Skocz do zawartości

Wskazówki zegara nie chodzą płynnie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie !!!!!

Mam pytanie ...w zegarze wskazówki nie chodzą płynnie .... tzn skaczą zamiast przesuwać się jednostajnie . Problem dotyczy poziomu temperatury płynu w chłodnicy . Czy po rozebraniu zegarów silniczki trzeba jakoś przesmarować ???? czy lepiej wymienić wszystko

:?:

Opublikowano

Raczej to nie wina zegarów i przesmarowanie nic nie da.

Najpierw poczyść wszystkie przewody masowe w aucie (skoncentruj się głównie na masie silnika i tej od aku). Poczyść też plusowe od aku wszystkie co wychodzą.

Jesli to nic nie da to możliwe, że umarły Ci akumulatorki. Trzeba wymienić - jeśli Ci się nie chce ;) to doraźnie możesz wyjąć bezpiecznik odpowiedzialny za liczniki na minutę, włozyć, odpalić i patrzeć czy już jest ok. Jesli nie jest ok to od początku - za któryms razem zaskoczy.

Every weapon needs a master.
Opublikowano
U mnie skokowo pracuje obrotomierz. Najlepiej widać to jak zrobię test zegarów i wskazówka powraca do początku skali. Z tego co słyszałem (bo nigdy tego nie robiłem) to w E36 nie ma akumulatorków a są kondensatorki które podobno też się wymienia, ale czy to coś pomoże na te dolegliwości to nie wiem.
Opublikowano
Jak pójdziesz do sklepu elektronicznego po czesci to dowiesz się że różnica jest zasadnicza. Z tego co wiem to akumulatorki są w E30 ale jak Robert twierdzi nie tu jest przyczyna.
Opublikowano

Nie bądz już taki technicznie precyzyjny - wiesz, że myślowo o to samo nam chodziło.

W smarowaniu ośki wskazówki nie widzę większego sensu (bez obrazy Robert) - przecież skacze czyli "zatarta" nie jest a jedynie licznik ma jakieś problemy napięciowe - typowy objaw słabej masy bądź rozładowanych akukondensatorków :)

Opublikowano
Dobra, nie bądźmy precyzyjni, niech będą akukondensatorki tylko czemu to się dzieje tylko na obrotomierzu a prędkościomierz, temperatura, poziom paliwa i ekonomizer działają bez zarzutu a u kolegi powyżej dla odmiany skacze temperatura?
Opublikowano

Powiem tak: często jest tak jak mówisz czyli skacze eko i obrotomierz ale może trafić każdy licznik. Kiedyś skakał mi paliwowskaz.

Kilka dni temu skakał mi lub też bardzo zawyżał własnie wzkaźnik temp. - winnym były zaśniedziałe klemy i masa silnika. Przeczyściłem na błysk i jest ok.

No ale oczywiście u kolegi może byc cos zupełnie innego - po prostu staramy sie pomóc wg. własnych doświadczeń :)

Opublikowano

Usterka :

Nie działająca płynnie wskazówka od temperatury płynu w układzie .

Brak cofania się do końca wskazówki od ekonomizera kiedy autko stoi z włączonym silnikiem ( zatrzymywała się na 25 litrach )

Diagnoza:

Rozłożyłem zegary .

Odklejająca się farba z powłoki zegarów zatrzymywała swoimi krawędziami w pewnych położeniach wskazówki. Najciekawsze jest to że odklejała się pod samą osią i nic nie było widać od przodu . Dopiero po rozłożeniu sprawa stała się banalna . Podkleiłem delikatnie farbę troszkę skruszyłem w miejscach i jest ok. . Przy okazji wymieniłem żarówki 3W na nowe sztuki . No ale teraz wiem że musze poszukać orginalnej folii na tarcze bo raczej całych zegarów nie ma sensu kupować jak działają . A żadne białe tiuningowce mnie nie interesują.

Dzięki za rady ale okazało się że problem był ...ale trywialny ... Ale radocha jak się samemu coś naprawi

:clap: