Skocz do zawartości

Nowe tarcze hamulcowe problem z biciem na kierownicy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, problem wygląda tak ze założylem nowe tarcze przednie komplet klocki cały zestaw wszystko zrobione jak nalezy. Pierwszy zestaw boscha i takie zachowanie po rozgrzaniu tarcz ok 30-40 km pojawia sie taka dziwna smuga na tarczach od strony wewnetrznej jakies 2 cm i oczywiscie ostre bicie przy hamowaniu powyzej 100 km/h, na zimnych tarczach nie ma bicia wgl. Później juz bily po przejechaniu 10 km wiec reklamacja i nowy zestaw firmy Textar, z którym zaczyna sie ta sama historia... Nie wiem juz gdzie szukac przyczyny, czyzby nastepne tarcze były wadliwe ? bede wdzieczny za jakies podpowiedzi

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor
Możesz troche jaśniej.. myslisz ze bicie jest z zawieszenia czy ze ma to wpływ na dewastacje tarcz?
Opublikowano
  • Autor

Dodam ze bicie występuje dopiero po trasie ok 30 km

i kilku grubszych hamowaniach

Opublikowano
  • Autor
nie ja to robiłem tylko kolega mechanik ale podejrzewam ze nie byly mierzone ale czy dwa komplety nowych tarcz moga byc krzywe od nowosci ? taki pech .. :)
Opublikowano
  • Autor
Dzięki wkońcu jakaś opcja, czyli co nowe piasty ? mozna to jakos sprawdzic przed wymiana dla pewności?
Opublikowano

Uszkodzone ( zużyte po prostu ) tuleje w wahaczach ( było na forum ) powodują drżenie podczas hamowania ...

Piasty również można zmierzyć zegarem .. krzywa piasta też może powodować drżenie ..

ALE >> jakikolwiek LUZ w zawieszeniu może powodować drżenie przy hamowaniu ... uszkodzona maglownica nawet .

Trudno jest tak przez internet powiedzieć co i dlaczego ... U mnie były to te gumy w wahaczach - a wiedza ta kosztowała mnie taczkę $ ;) .. tyle że ja wymieniałem felgi i opony oprócz tarcz i klocków :mrgreen:

Opublikowano
Przyczyną nawet może być niedoczyszczona piasta. Można gdybać i wymieniać, ale to będzie kosztowne. Sprawdź czujnikiem zegarowym bicie tarczy.
Opublikowano
Możesz troche jaśniej.. myslisz ze bicie jest z zawieszenia czy ze ma to wpływ na dewastacje tarcz?

Luzy w zawieszeniu powodują nie trzymanie geometrii podczas hamowania co powoduje wibrację kół. Krzywe tarcze czuł byś na pedale podczas hamowania przy każdej prędkości.

Opublikowano
Luzy w zawieszeniu powodują nie trzymanie geometrii podczas hamowania co powoduje wibrację kół. Krzywe tarcze czuł byś na pedale podczas hamowania przy każdej prędkości.

I to jest BARDZO mądre i przydatne stwierdzenie ;) !!!!

Opublikowano
Polecam też dobrą wulkanizację, żeby wyważyli koła tak jak trzeba, u mnie było bicie przy hamowaniu z prędkości 160 km/h na komplecie kół z letnimi oponami. Zmieniłem koła na zimówki i nic się nie dzieje.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
Właśnie jest roblem z dobra wulkanizacją, wszedzie stare maszyny, może ktoś polecić jakieś konkretne warsztat w okolicach nysy, lub wojewodztwo opolskie, dolnośląskie ?