Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Silnik w moim aucie bardzo wolno się nagrzewa (ok.10 min. zanim w ogóle ruszy w górę) i nigdy nie osiąga normalnej temperatury pracy tzn. wskaźnik temperatury nigdy nie dochodzi do pionu.

zastanawiam się czy to nie problem z termostatem (może cały czas otwarty) lub opcją wyposażenia 823 Hot Climate Version (przeznaczony na gorące klimaty). Miał ktoś podobne problemy.

• 2 lata później...
Opublikowano

odpowiem po paru latach, to co pokazywane jest na desce do jest temperatura oleju a nie wody jak w większości samochodów. NIe ma tam małego dużego obiegu co by się szybko kreska podniosła. I tak 10 min to się wskazówka dopiero co porusza. 

na obrazku pod cyferka 5

image.png.b2073f39b81a8d366a4e41a1ab6482a5.png

Opublikowano (edytowane)

Zwróć uwagę, że w pionie jest temp. 120 stopni. Zwykle wskaźniki pokazują w zakresie 90-110 stopni, więc w tym przypadku nie ma mowy o pionie. A propos nagrzewania; po 10 minutach rusza się wskazówka, ale kiedy zaczyna lecieć ciepłe powietrze ?

Edytowane przez RobertP
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

jak pisałem wcześniej to temperatura oleju, nie bardzo się ma do ogrzewania wnętrza gdyż te jest zasilane z płynu chłodniczego. 

Każdym razie moja F07 550 dmucha ciepłem po 3-4 min jazdy, gdzie wskazanie temperatury oleju jeszcze grubo leży. 

I wiadomo temp cieczy chłodzącej jest niższa z zasady stosuje się takie z temp wrzenia 110c lekko więcej niż woda. ale nie za dużo bo wyższa temperatura niszczy silnik. dlatego skala na cieczy to 90-110 a oleju jak widać 120 i więcej. mój pokazuje jak się dobrze nagrzeje lekko przed 120 . 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 23.05.2024 o 20:08, RobertP napisał(a):

ale kiedy zaczyna lecieć ciepłe powietrze ?

To ma się nijak do nagrzewania  silnika bo jest elektryczne ogrzewanie kabiny do pewnej temperatury gdzie grzałka się wyłącza i ogrzewanie idzie z plynu chłodniczego.