Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Panowie nie wiem o co chodzi. Miesiąc temu został wymieniony mi silnik n63tu na no prawie nowy . No prawie bo to silnik od bmw odnawiany. Silnik posiada 2 letnia gwarancję bmw. A w czym problem. Przejechałem pierwsze 1100km i wyskoczyła mi informacja żebym dolał 2 litry oleju. Czy to możliwe że w nowym silniku takie rzeczy?? Czy to problem z tym silnikiem jest jakiś . Mój stary n63tu też brał olej ale nie tyle 2 litry na 2000km to wtedy było już dużo. Nie sprawdzałem poziomu oleju po wyjechaniu od mechanika . Wiem powinienem. Czy mam się już czegoś obawiać z tym silnikiem ??
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Panowie czy ktoś ma pomysł co może być powodem takiego dużego ubytku oleju?? Przy starym silniku też musiałem dolewać tak dużo oleju . A więc teraz się zastanawiam czy aby napewno to było spowodowane samym silnikiem. Za dwa tygodnie jadę do sewisu bmw . Ciekawe co powiedzą. W końcu auto ma nowy silnik. Czy jak by turbo brało tak olej to było by widać jakis kolor spalin???
Opublikowano
W autach starszej generacji jak dymił na niebiesko to znaczyło, że bierze olej do komory spalania przez pierścienie czy uszczelniacze trzonków zaworowych. W takich BMW jak nasze dobija się syfem DPF, a kolor spalin raczej ten sam. Niech sprawdzą Ci napełnienie DPF i wycieki. Może olej po prostu ucieka przez nieszczelność gdzieś, niekoniecznie turbinę. Np nieszczelny korek miski olejowej, pęknięta miska (a to cięzko stwierdzić bowiem szczelina się pojawia przy nagrzanym silniku i cięzko to zdiagnozować, a było już kilka przypadków na forum) itd
Opublikowano
Przy takim ubytku, jakby był gdzieś wyciek poza silnik to byłoby widać, że cieknie - plamy pod samochodem, a nawet jeśli by pęd powietrza podczas szybszej „rozsmarowywał” olej to byłoby widać zaolejone elementy podwozia.
Opublikowano

Czy dobrze rozumiem?

W twoim BMW X5 F15 50i silnik brał 2l oleju na 2000km.

W ASO BMW wymienili ci cały silnik na nowy.

W nowym silniku efekt jest prawie taki sam, czyli 2l na 1100km.

Czy silnik był wymieniony na gwarancji, czy płaciłeś za wymianę ?

Czy usługa została wykonana w ASO BMW. Jeśli tak to w którym.

Opublikowano
Silnik jest od dilera bmw . Nowy . A raczej odbudowany. Silnik był wymieniony u prywatnego mechanika. Nie przez bmw. Ale silnik posiada bmw gwarancję 24miesiace lub 24 tysiące mil. Ja mieszkam w USA. Tak wcześniej miałem duży pobór oleju. Teraz na to wygląda że znów jest duży pobór. Mam za tydzień wizytę w bmw serwisie. Bo nowy silnik i znów taki pobór oleju to coś mi nie pasuje.u mechanika tez mam gwarancję na ich pracę . Na 1 rok lub 12 tysięcy mil.
Opublikowano
Jakieś to dziadostwo te silniki od bmw. Dzisjaj zaczepem słyszeć cos z przodu silnika. Jak auto powoli jedzie to tak albo na 2 lub trzecim biegu jak zaczyna.ruszac po zmianie na te biegi tak w okolicach 1200-1600 obrotów słyszę chyba turkotanie przez chwilę. Chyba to rozrząd się psuje a m najechane na tym silniku może z 1300 mil. Jadę w środę do bmw niech określa co jest.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
niestety ostatnia dobra V8 od BMW to M62/S62, potem z każdym modelem duży zjazd w dół z wytrzymałością
Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW