Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czas oczekiwania jest wydłużony ponieważ prawie 50000 tys zamówień jest opóźnionych z powodu postoju fabryki od 18.03.2020 do 25.05.2020 oraz faktycznie problemu z dostępem pewnych części czy półprzewodników do ich produkcji. Ponadto zostały wstrzymane inwestycje w Chinach w fabryce odnośnie rozbudowy lini produkcyjnej pod i4 ( jak wiemy Chiny produkują 3 w wersji long). Dlatego cała produkcja i4 na cały świat odbywa się w Monachium, co jest priorytetem na chwile obecna dla BMW oraz od 1 listopada produkujemy co 2 auto Phev. Ponieważ do końca roku są dodatkowe dopłaty dla aut z tym napędem ale warunkiem ich otrzymania jest zarejestrowanie auta do końca roku. Faktycznie najdroższe modele maja priorytet i względnie mało restrykcji jeśli chodzi o dostępność części czyli i4(g26) M3(g80 i g81), M340i oraz M340d jaki 330Phev, 320Phev(g20,g21). Dlatego uboższe wersje są produkowane w ramach luzu między wyżej wymienionymi modelami. Jak wiecie czas produkcji 318 a M3 czy i4 jest taki sam a zysk znacznie większy przy droższych wersjach.

Status 150 oznacza przydzielenie miejsca produkcyjnego( kiedy wjedzie na band, w tym już czasie numer Vin jest już nadany)

Status 184 oznacza zakończenie produkcji- auto opuściło linie produkcyjna.

Pozdrawiam

Dzieki za podpowiedzi, fajnie mieć info prosto z frontu

Jak wyglada obecnie produkcja modelu 430i? Jeśli mam restrykcje na HK i kamery360, zamówiłem w kwietniu ,to jest szansa że wkońcu w relatywnie bliskim czasie sie wyprodukuje, czy lepiej dac sobie spokój z restrykcyjnymi opcjami? Ewentualnie jaka z opcji jest obecnie najtrudniej dostepna? Z jaką idzie jakoś do przodu?

Opublikowano

A czy znany jest choć przybliżony termin wejścia LCI serii 3 (touring)?

Ciekawe czy warto zaczekać. Choć - jeśli różnica to tylko wygląd i iDrive8 - to chyba tylko ze względu na wartość przy odsprzedaży.

Opublikowano

Czas oczekiwania jest wydłużony ponieważ prawie 50000 tys zamówień jest opóźnionych z powodu postoju fabryki od 18.03.2020 do 25.05.2020 oraz faktycznie problemu z dostępem pewnych części czy półprzewodników do ich produkcji. Ponadto zostały wstrzymane inwestycje w Chinach w fabryce odnośnie rozbudowy lini produkcyjnej pod i4 ( jak wiemy Chiny produkują 3 w wersji long). Dlatego cała produkcja i4 na cały świat odbywa się w Monachium, co jest priorytetem na chwile obecna dla BMW oraz od 1 listopada produkujemy co 2 auto Phev. Ponieważ do końca roku są dodatkowe dopłaty dla aut z tym napędem ale warunkiem ich otrzymania jest zarejestrowanie auta do końca roku. Faktycznie najdroższe modele maja priorytet i względnie mało restrykcji jeśli chodzi o dostępność części czyli i4(g26) M3(g80 i g81), M340i oraz M340d jaki 330Phev, 320Phev(g20,g21). Dlatego uboższe wersje są produkowane w ramach luzu między wyżej wymienionymi modelami. Jak wiecie czas produkcji 318 a M3 czy i4 jest taki sam a zysk znacznie większy przy droższych wersjach.

Status 150 oznacza przydzielenie miejsca produkcyjnego( kiedy wjedzie na band, w tym już czasie numer Vin jest już nadany)

Pozdrawiam

Dzieki za podpowiedzi, fajnie mieć info prosto z frontu

Jak wyglada obecnie produkcja modelu 430i? Jeśli mam restrykcje na HK i kamery360, zamówiłem w kwietniu ,to jest szansa że wkońcu w relatywnie bliskim czasie sie wyprodukuje, czy lepiej dac sobie spokój z restrykcyjnymi opcjami? Ewentualnie jaka z opcji jest obecnie najtrudniej dostepna? Z jaką idzie jakoś do przodu?

