Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Pękł mi wymiennik ciepła ASB i wymieszało mi płyn z olejem. Kupiłem nowy i płukałem układ kilka razy wodą , poźniej 2 razy środkiem tańszym i raz jakimś lepszym niemieckim i widziałem, że ładnie rozpuściło w zbiorniczku wyrównawczym. Niestety nie mam ogrzewania w samochodzie. jak wyjąłem pompkę dodatkową od webasto cała była zawalona olejem. wydaje mi się że nagrzewnicę również mi zatkało. webasto jest do naprawy bo po włożeniu bezpiecznika cały czas działa wentylator w nim. Myślałem teraz nad odpięciem węży od elektrozaworów co idą do nagrzewnicy i podłączyć zasilający bezpośrednio do sieci wodociągowej żeby to wypłukać bez rozbierania połowy auta. Macie może jakieś inne pomysły na wyczyszczenie nagrzewnicy bez demontowania jej?

Pozdrawiam

Opublikowano

To jest w miarę skuteczny pomysł na płukanie ,tym bardziej ,że nie jest zakamieniona tylko niedrożna.

Sprawdź jeszcze elektrozawory ogrzewania czy działają.

Opublikowano

Witam.

Nagrzewnica wypłukana a ciepłego powietrza jak nie było tak nie ma. Po złożeniu wszystkiego do kupy na blacie temperatura 70 st a węże idące do nagrzewnicy chłodne i to wszystkie 3. Jakieś pomysły? Może być tak że piec webasto trzyma i nie puszcza? Bo wydaje mi się że wąż idący na dół od silnika do webasto jest ciepły a wszystkie wchodzące do elektrozaworów są chłodne. Co jeszcze może być?

Opublikowano (edytowane)
Tzn jak obieg płynu? Chodzi Ci o pompe wody? obieg chyba jest. auto się nie przegrzewa, trzyma cały czas 94-95 st. jak sprawdzić obieg płynu? jest możliwe że webasto jest zatkane i nie puszcza? bo z silnika idzie chyba najpierw na webasto a poźniej dopiero na elektrozawory i nagrzewnicę. chyba że się mylę. Ma ktoś jakiś schemat obiegu płynu chłodniczego do e61 530d z ogrzewaniem postojowym? Edytowane przez gofer513
Opublikowano

Obieg sprawdzisz w zbiorniczku wyrównawczym ,czy cienkim przewodem płyn przelewa się do zbiorniczka.

Jeśli tak masz pewność ,że pompa wody działa jest obieg płynu a układ jest odpowietrzony.

Nie wiem jak jest wpięte webasto w w 530d,ale jeśli jest w szeregu to teoretycznie może blokować przepływ do nagrzewnicy.

Opublikowano
Węże za elektrozaworami po nagrzaniu auta gorące, na blacie 85-90st. a powietrze z nawiewu ledwo letnie...

Witam.

Nagrzewnica wypłukana a ciepłego powietrza jak nie było tak nie ma. Po złożeniu wszystkiego do kupy na blacie temperatura 70 st a węże idące do nagrzewnicy chłodne

Raz napisałeś, że przewody gorące ,a dmucha letnie powietrze

W kolejnym poście ,że przewody chłodne.

Musisz się zdecydować ,bo nie wiadomo gdzie szukać przyczyny pod maską, czy w środku samochodu.

Przewody maja być gorące przed zaworami i gorące za zaworami (oczywiście ,gdy ogrzewanie jest ustawione na max, a silnik rozgrzany).

Jeśli są to szukaj przyczyny nie pod maską ale w sterowaniu ogrzewaniem, rozdziale powietrza ,klapach itd (zacznij od błędów z inpa.)

Opublikowano
inpa nie pokazuje błędów oprócz dodatkowej pompki wody. wcześnej wydawało mi się że węże są ciepłe ale w porównaniu do węży silnikowych są w zasadzie zimne. macie schemat obiegu płynu? może być tak że webasto trzyma? wydaje mi się że bezpośrednio z silnika idzie na webasto a poźniej dopiero na elektrozawory. Jak się mylę to poprawcie
Opublikowano
jak wypłukałem plynem do mycia naczyń dwie butelki na caly układ... potem plukanie wodą z filtra brita do skutku potem dwa razy wodą destylowana i na koniec G48
Jack_Strong-
Opublikowano
u mnie przepływ przezz nagrzewnicę jest normalny. Po podłączeniu węża z sieci wodociągowej, woda normalnie pzepływa, wywaliło syf, jakieś gluty z olejem i dalej jeci bez problemu. W nagrzewnicy nic nie blokuje przepływu.teraz pytanie czy jest możiwe że trzyma webasto czy raczej elektrozawory? Nie wiem czy webasto jest w układzie szeregowo czy równolegle?
Opublikowano

Jeśli uważasz ,że trzyma webasto to odepnij przewód wyjściowy i zobacz, czy leci płyn .

Możesz też na próbę obejść elektrozaworach (wypiąć je) i połączyć przewody, wtedy będziesz miał pewność.

Opublikowano
webasto wyjęte i dalej nie grzeje. Obstawiam że część nagrzewnicy jest dalej zapchane. przez część lameli płyn przechodzi a przez resztę nie...
  • 3 lata później...
Opublikowano

Odgrzewam temat. Udalo sie rozwiazac problem ? Czy webasto moze blokowac przeplyw do nagrzewnicy ?