Skocz do zawartości

BMW E91 N47 kopci na czarno

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich! Mam pytanie odnośnie mojego bmw. Mam problem,a mianowicie auto mi kopci ma czarno dodam, że egr zaślepiony i rozłączony, dpf wycięty.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Ursus c330 tez kopci na czarno, tez nie ma dpfa oraz egra.
Opublikowano
  • Autor
Ale to kopcenie jest dosyć mocne aż siara
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

A porównałeś kopcenie Ursus c330?-jest identyczne...

Skoro pousówałeś z osprzętu silnika elementy które są odpowiedzialne za dopalanie paliwa,to czego oczekujesz?

Poczytaj jaką rolę pełni EGR

Co było powodem do usunięcia tych części?

Opublikowano
  • Autor
Poprzedni właściciel....nie mam pojęcia po jaka cholere to robił
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Masz za mało powietrza w składzie mieszanki-zacznij od sprawdzenia czy turbo pompuje tyle co oczekuje ECU...
Opublikowano
Gumowy króciec za przepływomierzem często gęsto jest uszkodzony i ciągnie lewe powietrze.
Opublikowano
  • Autor
Jest pęknięta harmonijka za przeplywka! Być moze to będzie to?
Opublikowano
A co wyżej napisałem? Zdemontuj rurę, z tyłu jest śrubka E-Torx bodajże rozmiar 8/10. Zaklej na próbę dookoła mocno taśmą izolacyjną i potem taką do wiązek samochodowych. Jeśli pomoże to szukaj nowej rury.
Opublikowano
  • Autor
Do mocy też to coś ma związanego?
Opublikowano
Trochę tak bo ECU ma fałszywe dane o masie powietrza.
Opublikowano
  • Autor
Skleilem tasma,ale nadal czarna chmura
Opublikowano
Jakieś inne objawy oprócz samego kopcenia?
Opublikowano
  • Autor
Wydaje mi się,że może trochę słabsza jest,ale nie dam sobie palca uciąć czy ta tasma trzyma tak jak powinna w 100procentach
Opublikowano
  • Autor
No i problem mam że wspomaganiem, ale to nic do tego nie ma. A mianowicie nie działa wspomaganie elektryczne, raz działało raz nie,aż w końcu przestało całkiem bylem u elektryka błędów nie pokazało dziś jadę na diagnozę, prad dochodzi do wtyczki ale nie działa
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
To co przed turbo, nie ma wplywu na kopcenie, to za, tak a nie dzialajace wspomaganie zawsze wywala bledy.
Opublikowano
  • Autor
Jak nie ma wpływu? Za przeplywka jak jest dziura i ciągnie lewe powietrze to źle ustawia mieszankę i wtedy kopci
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
W teorii tak, w praktyce mozesz rure z turbo zdjac i nic sie nie zmieni, nie bedzie kopcil.
Opublikowano
  • Autor
Odpiąłem przepływomierz i dużo mniej kopci miałem kupiony drugi używkę i też na nim kopci,a jak są odpięte to kopcenie dużo dużo mniejsze...można jeździć na odpietym ?
Opublikowano
Też mam taki problem z kopceniem, jak odepne przepływomierz to problem ustępuje. Wrzucałem logi i na forum i jeden gość powiedział, że to właśnie wina egr. EGR też nie działa jak się przepływomierz odepnie. Więc może u Ciebie jest źle wykodowany EGR. Jak odepne kostkę od egr to też problem kopceniem jest mniejszy.
Opublikowano
  • Autor
Ale ja mam całkiem wypragromowany egr I dpf... więc nie mam pojęcia,może go uruchomię
Opublikowano
Może być nieszczelność jakaś i też przez to tak. A tak nagle zaczął kopcić?
Opublikowano
  • Autor
Po wymianie czujnika w pompie cr
Opublikowano
U mnie też po wymianie całego układu cr tak się stało. A gdzie wymieniłeś, w jakim zakładzie?
Opublikowano
  • Autor
W Pile u mechanika. A ty skąd jestes