Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
Na ile kilometrów ustawiony jest limit "życia" filtra ? Rozróżniam zapchanie itp ale jest też przebieg po którym komputer wymaga wymiany tego ustrojstwa . Edytowane przez Paszczaku
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W silniku B47 jest tak że przy 200 kkm pojawia się błąd w pamięci komputera a przy 250 kkm pojawia się już info na wyświetlaczu i cały czas świeci się trójkąt ostrzegawczy.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dzięki . Akurat jadę obejrzeć auto z taktycznym przebiegiem 242 kkm . Chyba sprzedający wie o zbliżającej się atrakcji .
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ale jak pojawi się ten komunikat z błędem przy 250 kkm to wystarczy aplikacją Bimmer Tool powiadomić ECU o wymianie dpf-a i wszystkie błędy i komunikaty z tym związane znikają, tak że to nie jest żaden problem.
Opublikowano
Tak zapewne jest, gdyż ja kupowałem auto z 201tkm i dystans do wymiany miał niecałe 250tkm...czyli przed sprzedażą "nasi tu byli" :8)
Opublikowano
Ile wam pokazuje zawartości popiołu w DPF i przy jakich kilometrach? U mnie aplikacja bimmertools pokazuje 52g popiołu, przebieg 200k.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W NewTis jest informacja ,że jednorazowe wypalanie DPF wytwarza 0,6g. popiołu .

Jest też informacja ,że wypalanie filtra odbywa się obligatoryjnie co 1000km lub wcześniej.

Więc można sobie to wyliczyć....

0,6g x ( 200 000km : 1000km ) = 120g.

1000 km to wynik idealny , myślę że należy go podzielić na pół , czyli wypalanie DPF odbywa się średnio co 500km. Tak więc wychodzi 240 gram.

U mnie też ktoś już grzebał , więc nie jestem w stanie określić ile popiołu jest w filtrze. A mam nalatane 228kkm.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Miałem kilka bmw z DPF-em i wiecej niż 59g popiołu żadna nie miała i przebiegi były w okolicach 200 kkm a ta z 59g sprzedałem znajomemu i niedawno przekroczył 250 kkm
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Poprawiłem tytuł bo teraz zauważyłem że tego się nie da normalnie przeczytać .

Podejrzewam że sporo BMW ma już za sobą taką "wymianę" Widać jest spory zapas na więcej popiołu .

Opublikowano

.

Mam jakies 5tys od resetu filtra , 25 wypalan i 1,2g popiolu (wedlug Tisu mialbym 15gr :shock: ) Moze chodzi o 0,06 gr na wypalanie ?

Srednio wypala sie co 200km. Silnik B47

Jak kupilem auto mialem 47gr popiolu przy niecalych 170tys przebiegu i ( raczej wczesniej nikt niekasaowal filtra- i wczesniejsze zapelnienie filtra by sie zgadzalo z tym co pisal kolega Guzior )

Opublikowano
U mnie po resecie DPF 20 tys. km najechałem i sadzy jest 3,8 grama. Wypalanie różnie w zależności od 250-990 km. Silnik n57
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

.

Mam jakies 5tys od resetu filtra , 25 wypalan i 1,2g popiolu (wedlug Tisu mialbym 15gr :shock: ) Moze chodzi o 0,06 gr na wypalanie ?

Jak kupilem auto mialem 47gr popiolu przy niecalych 170tys przebiegu i ( raczej wczesniej nikt niekasaowal filtra- i wczesniejsze zapelnienie filtra by sie zgadzalo z tym co pisal kolega Guzior )

Eh..

Robiąc reset popiół nie znika.

To że wyświetla się że jest 1,2g to znaczy że jest 47 + 1,2g = 48,2g, jesli nikt wczesniej tego nie klikal, nie kasowal.

Opublikowano

.

Eh..

Robiąc reset popiół nie znika.

To że wyświetla się że jest 1,2g to znaczy że jest 47 + 1,2g = 48,2g, jesli nikt wczesniej tego nie klikal, nie kasowal.

Tak tak wiem, ze nie znika fizycznie z filtra.

Moj wpis dotyczyl wczesniejszego nfo z Tis, ze jedno wypalanie zapelnia filtr o 0,6gr ( u mnie 25 wypalan dalo 1.2gr)

Wiec moze wkradl sie blad i Tis podaje 0,06gr ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W sterowniku jest info że do wymiany 86 tkm , auto ma 244 tkm przebiegu . zatem albo nasi już tam byli , albo coś innego się wydarzyło . jest nowe turbo więc możliwe że przy awarii poprzedniego filtr oberwał na tyle że musiał Hans wymienić .

Po przejrzeniu historii serwisowej okazało się że na gwarancji był wymieniany DPF który chyba zdechł z powodu awarii EGR . Który też wymieniali . Także się wyjaśniło .

• 1 rok później...
Opublikowano

To może pytanie z innej strony - czy jest limit gram opiołu na DPF? (Wiem że to jakieś PI*Drzwi mierzone kompem)

Ale... np. mam w bimmerlink - 45gr popiołu (~79k km do wymiany, mam przebieg 223k km... czyli sugeruje że przy 300k km trzeba wymienić/czyścić)

Pytanie: czy 45g to dużo czy mało? to już trzeba "prać" DPF i mieć spokój czy nie?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To jest mało.

Ktoś już najprawdopodobniej kasował przebieg DPF?

Według NewTis, jedno wypalanie DPF wytwarza 0,6g popiołu......

Wypalanie DPF odbywa się obligatoryjne co 1000km.

232000km : 1000km = 232

232 x 0,6g = ok. 140g

Oczywiście jest tu mowa o idealnych warunkach

Myślę,że należy to pomnożyć przynajmniej przez dwa.

Moim zdaniem, wyznacznikiem prania/wymiany DPF jest ciśnienie wsteczne za DPF. Oczywiście czujnik jest sprawny

Ja mam nalatane 242kkm. Ciśnienie wsteczne mam po wypaleniu DPF 3hPa - 5hPa - na rozgrzanym silniku.

Nic nie robiłem z filtrem.

Kup aplikację BTool + adapter bluetooth. Dzięki temu będziesz kontrolował wypalanie DPF oraz wiele wiele innych parametrów/funkcji.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dodam że znalazłem nawet w formie papierowej informację że przy przebiegu poniżej 100 kkm dpf wymienili na gwarancji na nowy . tamten się pokruszył .