Myśle ,że do tego kwietnia otrzymasz już wszystko części napływają w coraz większych ilościach. Proces produkcji znacznie się poprawia HK i 360* są coraz częściej już montowane tylko pamiętajcie ze auta które są wcześniej w kolejce z tym wyposażeniem maja pierwszeństwo ale myśle ze kwiecień jest realny max maj. Od 3 stycznia mamy mieć ogień produkcyjny soboty wszystkie także będzie dobrze.

Opublikowano

Ciekawe czy warto zaczekać. Choć - jeśli różnica to tylko wygląd i iDrive8 - to chyba tylko ze względu na wartość przy odsprzedaży.

Koniec sierpnia 2022 ma wejść limuzyna do seryjnej produkcji 1-2 miesiąc później touring. Módlcie się aby nie było lokdown na Bayerach po sytuacja epidemiczny jest tragiczna.

Pozdrawiam

https://experience.arcgis.com/experience/478220a4c454480e823b17327b2bf1d4

Opublikowano

Pozdrawiam

Myśle ,że do tego kwietnia otrzymasz już wszystko części napływają w coraz większych ilościach. Proces produkcji znacznie się poprawia HK i 360* są coraz częściej już montowane tylko pamiętajcie ze auta które są wcześniej w kolejce z tym wyposażeniem maja pierwszeństwo ale myśle ze kwiecień jest realny max maj. Od 3 stycznia mamy mieć ogień produkcyjny soboty wszystkie także będzie dobrze.

Super się czyta takie inside newsy !

Dzięki temu wiele rzeczy się wyjaśnia ( między innymi to dlaczego nie dostane 318i pod koniec roku, hehe )

Szczerze mówiąc wolałbym otrzymać taką szczerą odpowiedź od dealera zamiast snuć domysły co się dzieje, dlaczego, i czemu jeden ma to a drugi niema, czemu jeden ma produkcję w 2 miesiące a drugi w 6.

Band to linia produkcyjna ?

Opublikowano
Dziś zamówiłem m340i. Pan w salonie powiedział że w tym przypadku nie ma żadnych restrykcji i że wszystko będzie (dotykowy wyświetlacz, hud, lasery, hak). Odbiór do końca lipca 2022. Akurat będzie prawie 1 miesiąc na sprzedanie auta po wykupie z aktualnego leasingu

Zamówiłem wszystko z restrykcjami poza HK - też m340i. Chciałem zrobić upgrade z HiFi do HK i napisali mi, że nawet na m340i są restrykcję a HK jest oznaczone najwyższą z nich. Ciekawe komu wierzyć :duh:

Cholera wie komu ;D Pożyjemy, zobaczymy. Pan z salonu Inchcape we Wrocławiu brzmiał przekonywująco mówiąc że dla m340i nie ma na chwilę obecną restrykcji z rzeczy które zamówiłem. Sprawdzał w najnowszym pliku Excela który otrzymał gdzieś tam z centrali bmw. Oczywiście mamy ponad pół roku i produkcja będzie bliżej terminu odbioru niż sylwestra więc sytuacja może się jeszcze baaaaardzo zmienić na naszą niekorzyść. Ale co mnie to obchodzi, najwyżej nie odbiorę wybrakowanego auta i git =) Ja akurat HK nie brałem bo nie jestem jakimś super melomanem.

Z ciekawości jaki konfig i jaki rabat, oczywiście jeśli mogę na forum zapytać

10 % rabatu mi dał i config mam taki: https://configure.bmw.pl/pl_PL/configid/txgat318

Stop Electric GO V8. 2 litry to może mieć czajnik ;D
Opublikowano

Koniec sierpnia 2022 ma wejść limuzyna do seryjnej produkcji 1-2 miesiąc później touring. Módlcie się aby nie było lokdown na Bayerach po sytuacja epidemiczny jest tragiczna.

