Skocz do zawartości

E60 530d poranne odpalanie problem z obrotami.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w zeszłym roku wymieniłem 6 świec żarowych

sterownik oraz przewód w którym była upalona kostka.

Obecnie inpa oraz bimmertool nie pokazuje żadnych błędów a poranny rozruch podczas temperatury minusowej jest kiepski, przez 5 sekund po odpaleniu ma nierówne obroty i kopci na biało. W czym szukać problemu?

Opublikowano

mam podobny przypadek w M47n2.... sterownik świec sprawny.... świece sprawne. Auto na zimno telepie pare sekund tak jakby nie pracowało na wszystkie cylindry. Sam rozruch odbywa się bezproblemowo. Czujniki temp (w przepływce, w dolocie, w wydechu...) wszystkie sprawne.

chyba coś z paliwem ..... podejrzewam też wtryskiwacze ale nie mam czasu ani ochoty na wyciąganie tego :|

E60 535xd+++ + 8hp70x

Individual project by mnichu

Opublikowano

podgrzewacz nie ma nic do rzeczy... jest za daleko w momencie samego odpalania.

Film:

E60 535xd+++ + 8hp70x

Opublikowano
  • Autor

Sterownik jest NOWY firmy beru.

Wtryski są po regeneracji wszystko z nimi OK

a co myślicie o kablach które wchodzą na świece?

podczas wyciągania wtrysków pamiętam że 2 wtyczki które przychodzą na świece byly luźniejsze od pozostałych. Tylko dziwi mnie że brak błędów.

Opublikowano
podgrzewacz nie ma nic do rzeczy... jest za daleko w momencie samego odpalania.

Film:

Oczywiście ,że jest daleko ,ale gdy podgrzewacz nie działa to w czasie jazdy w ujemnych temperaturach, zbiera się parafina w filtrze (blokuje go) i to może mieć pośredni wpływ na pierwsze odpalenie.

Uważam ,że warto to sprawdzić, gdyż spotkałem się z takim przypadkiem.

Podglądając w inpa ciśnienie paliwa na pompie wstępnej można to wyłapać.

Opublikowano

Ale ona tak odpala nawet przy plusowych temp.... :roll:

Nie kojarzę by był gdzieś czujnik niskiego ciśnienia paliwa :?:

E60 535xd+++ + 8hp70x

Opublikowano
Mam ten sam problem z obrotami i kopceniem, z tym , że u mnie auto odpala normalnie , świece nowe,w kompie występuje tylko błąd filtra paliwa , czyli pewnie chodzi o podgrzewacz, największe drgania wskazówki obrotomierza występują w temp. ok. 2-10 stopni na plusie,zwłaszcza w wilgotne dni, jak są mrozy i pojawi się kontrolka od grzania świec, drgania są trochę mniejsze , jak dodam gazu drgania znikają, gdy temp. jest powyżej 10 stopni problem nigdy nie występuje .
Opublikowano
  • Autor
Mam ten sam problem z obrotami i kopceniem, z tym , że u mnie auto odpala normalnie , świece nowe,w kompie występuje tylko błąd filtra paliwa , czyli pewnie chodzi o podgrzewacz, największe drgania wskazówki obrotomierza występują w temp. ok. 2-10 stopni na plusie,zwłaszcza w wilgotne dni, jak są mrozy i pojawi się kontrolka od grzania świec, drgania są trochę mniejsze , jak dodam gazu drgania znikają, gdy temp. jest powyżej 10 stopni problem nigdy nie występuje .

Mam dokładnie to samo tylko że brak błędów, bedziesz zmieniał ten podgrzewacz?

Opublikowano
Zbieram się :D ja mam 4 pinowy , ciężko go dostać, większość jest 3 pinowych, chociaż koleś mechanik mówi, że to raczej nie to , zreszta skoro Ty nie masz błędu a masz ten sam problem , to tylko potwierdza jego teorię, no ale to nie jest jakiś duży koszt , więc można spróbować, zastanawiam się czy to może jakiś problem z kompresją, trochę to wkur... z tym kopceniem i telepaniem
Opublikowano

Jeśli nie dzieje się to tylko w minusowych temperaturach ,to nie ma co ruszać podgrzewacza.

Ale ona tak odpala nawet przy plusowych temp.... :roll:

Nie kojarzę by był gdzieś czujnik niskiego ciśnienia paliwa :?:

Racja rozpędziłem się ,E39 miała ,E60 już nie.

Opublikowano
  • Autor

Spróbuję jeszcze wymienić na nowe oringi węża przelewowego od wtrysków, widać że coś tam wycieka może w tym jest problem. Tylko zna ktoś z was nr tych oring ów? 6 sztuk

Na realoem nie mogę znaleźć.

Opublikowano
do piezo jest nr w realoem, do elektromagnetyków nie ma >>>> szukaj na allegro pod hasłem "oring przelewu wtryskiwacza bosch" (wersja"na kominek" to oring do piezo, Ty prawdopodbnie potrzebujesz tych drugich ale nie wiem jakie masz auto).

