Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
no konkretniemi chodzi czy marka bmw przewidziala wysokie ceny ropy w polsce i powstaje pytanie czy bmw moze latac na oleju z pierwszego tloczenia, slonecznikowym, czy nie jesli nie to z jakiego powodu pozdrawiam
Opublikowano

Jak chcesz na roślinnym to wsadź pod mache silnik z berlingo 1,9d :mrgreen: Ten ropniak napewno pojedzie na roślinnym.

Bunia z spalinami pachnacymi frytkami :shock: na to laski nie zarwiesz :8).

A tak serio: ja bym nie ryzykował, szczególnie, że noce idą coraz zimniejsze i rano mógłbyś autka nie odpalić (roślinny w zimnie strasznie gęstnieje) chyba, że zainstalujesz specjalną instalacje ale to są juz koszty.

http://images22.fotosik.pl/34/375df5381f18b28am.jpg

Moja śliczna była..........teraz w Gliwicach

Opublikowano
no koszty potezne...200zl za podgrzewacz... :) kilku znajomych lata na slonecznikowym i jest cacy... sa to autka od Pajero '94 przez Mietka C-Klasse az po 530D (kolega z innego forum) :) wszyscy zadowoleni
Opublikowano
wszyscy zadowoleni

Ciekawe czy silniki też :lol:

A co do kosztów:

Kompletna instalacja do disla na olej roślinny 1599.00zł

Zestaw zawierający wszystkie potrzebne elementy do zamontowania własnej instalacji.

W skład zestawu wchodzą:

1. Zbiornik paliwa z podgrzewaniem 30L

2. Wymiennik ciepła(podgrzewacz paliwa)

3. Sterowanie zasilaniem

4. Wąż cieczy chłodniczej 5m

5. Wąż Paliwowy 3m

6. Filtr paliwa wstępnego oczyszczania (należy założyć po nim jeszcze dokładny filtr który nie znajduje się w tym zestawie- koszt ok 40zł, łatwo dostępny)

Tekst za: www.4kolka.pl

http://images22.fotosik.pl/34/375df5381f18b28am.jpg

Moja śliczna była..........teraz w Gliwicach

Opublikowano (edytowane)

a po co inny bak?a czy silniki zadowolone radze poszukac testu robionego kiedys przez AutoBild gdzie porownano dwa identyczne golfiki II 1.6d.obydwa auta nowiutkie.po przebiegu 100000km silnik z golfa zasilanego slonecznikowym byl czystszy i w lepszym stanie niz tez po ropie.w niemczech jest to w pelni legalne paliwo.znajomi tez jezdza juz nie pierwszy miesiac.

zauwaz co wchodzi w sklad tej instalacji i na co to komu.

Robiąc samemu:

-podgrzewacz 200zl

-nowy filtr paliwa 50-100zl

-wlaczik podgrzewacza,przekazniki 10zl

gdzie tu te 1599?

Edytowane przez Kornelio
Opublikowano
Ja swojego commonrail-a tankuję tylko na firmowych stacjach. cena jednego wtrysku na poziomie 1500zł działa mi na wyobraźnię, ale jak czytam można do 530d lać olej roślinny. Rozumiem, że trzeba zachowywać paragony za olej kujawski i w razie awarii silnika obciążyć naprawą Tesco lub Real
Opublikowano
a po co inny bak?a czy silniki zadowolone radze poszukac testu robionego kiedys przez AutoBild gdzie porownano dwa identyczne golfiki II 1.6d.obydwa auta nowiutkie.po przebiegu 100000km silnik z golfa zasilanego slonecznikowym byl czystszy i w lepszym stanie niz tez po ropie.w niemczech jest to w pelni legalne paliwo.znajomi tez jezdza juz nie pierwszy miesiac.

W tescie tym nie wzieto dwoch identycznych golfow II tylko 1 szt golf II i Golf IV.

Fakt jest taki, ze dwojce nic sie nie stalo a IV nie zrobila 10000km. Spowodowane bylo to tym, ze spaliny oleju sa tluste i sie wszedzie przylepiaja (jak nie umyjesz raz na jakis czas okapu w kuchni to te spaliny dokladnie widac). Ta maz uszkodzila turbine w ktorej posypal sie wirnik. Na nieszczescie kawalek dostalo sie do silnika i uszkodzilo glowice. Po rozebraniu okazalo sie ze pompowtryski tez juz ledwie zipialy.

Fakt jest taki, ze starsze konstrukcje jezdza na roslinnym i jest OK, nowsze to juz nie zawsze.

Nalezaloby sie zorientowac o koszty ewentualnego remontu pompy wtryskowej (okolo 2000 - 3000) - jak sobie policzyc to nie wiem czy sie oplaca.

Lepiej zainwestowac w CB radio i kupowac rope od TIR`owcow.

