Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na wstępie chciałbym wszystkich przywitać i pozdrowić.

Mam problem. :(

Chodzi o matę siedzenia pasażera- zapala się kontrolka poduszki. Gdzie można kupić taką matę w rozsądnej cenie i czy warto nabyć używaną (znalzałem taką na allegro za 180PLN).

Z góry dziękuję za pomoc pzdr.

Opublikowano

Mam problem. :(

Chodzi o matę siedzenia pasażera- zapala się kontrolka poduszki. Gdzie można kupić taką matę w rozsądnej cenie i czy warto nabyć używaną (znalzałem taką na allegro za 180PLN).

Z góry dziękuję za pomoc pzdr.

To dosc czesta usterka. Uzywana mata jest chyba nierozsadnym pomyslem bo najgorsze w calej wymianie to robota tapicerska. Nie wiem czy ktos sie podejmie wymiany za mniej niz 500 zlotych. Jest ktos nie jest purysta to moze u dobrego elektryka zamknac na stale obieg co dla systemu bedzie oznaczac "fotel zajela osoba powyzej 14kg" i w razie kraksy (oczywiscie nie zycze!) poduszka zawsze odpali niezaleznie czy na siedzeniu jest pasazer czy tylko gazeta.

Opublikowano

Witam

moze ktos zna elektryka w mazowieckim najlepiej w warszawie ktory na krotko by potrafil podlaczyc mate zeby wykrywalo ze non stop osoba siedzi na siedzeniu pasazera i przez co system byl sprawny ???

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

To dosc czesta usterka. Uzywana mata jest chyba nierozsadnym pomyslem bo najgorsze w calej wymianie to robota tapicerska. Nie wiem czy ktos sie podejmie wymiany za mniej niz 500 zlotych. Jest ktos nie jest purysta to moze u dobrego elektryka zamknac na stale obieg co dla systemu bedzie oznaczac "fotel zajela osoba powyzej 14kg" i w razie kraksy (oczywiscie nie zycze!) poduszka zawsze odpali niezaleznie czy na siedzeniu jest pasazer czy tylko gazeta.

A czy nie jest tak, że dla zadziałania poduszki pasażera przede wszystkim musi być zapięty pas ?

Pozdrawiam

Opublikowano

Mam podobny problem, z tym, że uszkodzona jest mata siedzenia kierowcy (wg wskazań z diagnostyki).

Czy ktoś z obecnych tu forumowiczów wie jakie zadanie spełnia ona na miejscu kierowcy (czy jest to swego rodzaju "waga" kierowcy w celu doboru odpowiedniej objętości poduszki w razie odpalenia czy po prostu daje ona sygnał o zajętości miejsca przez kierowcę, co wydaje mi się raczej bez sensu....)?

Coat of arms of NEPAL
Opublikowano
BRJ Serwis i części BMW, al. Warszawska 150, 20-824 Lublin. Telefon 0-81 5337823. Koszt tzw. emulacji maty w siedzeniu pasażera to 50 zł. Cały zabieg trwa nie więcej niż 15 minut. I problem z zapalającą sie kontrolką airbag z głowy.
Opublikowano
Oczywiscie emulacja maty to nic innego jak rezystor podpiety do wtyczki maty ktory eliminuje blad swiecenia sie kontrolki ale tylko to. Poduszka zadziala mimo swiecenia sie kontrolki poduszek ale w przypadku poduszki dwuladunkowej nastapi tylko jeden strzal. Jesli ktos potrzebuje moge zmierzyc rezystancje sprawnej maty i podac wartosc rezystra ktory pominie jej dzialanie.
Opublikowano
Propo wymiany maty w Warszawie jej wymiana u tapicera samochodowego to koszt od 60 do 150 zl (ul. grochowska) a uzywana mata to dobry pomysl jesli auto nie ma wiecej niz 8 lat. Latwo ja sprawdzic bo uszkodzeniu ulega w srodkowej czesci i jest to widoczne bo poprostu jest w tym miejscu zalamana.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja w zeszłym roku płaciłem 200 pln za wymianę u Pawłowskiego w Łomiankach. Matę chyba za 280 pln w ASO kupowałem.

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

Opublikowano
Dariuszek, jeśli to dla Ciebie nie kłopot, poprosiłbym o zmierzenie rezystancji sprawnej maty (na obciążonym oraz pustym fotelu pasażera).
Coat of arms of NEPAL
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
A sluchajcie czy nie warto najpierw poszperac pod fotelem ewentualnie odkrecic go i posprawdzac wtyczki pasow itp???? (tez mi sie to swieci) Co za sit!!!!
BMW a to dobre jest!!!!!
Opublikowano

Już sprawdzałem, obie wtyczki: od napinacza i od maty.

Czy można po prostu zamknąć obwód maty (opór 0 ohm) czy wymagana jest inna wartość przez sterownik?

No i jeśli już zmostkuję matę czy muszę usunąć błąd ze sterownika czy kontrolka sama zgaśnie (jak np. w przypadku awarii czujnika ABS)?

Coat of arms of NEPAL
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Musisz usunąć błąd ze sterownika komputerem.

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

Opublikowano

Witam,

Tez wymienialem to badziewie (nie osobiscie), co moge napisac, to to, ze mate kupile w serwisie w Irlandii koszt to ok 78eruo i po przeliczniku 3.80zl to wychodzilo mniej niz w Polsce. Na pewno nie ma co zawracac sobie glowy uzywana. Wymiana maty i tu mialem duze szczescie z tego co piszecie bo zaplacilem 50euro chlopaki (polscy mechanicy) meczyli sie sporo i wiem, ze dzisiaj bym zaplacil za to duzo wiecej (polscy mechanicy juz sa tylko niewiele tansi od servisu).

Jezeli masz problem i niewiesz czy to jest konkretnie wina maty to jedynym lekarstwem jest diagnoza na dobrym sprzecie a takowy czesto jest w servisie, ale co sie moze okazac ze z diagnozy w serwisie wyjdzie wiele problemow (nie tylko z airbagiem) i to jest "dobra" strona wydania ok 150zl a jak wiemy im predzej sie o tym dowiemy tym lepiej fizycznie ale nie psychicznie.

Pozdrawiam