Skocz do zawartości

E46 Cabrio, WBABY71030PP42177

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam seerdeecznie użytkowników tego forum.

Jestem nowym użytkownikiem i chciałbym się przywitać :-)

Przy okazji...

Chcę kupić E46 cabrio i znalazłem taki egzemplarz:

https://www.otomoto.pl/oferta/bmw-seria-3-ladny-stan-2005-rok-ID6Dc2ws.html#c0f5aea1d1

Czy może jest ktoś, kto zna to auto, albo może powiedzieć coś na temat tego silnika, jakie są jego bolączki, może lepiej poszukać 2,5l?

W ogłoszeniu jest napisane "320", ale patrząc po vinie, to jest to 318ci. Data pierwszej rejestrracji 22.06.2005

Może jest ktoś z Rumii lub okolicy, kto mógłby olookać to auto zanim się wybiorę w podróż w nieznane?

Opublikowano

W jakim celu jechać w nieznane.

Zleć sprawdzenie np. Bimmer Check.

Niema starych BMW, są tylko zaniedbane :(

Archiwum moich poprzednich BMW http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=107364

Obecne e60 http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=298589

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
W jakim celu jechać w nieznane.

Przesadzasz odrobinkę.

Akurat w tej sprawa jest jasna.

Przecież jeśli Sprzedający nie zaznaczył opcji "bezwypadkowy" na 0T0M0T0 - to pewne jest, że walona.

SAAB ready for take off.

codzienność:
- fajna Octavia Elegance Combi 2.0 TDI+ Sportline (DE)
- dobry Touran 2.0 TDI+ CUP (F)
- praktyczne Caddy 2.0 TDI+ Edition35 (F)
czas wolny:
- nerwowe  BMW M140i 340KM RWD shadow finale edition (PL)
weekendy:
- przyjazny Lexus GS-F Sport 477KM (PL)
zabawki:
- zaskakujący SAAB 9-5 Aero 2.3T manual MY2001 MapTun Stage3 (L)

plany:
- ostre BMW M8 Competition Coupé (PL)

Opublikowano
  • Autor

Poprosiłem o dokładne zdjęcia środka, to mi gościu napisał, że "no bez przesady, ja nie mam czasu na robienie zdjęć! Przecież to auto za 16 tys, a nie za 50!" No, nie idiota?

Już mi się nie chce do niego jechać...

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Zdecydowanie nie zależy mu na sprzedaży. Szukaj r6, nawet 2.2 (320i po 06.2000) wystarczy do przyjemnej jazdy, w r4 n42/46 tego nie będzie i nie chodzi tu o osiągi oraz dźwięk, tylko o spokojną głowę :wink:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
  • Autor

Znalazłem inna bmke- ładna, ale sprowadzona 3 mce temu, akcyza nieopłacona, posiada instalacje LPG, ale sprzedający mówi, ze trzeba kwity wysłać do dozoru technicznego i oni odeślą polski atest. Twierdzi ze akcyzę może opłacić wiec poprosiłem aby tez wysłał kwity butli do dozoru i wtedy już chyba będzie komplet dokumentów do rejestracji?

Czy jakoś szczególnie uważać na takie sytuacje, czy jest to standardowa procedura? Dlaczego nie opłacił akcyzy? Poprosiłem o opłacenie tak, by umowę kupna podpisać z nim, a nie z Hansem. To się wiąże z większym podatkiem dla sprzedającego?

Wole dmuchać na zimne bo nigdy nic nie wiadomo...

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
W ogóle z podatkiem :wink: jak miałby coś płacić skoro auto nie jest jego tylko hansa? Jakiś miękki egzemplarz Ci się trafił :mrgreen:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
  • Autor
Ale on zdecydował się opłacić akcyzę. Nie wiem czy powinien mieć umowę z Hansem czy jak opłaci akcyzę to wtedy spisuje umowę z nim? Jaki w ogole powinien mieć dokument żebym mógł podpisać umowę z nim a nie z Niemcem? Jak to wyglada przy sprowadzaniu aut z Niemiec? Żeby mi nikt tego nie zakwestionował... Wiadomo, ze auto sprowadził, nikt go nie spisywał na granicy i raczej na lawecie. Wydaje mi się ze powinien mieć umowę sprzedaży z Niemcem l, opłacić akcyzę i dopiero sprzedawać.
Opublikowano
  • Autor
I co to znaczy miękki egzemplarz?
Opublikowano
  • Moderatorzy

Zasada jest taka, że umowę podpisujesz z osobą któej wręczasz pieniądze, co najlepiej potwierdzić dokumentem. Jak z firmą to niech dokumenty da do wglądu i kseruj albo foto zrób, bo w urzędzie czasem o to się czepiają, żeby było (mimo, że mogą sobie w systemie wklepać, ale nie może być za łatwo).

