Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Nie czeka się, to pierwszy mit, drugi nie delikatnie tylko normalnie, normalnie zmieniasz biegi w manualu przy tych 2,5k czy 3k nie zamulając go na 4 biegu 1500 obr/min.

Oczywiście nie pałować auta na zimnym silniku.

Opublikowano

Przy automacie podczas normalnej/spokojnej jazdy mam problem z utrzymaniem obrotów powyżej 1500

Ale własnie normalnie odpalam auto, wyjeżdżam z garażu i jadę w świat tak normalnie/spokojnie, aż auto złapie temperaturę robocza i wtedy to już można... :twisted:

• 1 rok później...
Opublikowano
Temat mocno kontrowersyjny :wink: Ja myślę, że nie można popadać w skrajności i podejść do tego zdroworozsądkowo. Grzanie samochodu na postoju nawet przez pół godziny często sprawi, że silnik i tak nie osiągnie temperatury roboczej, ale odpalenie auta parę minut przed jazdą uważam za sensowne, bo dzięki temu szybciej ją uzyskamy podczas jazdy. Tylko ja to widzę bardziej w kwestii 3 minut, a nie 30.
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Grzanie silnika na mrozie. Ten temat można rozważać pod kątem mechanicznym jak i prawnym.

Mechanicznie zalecane jest oczywiście zagrzanie silnika przed jazda.

Prawnie, stanie z włączonym silnikiem ponad minutę grozi mandatem.

Ale prawidłowo i zgodnie z prawem należy odpalić silnik i po kilku sekundach można ruszyć nie przekraczając 1.5 do 2 tys. obrotów silnika.

A dlaczego?

Lekko zwiększone obroty pozwolą szybciej rozprowadzić olej po całym silniku jak i szybciej osiągnąć jego wyższą temperaturę.

Ale uwaga zbyt wysokie obrotu na zimnym grożą uszkodzeniem filtra oleju ponieważ gesty olej będzie ciężej przepływał przez strukturę filtra i może ją przerwać.

A obroty idiotyczne czyli v-max na zimnym, urwie korbe Lub obróci panewke (kolega tak zrobił) dół silnika do remontu.

Opublikowano

W wersji M mam po odpaleniu silnika (jak jest zimny) około 1500-1800 obrotów, wskazówka żółta obrotów jest na wysokości 3500 obrotów, a czerwona na 4000 obrotów; do tego komunikat że "pełna moc będzie dostępna wkrótce". Tak po 30-60sek (w zależności od tego jaki jest zimny) obroty spadają do poziomu 800 obrotów, a wskaźnik obrotomierza zmienia się z 3500 na 7500 obrotów. Wtedy jest zalecane ruszanie auta - do tego czasu auto powinno stać.

Skoro tak jest w M to pewnie w normalnych silnikach powinno być podobnie.

• 5 tygodni później...
Opublikowano
Ja w 95% jadę, a że dodatkowo mam 2km do głównej drogi to akurat zdąży złapać min. temperaturę. Jak są jakieś mrozy -15, to daje z minutę zanim ruszę. W sumie to robię tak ponad 20lat, samochody mam raczej długo i nigdy nic się nie działo. Nie wiem jak w najnowszych autach, ale np. w motocyklach jest zalecenie, żeby ruszać, bo na zimno jak stoi to AFR ubogi i to nie korzystne dla silnika.
Opublikowano
Ja w 95% jadę, a że dodatkowo mam 2km do głównej drogi to akurat zdąży złapać min. temperaturę. Jak są jakieś mrozy -15, to daje z minutę zanim ruszę. W sumie to robię tak ponad 20lat, samochody mam raczej długo i nigdy nic się nie działo. Nie wiem jak w najnowszych autach, ale np. w motocyklach jest zalecenie, żeby ruszać, bo na zimno jak stoi to AFR ubogi i to nie korzystne dla silnika.

Tak , można śmiało ruszyć i jechać nawet szybciej byle nie na wysokich obrotach co oczywiste.