E60 535xd+++ + 8hp70x

Opublikowano
  • Autor
530d 218ps
Opublikowano
Ja kupiłem u siebie w sklepie stacjonarnym moto, czarne oringi do bosch, bo są zielone do siemens i jeszcze do denso i delphi. Do boscha płaciłem 2zł szt.
Opublikowano
Taka ciekawostka , którą zaobserwowałem u znajomych w różnych autach e60,e65,e70,e71 i na filmikach na yt , w momencie odpalania, w autach w których mie ma problemu z drganiami wskazówki, obroty dochodzą do 1500-1600 i opadają a w autach z problemami, czyli również u mnie obroty nie dochodzą nawet do 1000 , czy to jest tylko zbieg okoliczności? Ktos może to wyjaśnić?
Opublikowano
Panowie, ktoś miał doświadczenie że wymiana tego podgrzewacza pomogła? Stówka to nie pieniądze, mam bląd od filtra paliwa i przy rozruchu w okolicy zera, auto nierowno chodzi przez okolo 4 sekundy, pozniej wszystko wraca do normy. W tamtym roku nowy sterownik plus 6 nowych świec, błędów brak. Zostaje tylko ten podgrzewacz paliwa od którego mam błąd
Opublikowano
  • Autor

Gdzie odczytam cisnienie pompy progowej?

W bimmertool jest cisnienie paliwa ale to chyba nie to.

Opublikowano
E60 nie ma takiej pompy.

E60 535xd+++ + 8hp70x

Opublikowano
Panowie, ktoś miał doświadczenie że wymiana tego podgrzewacza pomogła? Stówka to nie pieniądze, mam bląd od filtra paliwa i przy rozruchu w okolicy zera, auto nierowno chodzi przez okolo 4 sekundy, pozniej wszystko wraca do normy. W tamtym roku nowy sterownik plus 6 nowych świec, błędów brak. Zostaje tylko ten podgrzewacz paliwa od którego mam błąd

Też miałem błąd podgrzewacza, wymieniłem na używkę w dobrym stanie, błędu już nie ma, lecz żadnej różnicy nie zaobserwowałem. A z niesprawnym podgrzewaczem jeździłem trzy sezony zimowe.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ogrzewanie paliwa

Podgrzewacz paliwa jest zintegrowany z filtrem paliwa i jest uruchamiany w zależności od temperatury i ciśnienia w filtrze paliwa. Wyłączniki ciśnieniowe i termostaty są również zintegrowane z filtrem paliwa. Podgrzewacz paliwa działa tylko przy włączonym zapłonie.

Podgrzewacz paliwa włącza się w przypadku:

- Ciśnienie paliwa> 6 barów ORAZ

- Temperatura paliwa <2 ° C

Podgrzewacz paliwa wyłącza się ponownie w przypadku:

- Ciśnienie paliwa <5,5 bara przez> 5 min LUB

- Temperatura paliwa> 12 ° C LUB

- Podczas rozruchu: jeżeli elektronika filtra paliwa wykryje napięcie akumulatora <7,5 V przez dłużej niż 0,2 s

Rozwiązywanie problemów

Podgrzewacz paliwa nie jest aktywowany przez jednostkę sterującą DDE. Jednak podgrzewacz paliwa zgłasza wykrytą blokadę filtra poprzez sygnał DIAG_DKH do jednostki sterującej DDE. Następnie jednostka sterująca DDE zapamiętuje błąd

Myślę ,że na początku należy sprawdzić czy napięcie dochodzi do podrzewacza.

Sprawdzić przewody i kości.

Opublikowano

U mnie w 2.0d 210 koni nie ma wcale falowania obrotów i mam na luzie 800 obrotów, a jak wcisne sprzeglo rośnie do 1000 i stoi, więc teoria, ze jak ktos nie ma 1600 obrotów na luzie to ma falowanie obrotów to bzdury.

A to, ze słabo diesel odpala przy - 4 stopnie to normalne i najczęściej jest to wina słabego akumulatora w e60. A jak masz jeszcze start stop a nie zwykla stacyjke i stary aku to auto przy - 10 nie odpali w życiu.

Zacznij od zmiany filtra paliwa na nowy jak nic nie pomoże sprawdź ile lat ma twoj akumulator w ogóle może masz 12-14 letni aku, który nie był nigdy zmieniany. Beru firmy nie polecam. Kiedyś super firma teraz ich produkty sa tanimi zamiennikami i kiepskiej jakości. Juz lepiej zregenerować oryginalny sterownik świec żarowych bmw.

b28nl6U.png
Opublikowano
Beru firmy nie polecam. Kiedyś super firma teraz ich produkty sa tanimi zamiennikami i kiepskiej jakości.

Potwierdzam, miałem świece Boscha, wymieniłem na beru ponieważ myślałem że dwie świece padnięte, okazał się sterownik. Beru padały po kolei jak muchy, w rok czasu padło 5szt. Założyłem z powrotem Boscha i na razie od dwóch lat jest spokój.

Opublikowano
Beru firmy nie polecam. Kiedyś super firma teraz ich produkty sa tanimi zamiennikami i kiepskiej jakości.

Potwierdzam, miałem świece Boscha, wymieniłem na beru ponieważ myślałem że dwie świece padnięte, okazał się sterownik. Beru padały po kolei jak muchy, w rok czasu padło 5szt. Założyłem z powrotem Boscha i na razie od dwóch lat jest spokój.

Ja wstawilem 4 nowe swiece zarowe Beru i nowy sterownik swiec zarowych Beru - po 4 miesiacach od zakupu znowu wywala blad sterownika swiec zarowych i wszystkich swiec. Czysta chinszczyzna i tyle. Najlepiej swiece Denso zarowe i oryginalny sterownik BMW swiec zarowych regenerowac. Najlepsza opcja.

b28nl6U.png