Jak ktoś Ci oferuje umowę na "niemca" olej typa, bo jak będziesz miał problemy w urzędzie, czy po zakupie coś się sypnie, to nie masz się o co złapać.

Jeśli ktoś wystawił i napisał, że bez opłat, to możesz podpisać umowę wstępną z zaliczką jakąś symboliczną 5-10% kwoty umówić się na cenę za całość po opłatach przy podpisaniu umowy.

No i najważniejsze - nie kupuj ani nie zaliczkuj fury jak jej solidnie nie sprawdzisz, żeby nie było niespodzianek po zakupie - lub jak najmniej.

Po VIN możesz sprawdzić przebieg

http://www.auto-records.com/

Dokłądniejsza i zlecenie przeglądu masz tutaj:

http://www.bimmer-check.com/

A jeśli nie masz kompa z INPA conajmniej i nie wiesz czego szukać to warto zapłącić, żeby się na minę nie wpakować.

I nie kupuj BMW z tych lat z R4 - strasznie awaryjną opinię mają, w rodzinie jedna e46 z tym silnikiem była 1.9 beznyzna r4 - 2 razy silnik wymieniany, głowice już nie pamiętam ile w ciągu 3 lat były podmieniane i planowane,

Jak szukasz to moim zdaniem tylko rzędowe 6 cylindrów, nawet 2.0 150km będzie w miarę jechać.

A w tej furze coś nie gra po prawej stronie, ale to tylko fotka i do tego słabej jakości:

yYH8ZIs.png

Opublikowano
  • Autor

Dzieki za wszelkie wskazówki. Dzisiaj kolega podjedzie obejrzeć auto- zobaczymy jakie wnioski wysnuje...

Właściciel twierdzi ze auto nie jest malowane- ale tylko na oko bo czujnikiem nie mierzył... Sam pomalował tylko zderzaki (u lakiernika) bo niby dla odświeżenia. Mówi ze z tego , co widzi to tylko jest lekki podciek w podporze tylnej wału. To jest kosztowna naprawa czy normalka?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Oj Zib1973... :?

Podejrzewam, że nabijesz sobie guza... :|

Oczywiście ja to czuję teraz, a Ty się dowiesz o tym prawdopodobnie za jakiś niedługi czas... :|

SAAB ready for take off.

codzienność:
- fajna Octavia Elegance Combi 2.0 TDI+ Sportline (DE)
- dobry Touran 2.0 TDI+ CUP (F)
- praktyczne Caddy 2.0 TDI+ Edition35 (F)
czas wolny:
- nerwowe  BMW M140i 340KM RWD shadow finale edition (PL)
weekendy:
- przyjazny Lexus GS-F Sport 477KM (PL)
zabawki:
- zaskakujący SAAB 9-5 Aero 2.3T manual MY2001 MapTun Stage3 (L)

plany:
- ostre BMW M8 Competition Coupé (PL)

Opublikowano
  • Autor

Nie wiem, co chcesz przez to powiedzieć, ale jeśli ci o to chodzi, to na minę się nie dam wsadzić...

Auto jest po oględzinach i niestety- nie przeszło testu. szukamy dalej...

Dokładnie ten egzemplarz kolega testował:

https://www.otomoto.pl/oferta/bmw-seria-3-142tys-przebiegu-zadbany-ID6Dd1Jd.html#ed13e6af44

Malowany tył mimo zapewnień, że tylko zderzaki malowane. Wyciek przy głowicy, niby z węża, ale chyba jednak nie... Hamulce umarły, opony M+S i zimówki, czujnik lakieru wariował, z wałem na tyle problem, LPG bez papierów, umowy z Hansem brak- niby u mamy daleko gdzieś leży, skóry po jakiejś nibyrenowacji- chyba malowane farbą do skór, klapa bagażnika źle spasowana, w briefie po Hansie występuje dwóch dżentelmenów z dziwnie brzmiącymi z turecka imionami i nazwiskami. Auto przygotowane tylko na jedno uruchomienie, po wyłączeniu brakło prądu na kolejne uruchomienie... Generalnie do doopy!

