Skocz do zawartości

BMW E 53 2004r. problem z elektroniką

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
WItam mam taki problem w BMW E 53 który objawia się tym że na liczniku nie dzialają mi kontrolki np. od kierunkowskazów, czy od światel drogowch, czy też nie wyskakują komunikaty np. o malym stanie plynu do spryskiwacz i też nie dziala też radio. Co dziwne raz coś sie stao i zadzialalo wszystko ale tylko na chwile. Wie może ktoś co może być nie tak? Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Problem na linii K-bus lub I-bus. Coś powoduje jej zwarcie. Co konkretnie, ciężko stwierdzić.

Kiedyś miałem podobny problem z brakiem dźwięku, winowajcą okazał się moduł sterowania głosowego, zamontowany nad czytnikiem nawigacji

Opublikowano
Może być licznik lub któryś z modułów zakłóca can. Najprościej wypinać poszczególne sterowniki i sprawdzać kiedy kierunki wrócą na zegary.

Moduł do własnej konfiguracji świateł E39 sprzedam!

icon3.png BMW E36 316i M43

icon1.pngBMW E61 530D M57N

• 5 tygodni później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Problem na linii I-BUS do sprawdzenia moduł LCM (to on wyświetla wszystko na liczniku), multifunkcja, czytnik navi, ekran navi, DSP, pdc, tel. Wymienione moduły chodzą po lini I-BUS. Możliwe że uszkodzony licznik. Możesz podpiąć inpę i próbować łączyć się z każdym z tych elementów (jeżeli posiadasz je w aucie) sprawdzić czy są błędy.
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)