Pozdrawiam

Dzięki za informacje

Dobrze by było jakbyś kolego co jakiś czas zdał relacje z sytuacji na linii produkcyjnej :)

Wszyscy Wam tam kibicujemy abyście systematycznie nasze auta wypuszczali z produkcji no i oczywiście dużo zdrowia.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pozdrawiam

Co prawda inna fabryka ale wiesz coś o wstrzymaniu produkcji M3 I M4? Ruszyła produkcja czy stoi?

Opublikowano

Pozdrawiam

Co prawda inna fabryka ale wiesz coś o wstrzymaniu produkcji M3 I M4? Ruszyła produkcja czy stoi?

Moje M3 przyjechało niedawno do Polski - produkcja na początku miesiąca, także chyba jest ok ;)

Opublikowano

Ja za kolei w kazdym salonie slysze co innego w temacie restrykcji i dostawy samochodu.

M3 - 9mc w Bawarii i do 6mc Sikora - restrykcje roznie, bez HK, bez laerow, touch ekranu…

X6 - 6mc a restrykcje jak wyzej plus komforty w jednym a w drugim tylko pneaumatyka…

W temacie X6 widomo kiedy lift? Sroki za OT z X6 ale tam jakos pusto, a tutaj Kolega ma duza wiedze :)

Opublikowano

Pozdrawiam

Cześć

M3 produkuje się normalnie a m4 nie wiem inna fabryka

Pozdrawiam

Opublikowano

Moje M3 przyjechało niedawno do Polski - produkcja na początku miesiąca, także chyba jest ok ;)

A kiedy zamowiles m3 ze juz jest w PL?

http://i607.photobucket.com/albums/tt156/henake/auta-1_zps844b52e9.jpg
Opublikowano
Zamówienie z początku sierpnia (318i bez restrykcji) - pierwotnie termin odbioru na połowę grudnia

Dziś dostałem info o planowanej produkcji na 5 tydz 2022 :mrgreen:

Cuda i dziwy - dziś info że termin produkcji został zmieniony... na 1 tydzień 2022 :shock:

Mam nadzieję że to zapowiedź zmian na lepsze zgodnie z tych co mówił kolega z Bawarii.

Opublikowano
Zamówienie z początku sierpnia (318i bez restrykcji) - pierwotnie termin odbioru na połowę grudnia

Dziś dostałem info o planowanej produkcji na 5 tydz 2022 :mrgreen:

Cuda i dziwy - dziś info że termin produkcji został zmieniony... na 1 tydzień 2022 :shock:

Mam nadzieję że to zapowiedź zmian na lepsze zgodnie z tych co mówił kolega z Bawarii.

To niestety jest loteria i w sumie nie wiadomo o co chodzi. U mnie pierwotna data produkcji była na 37 tydzień 2021, a w najlepszym momencie wskazywała nawet 35 tydzień (przy statusie 111). A obecnie mamy 47 tydzień roku :D

Ale auto od paru dni ma status 150, więc liczę na to, że już naprawdę niedługo zjedzie z taśmy...

Opublikowano
Ja się dziś dowiedziałem ze grudzień bez produkcji będzie. Start od stycznia.

Największa niewiadoma to restrykcja na aktywny tempomat….

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Potwierdzam, dostalem info o braku dostepnosci aktywnego temp. No nic, czekam. Oka nie wyjmiesz.

Opublikowano

A kiedy zamowiles m3 ze juz jest w PL?

Lipiec, okolo 4-5 tyg opoznienia wzgledem planowanego terminu realizacji.

Opublikowano
Ja początek sierpnia, od początku miałem info o produkcji końcem stycznia, dziś produkcja przesunęła się na grudzień, aczkolwiek wiem ze może to się jeszcze sto razy zmienić.
Opublikowano

Witam,

330i bez restrykcij (bez tempomatu, HK, kłapy ale z adaptacyjnym led, live cockpit pro, camerą cofania).

Zamówienie koniec sierpnia, produkcja początek stycznia. Mam nadziję że nie zmieni się)

Opublikowano
Witam,

330i bez restrykcij (bez tempomatu, HK, kłapy ale z adaptacyjnym led, live cockpit pro, camerą cofania).