Opublikowano
  • Moderatorzy

NIe wiem kolego, na co Ty liczysz, ale jak z ciekawości wybrałem kilka opcji, które biorę ża każdym razem jak szukam fury, to mi coś tkiego wyszło:

https://www.otomoto.pl/osobowe/bmw/seria-3/seg-cabrio/?search%5Bfilter_enum_generation%5D%5B0%5D=gen-e46-1998-2007&search%5Bfilter_enum_fuel_type%5D%5B0%5D=petrol&search%5Bfilter_float_engine_power%3Afrom%5D=150&search%5Bfilter_enum_damaged%5D=0&search%5Bfilter_enum_rhd%5D=0&search%5Bfilter_enum_no_accident%5D=1&search%5Bfilter_enum_service_record%5D=1&search%5Border%5D=filter_float_price%3Aasc&search%5Bbrand_program_id%5D%5B0%5D=&search%5Bcountry%5D=

Czyli masz całe 5 samochodów na Polskę godnych uwagi. Jak szukasz za 15 koła, to faktycznie jak Ci koleś napisał - szkoda jego czasu najakieś fotki, Twojego na szukanie, chyba że chcesz w szrotach przebierać, albo zamiast cabrio poszukasz sobie jakiegoś sedana.

Opublikowano
  • Autor

Na co liczę?... Chyba na to samo co każdy potencjalny kupiec... Żeby nie okazało się po 700km podróży, ze auto jest szrotem, niezgodne z opisem i jednak malowane mimo zapewnień właściciela, ze nie.

Dzieki za link do ogłoszeń, ale są mi one znane- kryteria wyszukiwania mamy widzę podobne. Budżet jest 20009, ale jak trzeba to w granicach rozsądku może zostać podniesiony. Nie jest to auto dla mnie tylko dla syna jako drugie jego auto w życiu wiec nie musi to być auto z 2002r za 37000... No i jak mi ktoś mówi ze auto nie było malowane, a po oględzinach okazuje się ze cały tył aż do połowy auta malowany, to przepraszam bardzo- można się lekko wku...ć? No można...

A jak by to było, gdybym pojechał te 450km po auto i by wyszło to co wyszło? Chyba każdy by dostał wścieka...

Ja tu nie szukam porady czy kupić dane auto i czy ewentualnie zamienić obiekt poszukiwań z cabrio na sedana- ja pytam czy jest ktoś kto to auto zna lub ma blisko żeby podjechac i oblookac a potem dal znać co o tym aucie sądzi...

Na innym forum samochodowym tak robiliśmy, sam kilka razy jechałem oglądać auto dla kogoś i tak to wyglądało. Po co ktoś ma jechać 500km po auto jak ja mogę podjechac 50 czy 80km i pomoc koledze? Tylko tyle...

Dziekuje za wszelkie porady i podpowiedzi- wiele się już nauczyłem na tym forum.

Opublikowano

Trochę śmieszne jest szukanie ideału E46 w Cabrio za 17 koła tak dla zrobumienia sytuacji.

Za te pieniądze już po paru oględzinach widzisz co możesz znaleźć.

Chcesz Cabrio w tych pieniądzach i w dobrym stanie, to raczej nie BMW E46

Opublikowano
  • Moderatorzy

Może lepszym rozwiązaniem być poszukanie samemu za granicą. W DE czy CH do samodzielnego opłacenia i sprowadzenia. Na zachodzie trochę więcej kultury mają ludzie (jeśli znajdziesz z prywatnych rąk) i mniejsze prawdopodobieństwo, że ktoś naściemnia szczególnie w Szwajcarii.

https://www.tutti.ch/de/li/ganze-schweiz/fahrzeuge/autos?q=e46%20cabrio

ale znowu masz minimum 24k pln + opłaty.

A w Cabrio chyba tym bardziej ważne jest, żeby samochód nie miał dzwona z uwagi na kostrukcję której dach nie trzyma i to chyba najważniejsze w takich samochodach.

Druga sprawa, że e46 mają problem rdzą i w konsekwencji mocowaniem wózka. Jak wybierzesz furę dla syna, tym bardziej wypadałoby zrobić oględzieny tego miejsca i profilaktycznie to poprawić.

Opublikowano
Widziałem auto z wątku dziś w trakcie spaceru - z komina złowieszczego huku wydobywał się biały dym. Sam komin nie wpłynął pozytywnie na dźwięk silnika, dźwięk obecnie odstrasza i to w złym znaczeniu tego słowa ;) Niestety auto widziałem z lewej strony i w ruchu, więc ciężko mi powiedzieć jak wygląda prawa strona. Na pewno przyjrzałbym się silnikowi i liczył się z perspektywą przywrócenia wydechu do stanu fabrycznego.
Opublikowano
  • Autor

Kupiliśmy jeszcze inny egzemplarz. Znalazłem od pierwszego właściciela z przebiegiem 70000km.

Temat zamykam

Edytowane przez zibi1973

Opublikowano
  • Autor
Upss- poszło dwa razy...