Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ostatnio wymieniałem klocki tylne (przednie są nadal OK) po przejechaniu na nich 74tyś. Wziąłem oryginał bo nie sądzę by coś tańszego było równie dobre.
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Sądzimy że będą biły tak samo jak każdy inny zamiennik. Tarcze oryginał, klocki wedle uznania.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Taka sytuacja, miesiąc temu przegląd i info że klocki są tak na oko na 50% zużycia. Kilka dni temu komunikat że zmiana za 4tys km. Trochę mi to śmierdzi, pytanie co się stanie jak przekroczę te 4k i polatam jeszcze jakiś czas na tym co założone bo mam wrażenie że aso chce na mnie zarobić szybciej niż potrzeba.
Opublikowano
Taka sytuacja, miesiąc temu przegląd i info że klocki są tak na oko na 50% zużycia. Kilka dni temu komunikat że zmiana za 4tys km. Trochę mi to śmierdzi, pytanie co się stanie jak przekroczę te 4k i polatam jeszcze jakiś czas na tym co założone bo mam wrażenie że aso chce na mnie zarobić szybciej niż potrzeba.

Tylko fizyczne sprawdzenie da Ci odpowiedź, komunikaty są mocno poglądowe.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
komunikaty są mocno poglądowe.

i mocno do przodu...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

polecam jak najszybciej sprawdzić - nie u szwagra :wink: - bo :

a- jak całkiem się zużyją to będziesz miał i klocki i tarczy do wymiany

b- wewnętrzny klocek pierwszy się zużywa - bo ma większy docisk niż zewnętrzny- stąd bez ściągania kół i sprawdzenia wewnętrznego klocka, to nie ma sensu

Opublikowano
Jeżeli wszystko jest tak jak być powinno to oba klocki na tarczy są dociskane z tą samą siłą. Dlatego zacisk jest albo pływający albo wielotłoczkowy. W praktyce nie zużywają się jednak identycznie równo, a duża różnica w zużyciu może świadczyć o jakimś niedomaganiu lub kichowatej mieszance okładziny (to raczej w tych "byle jakich" klockach). Pzdr.