Skocz do zawartości

ktory lepszy 730d czy 740d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam.na poczatek chcialbym sie przywitac bo jest to moj pierwszy post

niedawno sprzedalem auto i mam pare zl ,serce mi mowi ,zebym wrocil do bmw,zawsze chcialem miec e38 ale kiedys byly bardzo drogie teraz mozna je kupic za razsadna kase,powiedzcie mi bo mam na oku dwa auta

1-2001r 730d 215tys km

2-2001r 740d 200tys km

obydwa te auta sa w dobrej wersji i maja septronik skrzynie tyle ,ze ja nie znam sie na tych skrzyniach,powiedzcie mi czy sa one dobre ,chodzi mi o skrzynie biegow i o silniki i ogolnie czy sa to auta bezawaryjne i wogole.

czy 730d nie jest za wolna?

a czy 740d nie za kosztowna w eksploatacji..tzn czytalem na ten temat i doczytalem sie ,ze podobno 740d strasznie duzo pali a 730d bardziej ekonomiczna ale wolna..z drugiej str moze lepiej e39 np 530d..doradzcie mi..

dzieki i pozdrawiam.

Opublikowano
Witam, spalanie to chyba jakiś mit bo średnio z przewagą trasy no i normalnej jazdy nie katowania w mieście spalanie kształtuje się na poziomie 10,5 litra, na trasie jest jeszcze ładniejsze. Samochód posiadam jakieś pół roku i nie mam żadnych problemów - przynajmniej z silnikiem i skrzynią, tylko po zakupie zrobiłem zawieszenie i teraz sterownik świateł. Jak masz jakieś pytania to śmiało zadawaj! Pozdrawiam:)
Opublikowano

mit..mam taka ksiazeczke instrukcja obslugi i jest w niej napisane w miescie 730d 12,1 a 740d 14,7..poza miastem 730d 6,8 a 740d 7,0 srednio 730d 8,7 a 740d 9,8..moze w rzeczywistosci jest inaczej...ale zastanawiam sie tez nad 735i i 740i z 2000/2001r..

ciekawe jak to jest z 735i i 740 bo w tej instrukcji 735i w miescie 17,2 poza miastem9,1 srednie 12,1

a 740i 18,1 poza miastem 9,2 srednie 12,5..

a 750 19,6 poza miastem 10,1 srednie 13,6..i badz tu madry..wiec jesli chodzi o diesla to mowicie ,ze 740d a benzyna to chyba 735i..moze 740i.

zastanawiam sie bo jesli twoja 740d w miescie pali 10,5 przy 8cilindrach to moze 730d pali8,5..a moze jest tak ,ze 730d pali tyle samo co 740d jesli tak to po co 730d??jak sa takie same?

Opublikowano

Jeżeli jeździsz po Warszawie to nie licz na to żeby takie 730d czy 740d palilo Ci 8 litrow.Moim zdaniem to wlasnie te 14,7 to realny wynik jeżeli chodzi o 740d.Moja 740 na paliwie palila 16-17 po Wawie a mam silnik M60 a nie M62 który jest oszczedniejszy wiec roznica nie duza pomiedzy 740d.

Powiem krótko ja bym kupił 740 w benzynie i tyle.

Opublikowano

moja pali po wawie 10,5-12..wiec 740d mysle,ze okolo 15 ..

jesli naprawde chcesz diesla to kup 3.0d bedziesz zadowolony ,niedlugo bede w wawie wiec jak chcesz zapraszam na przejazdzke,moze wtedy "mit" o 730d ktora nie ma czym jezdzic ktos obali..a jesli benzyna to 740i..v8 to piekny dzwiek..a spalanie..liczyc sie trzeba z tym ,ze w dieselu turbina,i pompa tez moga sie popsuc a wtedy wyjdzie na to samo.moze na korzysc benzyny. :?: :cool2:

a ja nie sprzedaje swojej 7ki.

odpowiem na kazde pytanie zwiazane z felgami,oponami.

Opublikowano
Hmmm, ale panowie ja tylko mówie o średniej niekasowanej od dawna, zawsze moge dać zdjęcia jak ktoś nie wierzy, a mieszkam w małej mieścince i większość na trasach robiona albo na drogach gdzie nie trzeba się zatrzymywać bo świateł nie ma. W każdym razie jestem zadowolony i nigdy na setke powyżej 12,9 mi nie wyszło. Zaznaczam od razu że nie pałuje jak nie trzeba bo wole jeździć spokojnie. Ja na pewno polecam 4.0d, ale ważny też jest chyba przebieg i stan.
Opublikowano
zapewniam cie ,ze w warszawie wyszlby wiecej..a jesli jezdzisz tak jak mowisz czyli zero korkow,swiatel i masz lekka noge to mysle ,ze jest to mozliwe..

a ja nie sprzedaje swojej 7ki.

odpowiem na kazde pytanie zwiazane z felgami,oponami.

Opublikowano
w mojej 750 mam też 12,9 średnią zrobioną od dłuższego szasu i tak sie utrzymuje a drugą kasuje na bieżąco i pokazuje 13,8 - 14,3

jak to zrobiles??? srednia od tankowania do tankowania jest u CIebie zwykle 13,8-14,3, a srednia dlugookresowa 12,9??? zeby zejsc z dlugookresowa srednia do 12,9 to musialbys miec ladnych kilka tankowan pon 11/100, a to w 750 praktycznie nie do zrobienia.

ja po roku jezdzenia mam srednia 14,9 z czego 90% bylo jezdzone na trasie.

http://forum.7er.pl/images/signatures/212758479446f629c8be0f9.png
Opublikowano (edytowane)

no cóż sztuka kierowania nie polega na kreceniu w lewo czy w prawo trzeba umieć jeździć a zreszta u mnie obydwie 750 mało paliły

i oczywiście polecam zakup 750 one nie są wcale takie straszne jak wiekszość twierdzi

Edytowane przez marek760i
BMW sie nie psuje
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano
hmmm dobre pytanie 3.0d czy 4.0d ...moim zdaniem jesli ktos juz kupilby 740d to lepiej jak kupilby benzyniaka np 735i..bo koszt sa podobne,wiec mija sie to z celem ekonomicznego auta..jesli ekonomika to juz wolalbym 730d i taki model wolalbym..aha skrzynia w 740d jakos jej opinia mnie zniechecila do tego modelu

na pytanie ktore BMW mam kupic...odpowiedz jest tylko jedna...

E 38 - p o l e c a m

a jaki silnik... nie wiem..ale stan musi byc rewelka