Skocz do zawartości

mata siedzenia pasażera

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Szukałem na forum i nie znalazłem tego. Chodzi mi o świecącą kontrolkę poduszki. Sprawdziłem na komputerze i błędem była mata siedzenia pasażera. Słyszałem że można to obejść diodą. Ktoś wie jak to zrobić.
Opublikowano
Witam. Szukałem na forum i nie znalazłem tego. Chodzi mi o świecącą kontrolkę poduszki. Sprawdziłem na komputerze i błędem była mata siedzenia pasażera. Słyszałem że można to obejść diodą. Ktoś wie jak to zrobić.

Dziszaj to robilem u elektryka .......... 10 minut i gotowo .......cena 20zl.......

poszukaj dobrego elektryka........

Opublikowano
Byłem u elektryka wlutował mi diodę i ciągle zapalała się kontrolka poduszki a komputer wskazywał błąd zajęcia miejsca pasażera. Może ktoś mi podpowie czy ta dioda ma być przed tą skrzynką czy dopiero za nią przed samą matą. I co sądzicie ozlutowaniu kabli. Proszę o pomoc.
Opublikowano
Diodę wlutuj niebieskim kablem do katody i białym do anody w diodzie.Musi ona być wlutowana od strony siedzenia czyli za tą czarną puszeczką.Możesz odciąć matę i wlutować a możesz również wlutować w istniejącą instalację-równolegle.Tak mam u siebie i jest super.Żadnych problemów działa tak w e39 i e36.Oczywiście na koniec trzeba wykasować błędy w komputerze.Miłej zabawy
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

witajcie

mam to samo z matą

znalazlem w necie emulatory za 50pln, ale podejrzewam ze to po prostu ta dioda o ktorej piszecie opakowana w puszke :-)

w kazdym razie chce sie samemu pobawic z usunięciem problemu, i tu jest pytanie: jaką diodę należy wstawić? ktos moze mi podac rodzaj i parametry?

Rafi DJYendruh

sharky: srebrne E24 635 CSiA

Citroen XM oraz GMC Savana

GG # 142068

[email protected]

Opublikowano
zwykła dioda prostownicz typu 4001.Taka tam jedno amperowa krzemowa.Nie ma to większego znaczenia. Pisałem wcześniej, że wlutoałem również równolegle z istniejącą matą ale ten system się nie sprawdził. Rozłącz matę i wstaw diodę jako samodzielny obwód. Tomek
Opublikowano
zrobiłem tak jak opisał kolega "Miu" i jest super ! w serwisie nie chcieli tego zrobić a pózniej pytali jak to zrobiłem
Opublikowano

Witam!!!

Miałem ten sam problem w BMW e-36 Compact, bylem u elektryka -wlutował mi diodę pod siedzeniem, przed tą czarną puszeczką - i narazie CACY!!! A no zapłaciłem 150zł. :cool2: :cool2:

Opublikowano
Witam!!!

Miałem ten sam problem w BMW e-36 Compact, bylem u elektryka -wlutował mi diodę pod siedzeniem, przed tą czarną puszeczką - i narazie CACY!!! A no zapłaciłem 150zł. :cool2: :cool2:

witam ale tam nad morzem was łoja dioda 10 droszy no i skasowanie kompa w porywach 30 dychy

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam.

Podłączę się do tematu bo nie ma sensu zakładać nowego. Czy ktoś może wymieniał sam ową mate i czy może powiedzieć czy jest to droga przez mękę czy raczej normalna wymiana, bo zakupiłem właśnie nową mate w serwisie i muszę ją wymienić jednak najtaniej "u kogoś" usługa ta kosztuje 300 zł., a że jestem mechanikem więc naprawy nie są mi obce ciekawi mnie tylko czy są tam jakieś ukryte "chwyty"

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam ponownie.

Właśnie jestem po samodzielnej zmianie maty. Najtrudniejsze okazało się zdjęcie poszycia pianki siedziska pod, którym znajduję się owa mata oraz mata podgrzewania siedzenia. Sama jej wywiana to żaden problem gdyż trzyma się w czterech punktach na przylepiec. Z tego co zaobserwowałem to problemem zużywania się tej maty są jej boczne uszy, które trzeba wcisnąć w wyżłobienia pianki i zakleić na bocznych trzymaczach siedziska. Owe zagięcie jest najcieńszym elementem maty i do tego musi być zagięte co powoduje, że jest najbardziej obciążonym miejscem, szczególnie podczas wysiadania kiedy to pasażer obracając się na siedzeniu w stronę wyjścia wywiera największy nacisk na owe trzymanie boczne dolnego siedziska co powoduje jego uginanie a następnie prostowanie. Po wyjęciu maty widać to jeszcze lepiej gdyż w tym miejscu jest wytarta i odklejona osłona maty. Po założeniu i wykasowaniu błędu kontrolka się już nie świeci.

Pozdrawiam