Skocz do zawartości

Uniwersalna Sonda Lambda czy tylko zamiennik oryginalnej ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w tamacie. Sonda do E30 kosztuje okolo 250zł za uniwersalna bosha mozna zaplacic 70zł i przerobić wtyczke ze starej. Pytanie czy bedzie OK ?

Mam też Prelude i do tego auta nie ma wcale odpowiednikow tylko uniwersalna i auto chodzi dobrze :)

...nieważnie dokąd jedziesz,ważne ze bokiem...
Opublikowano
Nie powinno być kłopotu. Jednak po zamontowaniu trzeba sprawdzić popraność jej działania.
Opublikowano
Potwierdzam, generalnie sondy działają na takiej samej zasadzie. Ważna jest ilość i kolor kabli. Może minimalnie inaczej reagować na gaz, słyszałem, że "gorsze" (czyt. tańsze) sondy mają dłuższy czas reakcji, tym samym trochę gorzej jest mieszanka dobierana przy max. depnięciu.
Opublikowano

nie powinno byc roznicy

ja do siebie zalozylem sonde wogole z innego auta. jakies mitsubishi sonda z 4 przewodami. byl problem z przelutowaniem jednego kabla (jakies zabezpieczenie czy cos. nawet kwas nie pomogl) natomiast po podlaczeniu dziala idealnie, bez zadnej roznicy :norty:

Opublikowano
Problemu z sondami nie ma , tyle tylko że powinny parametrami odpowiadać orginalnej z danego auta. Lutować sond nie można bo cyna się utlenia , tylko montować na tuleje. A wogóle to przewody od lambdy są stalowe i żadny stop jej nie złapie , no chyba że jubilerski :lol:
Opublikowano
No,ale jak jest z ta ich uniwersalnoscia??? Czy ktos zakupil i jest w pelni zadowolony z takowej? Zawsze byle przekonany ,ze sondy sa przeznaczone strikte do paramertrow auta.