Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Generalnie mam dwa, chyba nie łączące się ze sobą problemy. Zacznę od tego, że mam e46 320Ci w automacie.

Kilka tygodni temu podczas jazdy zaświeciła mi się kontrolka hamulca ręcznego, a chwilę później był pisk (ten taki brzęczyk) i kontrolka DSC. Od tamtego czasu kontrolka ręcznego świeci się cały czas, natomiast kontrolka od DSC załącza się po jakiś 1-2 minutach od odpalenia silnika, nawet na postoju. Mimo to, z tego co udało mi się zaobserwować, ABS chyba działa (pedał wibruje przy mocniejszym hamowaniu).

Drugi problem wystąpił dziś; próbowałem ruszyć ze skrzyżowania i zgasł mi silnik. Sytuacja o tyle dziwna, że nigdy wcześniej się to nie zdarzyło, wszak to automat więc chyba nie ma możliwości zdusić silnika :? (dodam tylko, że nie występują żadne problemy z odpalaniem; łapie od strzału nawet w zime). Kiedy zajechałem pod blok, zgasiłem silnik i włączyłem znów na zapłon zauważyłem, że kontrolka ładowania miga. Zauważyłem również, że przez większość czasu migała regularnie, ale był taki moment że migała dość 'dziko' w losowych odstępach czasu. Po jakimś czasie przestała, świeciła jednostajnie. Po odpaleniu silnika zgasła całkiem. Akumulator wymieniałem w tamtym roku, a alternator kilka lat temu był niby regenerowany, ale jak go zregenerowali - tego nie wiem.

Check się nie świeci, sprawdzałem też błędy tym dinksem na bluetooth wpinanym do OBD i apliacją Torque - czysto.

Co tutaj może dolegać? Jakieś sugestie? Z góry dzięki :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdź błędy w pompie DSC ale tym dinksikiem tego raczej nie zrobisz, sprawdź ładowanie.
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
Opublikowano

Sprawdzałem błędy tym dinksem i nic nie pokazało, więc raczej nic więcej nim nie zdziałam.

Jeśli chodzi o ładowanie, wczoraj sprawdziłem: przed odpaleniem 12,3V na akumulatorze, po odpaleniu 13,9V.

Póki co przestał mi ten akumulator migać, ale dziwi mnie to, że wcześniej migał tylko przed odpaleniem silnika :? Przecież wtedy nie ma ładowania w ogóle, więc powinien chyba świecić jednostajnie?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Komputer i sprawdź błędy w asc/dsc oraz liczniku.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Nie wiem jak z błędami bo auto ostatecznie było u mechanika, ale okazało się, że ponoć to wina zbyt niskiego poziomu płynu hamulcowego (przyznam, że nie sprawdzałem jego poziomu), który ponoć uciekał delikatnie przez przyrdzewiały tłoczek. Mówię oczywiście o tej kontrolce DSC i ręcznego. Dziwne, w sumie, bo nawet w instrukcji BWM nie wspominali o hamulcach, a jedynie o tym, że to jakiś problem z ABS.

Jeśli chodzi o to ładowanie to sam nie wiem, od tamtego czasu już nic nie migało...