Skocz do zawartości

AWARIA. Kolektor ssący - czy ma klapy ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

wątek dotyczy pojazdu BMW 530d automat z roku 2020, VIN: WBADP81020GW40774, MOC 142kW.

wczoraj jechałem przez przełęcz Salmopol i auto bez problemu wdrapało się na górę bez kopcenia itd., ale przy zjeździe nagle straciło moc i przestał silnik reagować na pedał gazu. Następnie silnik zgasł. Zjechałem na pobocze i córka siedząca z tyłu mówi mi, że coś się pali. Za samochodem była wielka chmura i smród spalenizny. Silnik ostygł i spokojnie dojechałem do domu w Wiśle. Na parkingu pod domem jak ponownie odpaliłem silnik, to na wolnych obrotach pracował równo, bez zarzutu ale przy dodawaniu gazu zaraz się dławił i spadała moc. Dziś rano jak silnik ostygł silnik na postoju wkręca się na obroty, ale słychać niepokojące metaliczne dźwięki.

Jedni mówią, że to filtr DPF, ale zadzwoniłem do ASO i ten model nie ma tego filtru. Inni mówią, że padła turbina, a jeszcze ktoś wspomniał, że mogły oderwać się klapki przy kolektorze ssącym. Zadzwoniłem dziś do ASO i po nr VIN nie są w stanie ustalić czy ten model silnika ma kolektor ssący z klapkami. Zatem czy kolektor ma klapy?

Bardzo proszę o pomoc w ustaleniu przyczyny awarii.

Pozdrawiam,

Mariusz

Opublikowano
  • Moderatorzy
2020 bez dpf ale luksus

:D

Zadzwoniłem dziś do ASO i po nr VIN nie są w stanie ustalić czy ten model silnika ma kolektor ssący z klapkami.

Brak słów... :duh: :duh: :duh:

Tak, auto z tym VIN'em ma klapki w kolektorze, chyba, że ktoś je usunął.

https://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=DP81-EUR-05-2002-E39-BMW-530d&diagId=11_2837

Opublikowano
  • Autor

Dziękuję. U chłopaków z cześćidobmw.pl też ustaliłem, że kolektor jest z klapkami.

Czy znacie firmę, która regeneruje takie kolektory albo gdzie można kupić taki kolektor po regenerecji?

Opublikowano
  • Moderatorzy
Klapki w kosz, a na miejsce zaślepki. Zrobisz sam jeśli masz podstawowy zestaw kluczy. Pytanie jest czy silnik jakąś połknął czy nie...