Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam . Jak w temacie . Podczas hamowania przy niższych prędkościach drzy mi kierownica ( ponizej 70 km ). Piasty sprawdzone ( 0,01 obydwie ) , tarcze według norm prod też w normie ( 0,02 i 0,06 ) norma jest 0,06 . Co może być przyczyną drżenia ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Do sprawdzenia końcówki drążków/drążki.

Warto sprawdzić też zawieszenie czy żadna tuleja/sworzeń nie puściły.

pzdr

yaz

Opublikowano
Całe zawieszenie sprawdzone , wahacze wymienione nie ma się do czego przyczepić , jedynie nie mam pewności co do amorów bo cos słabo tłumią nierównosci polskich dróg , ale czy by to miało wpływ na drżenie kier podczs hamowania ? raczej chyba nie ...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A magiel?

pzdr

yaz

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeszcze co mi przychodzi do głowy to same zaciski i klocki.

Klocki masz ścięte na brzegach?

Może blokują się przy hamowaniu i stąd drgania?

Może coś w zaciskach nie pracuje jak powinno?

pzdr

yaz

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Jak lekko przyhamujesz i wciśniesz hamulec ponownie to przestaje drgać?
Opublikowano
Jak lekko przyhamujesz i wciśniesz hamulec ponownie to przestaje drgać?

U mnie tak jest przy większych prędkościach. Przy ostrym hamowaniu brak drgań.Tarcze nowe ATE

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
To tuleje wahacza wzdłużnego są zużyte.
Opublikowano
Podczas pomiaru okazało sie że jedna tarcz ma odchyłkę 0,06 niby w normie ale tokarz zrównał i jest dobrze . Tarcze nowe ATE . Tokarz powiedział że coś jest nie tak ostatnio z tarczami od BMW bo co chwile ktoś przyjeżdza z tarczami . A tak na marginesie po co tarcze nitowane i po co piasta tarczy aluminiowa ? Nie wiem czy tu nie jest przyczyna problemów z hamulcami ?
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Na przód to w zasadzie tylko ori BMW tarcze nie drżą. Z tyłu nie ma problemu spokojnie śmigają zamienniki.

To drganie na 95% wróci.

• 4 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Panowie czy przy wymianie tarcz i klocków trzeba robić adaptacje?

Adaptację czego?

pzdr

yaz