Opublikowano
Ostatnio mnie nawet jeden sam zaczepił czy nie chcę taniej paliwka i mimo że jestem kierowcą z zawodu i mam dostęp do darmowej ropki to i tak się skusiłem po 2,5 pln za literek :mrgreen: A co do słonecznikowego oleju to chętnie postawię parę złotych że 10000km TDS nie podoła objechać , mietek sprzed 20 lat albo golf II to owszem ale TDS nigdy :nienie:
Nie ma tego złego co by mi dobrze nie wyszło!
Opublikowano

Lepiej zainwestowac w CB radio i kupowac rope od TIR`owcow.

:duh: :duh: :duh:

Opublikowano

witam i serdecznie dziekuje kolegom z forum za napisanie swoich opiniii przeczytawszy to wszytstko chyba jednak znajde zrudełko taniej normalnej ropy wielku dziex pozrawiam :D

p.s. a co do wyrywania lasek no to tak srednio aczkolwiek pokusa jest ja to juz mam zamontowany gprs wersja exlusiv bo złota na palu na prawym reku wiec to wyrywanie lasek to strasznie potajniacku musialbym robic :twisted2:

Opublikowano
Centrino piszesz o innym artykule!!!ja mowie o artykule napisanym bodajze na samym poczatku lat 90 i z tego co pamietam z fotek to golfiki obydwa byly zolte...
Opublikowano
Ja tam nigdy sie nad tym nie zastanawialem.. ale mieszkam na parterze i czuje ktory z bloku jezdzi na oleju slonecznikowym:D i jest ich kilku.. a blokow w polsce co niemiara..!
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
witam i serdecznie dziekuje kolegom z forum za napisanie swoich opiniii przeczytawszy to wszytstko chyba jednak znajde zrudełko taniej normalnej ropy wielku dziex pozrawiam :D

Mieszkamy calkiem niedaleko, mam nadzieje ze kiedys trafisz na mnie i spytasz sie czy mam troche ropki do "odsprzedania". To bedzie jeden twoich gorszych dni :D

Opublikowano
MArcin 850i, darowalbys sobie takie ostrzezenia... co cie w tym tak boli? chyba lepiej zeby chlopak lal "taniom" rope (co nie znaczy ze od razu gorsza...), niz ten pierdzielony rzepak i szkodzil nam wszystkim i biednemu autku... :mad2:

http://img119.imageshack.us/img119/5599/e125ty.jpg

"Człowiek więc najpierw czekał na Chrystusa, a jak już się doczekał, to wsiadł do samochodu. I stał się wolny."

Opublikowano
MArcin 850i, darowalbys sobie takie ostrzezenia... co cie w tym tak boli? chyba lepiej zeby chlopak lal "taniom" rope (co nie znaczy ze od razu gorsza...), niz ten pierdzielony rzepak i szkodzil nam wszystkim i biednemu autku... :mad2:

Witam fana kradzionego paliwa :D Nie lubie zlodziei to zareagowalem. A co cie tak to zabolalo :norty:

Opublikowano
nie jestem bron boze ani fanem "kradzionego" paliwa ani tym bardziej oleju jadalnego w bakach diesli, a z dwojga zlego wolalbym wyjscie nr. jeden... natomiast jesli nie lubisz zlodzieje (zreszta kto lubi...) to psiocz na wlascicieli firm gdzie to paliwo jest "kradniete" to jesli cie niema ponad miesiac w domu i dostajesz za to nieraz ok. 1000zł to to jest zlodziejstwo !!!

http://img119.imageshack.us/img119/5599/e125ty.jpg

"Człowiek więc najpierw czekał na Chrystusa, a jak już się doczekał, to wsiadł do samochodu. I stał się wolny."

Opublikowano

Podobno stare 2.4 w dieslu bez problemów lata na Kujawskim :mrgreen:

Słyszałem też historie że gość zatankował do 530d eko-diesla bo nie było zwykłej ropy na stacji i silnik odmówił współpracy...

BMW to samochody, reszta to tylko nieudane próby...
Opublikowano

Określenie nie pasujące do wszystkich bo oszczędzone nie znaczy kradzione. Kierowcy też są ładnie okradani przez swoich pracodawców i muszą jakoś wyrównać sobie to że pracuje się na umowę która opiewa na najniższą krajową :mad2: Wiadomo jakie to oszczędności dla pracodawcy i jaka emerytura dla pracownika :duh: Ja codzinnie latam przez pół polski i zamiast zrobić to 130km/h to jadę 80km/h żeby zaoszczędzić troche paliwka , jestem przez to kilka godzin dłużej w pracy ale nie robię tego dla tego złodzieja u którego pracuję ! Kiedyś latałem sobie busikiem na swoje konto i to wyglądało inaczej bo zostawalo w kieszeni a teraz musi zostać w baku w bawarce :cool2:

Pozdrawiam MArcin850 :!:

Nie ma tego złego co by mi dobrze nie wyszło!
Opublikowano
dokladnie nie jestem za tym zeby walic walki itp aleee w koncu wiecej niz 40% ceny paliwa to jest akcyza tak wiec wole kupic troche paliwka od panow spod znaku T.I.R niz ze stacji i zasilac kieszenie Polskich politykow i kolesi od mafii paliwowej