Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Liqui Moly są ok ale ich cena jest nie adekwatna do bazy olejowej jaka została wykorzystana do produkcji, konkurencja produkuje podobne oleje a nawet lepsze a cenowo wypadają korzystniej np. Shell Helix Ultra Professional AM-L 5W-30 który jest na bazie GTL, Fuchs TITAN GT1 PRO C-3 5W-30 na tej samej bazie co LM ale z lepszym pakietem dodatków uszlachetniających + lepsza cena.
  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Podepne sie, olej do g30 lci 540i z gpf . Lac oryginalny 0w20 z norma 17 fe+ czy 0w30 12 fe+ ?

Miller 0w30 c2 xf premium czy jednak ktorys 0w20

• 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

A czy ktoś może na szybko powiedzieć ile mniej więcej oleju potrzeba do wymiany w silniku 2.0d 190KM ?

Nigdzie nie ma tego napisane w instrukcji.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wymieniałem sam więc mogę potwierdzić że 5 litrów wystarczy.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wymieniałem sam więc mogę potwierdzić że 5 litrów wystarczy.

U mnie nie starczyło 5, a weszło nawet 5,4l około (no może 5,2 bo z tej 5l banki nie ściekło pewnie idealnie do 0).

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

NewTis podaje 5L dla silnika B47.

Jak widać , na przełomie lat , pojemność oleju silnikowego spada....

M47N2 - 5,5L

N47 - 5,2L

B47 - 5L

Opublikowano

Wlałem 5 litrów (bo tylko tyle miałem), wskaźnik poziomu olej pokazuje połowę pomiędzy min/max.

Tak przy okazji - jak wskaźnik oleju pokaże min to ile potrzeba dolać aby dojść do max. ?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
mam za soba kilka wymian i zawsze dawalem do rewisu 5l (Motul) i gralo (wskaznik w polowie miedzy min-max) - wymieniam co 15 tys. km i nie widze ubytkow pomiedzy wymianami