Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Głupie pytanie ale ma ktoś pomyśl co zrobić z zamarzniętym płynem do spryskiwaczy. W zbiorniczku była resztka płynu letniego. Jakiś czas temu dolałem do tego płyn zimowy. Niestety przyszły teraz mrozy i zamarzł. Popmpki nie słychać. Spryskiwacze reflektorów raz zadziałały. Niestety w miejscu w którym teraz parkuję na noc jest - 2 więc nie ma szans żeby odtajał sam. Ma ktoś jakiś pomysł co zrobić?
Opublikowano
Tylko ze to rozpuści tylko lód w zbiorniczku a najprawdopodobniej zamarzła pompka bo wogole nie reaguje. Kurcze po dolaniu zimowego wogole nie używałem spryskiwaczy i w pompce i przewodach jest płyn letni. Chyba bez dostania się do zbiorniczka się nie obejdzie. Wie ktoś jak dostać się do zbiorniczka i pompki?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Trzeba rozebrać prawe nadkole.

Mnóstwo roboty ... lepiej znajdź gdzieś podgrzewany garaż i wstaw na kilka godzin auto.

Polecam przez cały rok łac tylko płyn zimowy. Robię tak od lat i nie mam problemów.

Opublikowano
Wlać podgrzany alkohol

Możesz też spróbować wlać "koncentrat" płynu do spryskiwaczy. Kiedyś miałem podobnie taki do -60. Mi pomogło. Albo najlepiej kup 0.5L (lub więcej) spirytusu 96% i wlej tam. Tylko raczej to nie pomoże od razu.

Retrofity: 2VB - TPMS (RPA -> RDC); 302 - alarm; 5AC - HBA; 5AS (Driving Assistant: LDW+FCW); 5AS -> 5AT (Driving Assistant Plus: ACC+LDW+FCW); 5AR - TJA; 6UK+5A3 - NIVI3 + Targeted illumination
Opublikowano
Nic nie pomoże wlewanie alkoholu bo to lekko rozpuści górną warstwę w zbiorniczku. Zamrożone są przewody, pompka. Ratuje Cię zostawienie auta na parkingu jakimś podziemnym np w galerii handlowej. Przerbiłem z kolegą walkę na powietrzu o odmrożenie. Fakt odmroziliśmy ale dłonie. Ps. nawet wrzątek laliśmy z czajnika i też to nie pomogło.
Opublikowano
Garaż podziemny w galerii handlowej na 2-3h. Pewnie w przewodach został jeszcze letni.
Opublikowano
Żonie ostatnio zamarzły i postanowiła agrafką pogrzebać w dyszach aby przepychać... teraz dysze do wymiany bo sika jednolitym strumieniem... kobiety i motoryzacja :D