Zamówienie koniec sierpnia, produkcja początek stycznia. Mam nadziję że nie zmieni się)

15.07.2021 zamówiona 330i wstepnie bez restrykcji data produkcji na 1 tydzień listopada.

Pod koniec października dostałem info, że aktywny tempomat jest na restrykcjach, wiec po usunięciu go wraz z HUD dostałem 3 tydzień listopada.

Aktualnie dostałem info że produkcja 3 tydzień stycznia XD. Liczę, że to właśnie te pracujące soboty sprawią, że w końcu los się nad nami się zlituje. :8)

Opublikowano
Ja początek sierpnia, od początku miałem info o produkcji końcem stycznia, dziś produkcja przesunęła się na grudzień, aczkolwiek wiem ze może to się jeszcze sto razy zmienić.

A macie w swoich konfiguracjach HK, HUD, kamery 360 lub lasery? Ja zamawiałem w sierpniu M4 i termin mam na luty. Handlowiec utrzymuje że to przez te opcje bez nich produkcja byłaby jeszcze w tym roku.

Opublikowano

A macie w swoich konfiguracjach HK, HUD, kamery 360 lub lasery? Ja zamawiałem w sierpniu M4 i termin mam na luty. Handlowiec utrzymuje że to przez te opcje bez nich produkcja byłaby jeszcze w tym roku.

Tak, wszystkie rzeczy ktore wymieniles zamowilem - zauwazylem ze zamowienia z lipca jeszcze szly jakos w miare sprawnie - a sierpien/wrzesien wylecial bardzo daleko do przodu (chociaz moze to tylko moje odczucie).

Opublikowano
Mam to o czym piszesz nielicząca 360. Mam tez kubły które często są na restrykcji
Opublikowano
320i Luxury Line zamówione 30.09. Dzisiaj dostałem telefon od dealera, że jeśli nie zrezygnuję z aktywnego tempomatu 5DF i HK 688 (zamiana na hifi), auto nie zostanie wyprodukowane, a zamówienie zostanie anulowane. Nie ma opcji "to ja poczekam do przyszłego września". Mam się zdecydować do czwartku. Cena auta zostanie skorygowana w dół o wartość brakujących opcji. Zastanawiam się, co robić. Mam czym jeździć, a ta trójka to było coś o czym zawsze marzyłem, ale jeśli nie będzie mieć takiego wyposażenia, jakie chcę, to chyba zrezygnuję :(
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
320i Luxury Line zamówione 30.09. Dzisiaj dostałem telefon od dealera, że jeśli nie zrezygnuję z aktywnego tempomatu 5DF i HK 688 (zamiana na hifi), auto nie zostanie wyprodukowane, a zamówienie zostanie anulowane. Nie ma opcji "to ja poczekam do przyszłego września". Mam się zdecydować do czwartku. Cena auta zostanie skorygowana w dół o wartość brakujących opcji. Zastanawiam się, co robić. Mam czym jeździć, a ta trójka to było coś o czym zawsze marzyłem, ale jeśli nie będzie mieć takiego wyposażenia, jakie chcę, to chyba zrezygnuję :(

No nie wiem, kwestia preferencji, ale czy akurat brak tych dwóch opcji jest warty rezygnacji ?

Podumaj, może zamiast tych opcji za podobną kasę dobierzesz coś innego ? :wink:

Audi A4 2.0Tq /CompSport stage 1/

BMW F20 /CompSport stage 1/ - było

BMW G21 318d - jest

Opublikowano
No nie wiem, kwestia preferencji, ale czy akurat brak tych dwóch opcji jest warty rezygnacji ?

Podumaj, może zamiast tych opcji za podobną kasę dobierzesz coś innego ? :wink:

No właśnie jest to kwestia preferencji. Poza tym to nie są dwie opcje, tylko trzy, bo jest jeszcze brak dotykowego ekranu, o którym sprzedawca nie wspomniał, ale wiemy jak wyglada sytuacja.

Jakby to było auto za 70 czy 80 tys. to nie miałbym z tym problemu, ale nie w aucie za blisko 200 tys. zł.