Skocz do zawartości

G30 a felgi G12/12

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Nie zalazłem podobnego tematu Od dłuższego czasu zastanawiam się nad zakupem nowego kompletu felg na lato. Zastanawiam się nad rozmiar 20 cali OEM BMW. Z wcześniejszych wątków można przeczytać że na 19-stkach jest w miarę komfortowo a na 20 już tak sobie. Zacząłem porównywać parametry techniczne i wszystko wskazuje że felgi z serii 7 g11/g12 pasują do serii 5 g30. Z analizy wynika że seria 7 ma profil opony o 5 większy. Uprzedzam innych że nie rozpatruje kwestii utraty gwarancji. Pytanie czy ktoś ma dobre/ przykre doświadczenia z felgami od serii 7 ?

Opublikowano
Ja mam drugi komplet z zimowkami od G11. Co prawda 18" ale nie ma roznicy czy od g30 czy g11. Jedne i drugie sa dobre
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Felgi 19 i 20 od G11 mają inne parametry niż 19 i 20 w G30.
Opublikowano
  • Moderatorzy

Wejdą.

G30:

8,0x20 ET 30

9,0x20 ET 44

G11:

8,5x20 ET 25

10x20 ET 41

Zatem przód wyjdzie 11 mm. Tył natomiast wyjdzie 15 mm, ale też bliżej jest wnętrza 10 mm. Zwyczajnie szersza felga.

Opony z G30 musisz wziąć.

Opublikowano
  • Autor
Dlaczego opony z g30 idea taka żeby mieć większy profil co powinno się przełożyć na komfort. Rocznie robię po polskich drogach około 50 000km wiec stąd ten pomysł.
Opublikowano
  • Moderatorzy

A co jak chcesz jeszcze większy komfort to zwiększysz profil z 40 na 50? To nie są homologowane opony do twojego auta, pierwsza stłuczka zobaczysz rzeczoznawcę :wink: , gwarancją producenta?

Druga sprawa opony będą trzeć na dołkach. Kolejna kwestia fura stoi wyżej, zachowuje się inaczej. Ludzie tłumaczyć wam co tydzień to samo.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Niemieccy inżynierowie biorą niezły hajs, żeby wyliczyć jaka ma być opona....
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Chcesz wiekszy komfort - kupujesz mniejsza felge. Nie da sie miec duzej felgi i opony o wysokim profilu. Tzn wszystko sie da ale tak jak koledzy wyżej piszą parametry takiego samochodu odbiegają od tego co opracował producent. Wymienili inne, nieprzewidywalne prowadzenie, problem z ubezpieczalnia w razie czego, z gwarancja a ja dorzuce błedne wskazania predkościomierza i zużycia paliwa oraz podwyższony srodek ciezkosci i przeswit samochodu. Wiele parametrow sie zatem zmieni. Wolalbym miec rozmiar mniejsza felge niz testowac te wszystkie zmienne i ich wplyw na bezpieczeństwo.