 5.0/6.0]

od iDrive 5.0 dopiero możesz sobie włączyć carplay przez kodowanie.

Poszukałem trochę w na angielskich forach i znalazłem coś takiego:

To receive the latest MN/TN levels you'll need to have car reprogrammed with latest iStep (or manually flash Nav hardware using esys or Ista.

i może dlatego nie mogę dostać najnowszego upgrade dla MN/TN z UPD05081. Są tutaj na forum jakieś spece co mogą podbić mi i-level? Sama procedura jest jakoś bardzo skomplikowana? Jakby ktoś chciał pomóc to mogę podjechać - jestem z okolic Wrocławia.

Btw. Wie ktoś ile ASO sobie bierze $$ za taki upgrade?

Opublikowano

Heh, ciekawe. byłem przekonany że: ID4 to NBT a ID5 to NBT EVO

No nic. Wnioskuje że nie działa mi te Spotify po BT bo mam starszą wersje MN i TN. Kiedyś może podbije ten i-level i dam tutaj znać.