Skocz do zawartości

Bmw125i M sport Shadow Line 2019 Maxton Desing

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów.

Po bardzo długich, wyczerpujących i nieudanych poszukiwaniach seri 335i zdecydowałem sie na powrót do serii 1. Tylko w nowszej wersji.

Zawsze preferowałem wieksze samochody i takimi jeździłem, ale gdy pierwszy raz przez przypadek zakupiłem 120d z 2008r to pokochalem to autko od pierwszego jeżdżenia .

Zrobiłem nim łącznie jakieś 110 tys. Km i sprawdzał sie doskonale tak w mieście jak i w długich przekraczających 1800km trasach.

Wybór padł na M140 i , lecz z powodu duzych podatków ekologicznych nałożonych przez rząd francuski musiał bym zapłacić dodatkowo 5000€ za dowód rejestracyjny (mieszkam we Francji)

Dałem sobie wiec spokój i tymczasowo wybrałem 125i .

Autko ma czterocylindrowy silnik o pojemności 2 litrów o mocy 224km i 310Nm. Do tego 8 biegowy automat i pełny m pakiet.

W sierpniu mam wstępnie umówione podniesienie mocy na 300km i 410Nm przy stage 1.

Wizualnie dorzuciłem tylko tylny spliter i z przodu dokładka do zderzaka . Dodatkowo nakładki na lusterka m4 .

W planach mam jeszcze wymianę dyfuzora i cat back na dwie strony od Remusa.

Jeśli chodzi o wrażenia z jazdy i komfort to jest perfekcja

Spalanie w mieście ok 10l(prowokuje mnie to auto) , w trasie 5-7 w zależność od szybkosci jazdy.

Jesli chodzi o wady to jak narazie troche slabe wyciszenie przy wiekszych prędkościach i brak automatycznie skladanych lusterek, w takim wyposażeniu to skandal

Zdjecia robione na szybkiego telefonem.

Jak skończę wszystkie mody i urzadzę jej małe spa to wstawię coś lepszego.

Pozdro

%5Bimg%5Dhttps%3A//i.nfhost.me/images/2020/07/12/20200315_162100.jpg

20200711_214927.jpg

20200711_213654.jpg

20200711_214850.jpg

20200315_162833.jpg

20200711_214931.jpg

20200315_161548.jpg

20200609_000340.jpg

20200711_214557.jpg[/img]

Opublikowano
Takie parametry w tej budzie już muszą fajnie jechać :D co do wydechu to dobry kierunek, na pewno będzie dużo bardziej agresywnie, bo w mojej opinii wszystkie f20 (z wyjątkiem 135 i 140) z tyłu wyglądają dość potulnie. Czekamy na dalsze plany :D
Opublikowano
  • Autor

No juz teraz przy 224hp jest czym jechać, aczkolwiek delikatny program powinien zrobić różnicę :twisted: Po dzisiejszej rozmowie z Br Performance w Paryżu, gość powiedzial ze na bezpiecznym stage1 wyciągają z tego silnika 310hp i 410nM :shock:

Trochę się obawiałem bo auto jest na gwarancji , ale gość mowi ze nie ma z tym najmniejszego problemu. W razie czego mozna podjechać i za darmo przywraca go do fabrycznych ustawień.

Natomiast sprawa z wydechem się troche skomplikowala :roll:

Po konsultacji z wydechowe.pl gość powiedział że Remus na dwie strony nie podejdzie do mojego silnikaB48.

Znalazłem Supersprinta z przelotem , ale cena bez dawn pipe to 1700€ :? Wiec o 400€ drożej niż Remus.

Teraz mam dylemat bo z jednej strony chciał bym wydech jak w 135/140 a, z drugiej nie chcę pakować w to tyle kasy bo moim celem jest 140i. 3l to 3l nie ma sie co oszukiwać :8)

Zobaczymy jak to bedzie śmigać po programie i wtedy podejmę decyzję czy zostaje ze mna na długo czy idziemy w 140i.

Nie jestem zbytnio obcykany w wydechach itd. Wiec jeśli macie jakieś rady to z chęcią posłucham bardziej doświadczonych forumowiczów.

Thx i pozdro.

Opublikowano
  • Autor

Znalazłem jeszcze kilka fotek :cool2:

20200717_071124.jpg

20200717_071137.jpg

20200717_071103.jpg

20200717_071056.jpg

20200717_071113.jpg

Opublikowano

Jeżdżę takim prawie 4 lata. W sumie fajne auto. Ma swoje plusy dodatnie i ujemne... :wink:

Lusterka można przeprogramować, tak samo jak start-stop. Śmoc podana fabrycznie jest zaniżona, bo mnie na hamowni wyszło 237KM/325Nm. Pytałem w kilku miejscach i tę wersję silnika bezpiecznie robi się na ~290KM @+down pipe. Nieco więcej można uzyskać zmieniając cały wydech, ale jak dla mnie wystarczy dodać popcorn do eco i normal. No, może jeszcze wymienię końcówki /wreszcie/ na coś ładniejszego.

BTW, do tej budy i śmocy przydały by się lepsze hample...

BTW 2, zdaje się że na kołach są gumy Bridgestone Potenza S001? Wywal to cholerstwo czym prędzej i załóż Michelin Pilot Sport 4. Tu nawet nie ma czego porównywać, bo to po prostu różne planety.

Opublikowano
  • Autor

Siemka

Dziękuję za odp.

Mozesz napisać coś wiecej o przeprogramowaniu lusterek??

Moge to zrobic za pomocą OBD i np. Bimmercode?

Dziwne bo gdzies tam wyczytałem ze trzeba wszystko wymienić i dałem sobie spokój . Zaznaczam ze nie mam przycisku do składania w aucie.

Co do opon masz całkowitą rację :cool2:

Mam w planach wymianę na Michelin Pilot Sport :D

Nie wiem tylko czy brac RF czy zwykłe?? Chce zamówić w przyszłym tygodniu.

Co do hamulców jestem tez tego samego zdania.

Zobaczę po programie i jak mi podejdzie to tarcze i klocki do wymiany jako pierwsze.

Dobre opony i hamulce w aucie to dla mnie rzecz najważniejsza :!:

BTW. Robiłeś juz program w swojej ? Jesli tak to napisz cos wiecej o przyspieszeniu i spalaniu.

Obczaj sobie tego Supersprinta . Nie jest tanio ale sam down pipe daje jekies 25km wiecej :P Maja tez cat back

na dwie strony ze zdjęciami po montażu. Końcówki mozna zamówić czarne lub karbonowe.

https://www.supersprint.com/ww-en/sport-exhaust-supersprint-for-bmw-f20-f21-lci-125i-20t-b48-224-hp-2016.aspx

Thx i pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor
Jeśli nie masz przycisku do składania to nic nie zakodujesz.

Bardzo ładna jedynka :!:

Dziękuję. Twoja również prezentuje sie kozacko :cool2:

Wiec jest tak jak myślałem. Szkoda bo strasznie mnie to irytuje. No ale cóż....

Nie do konca rozumiem polityki BMW.

Bmw 43 tys euro z trzema dodatkowymi pakietami doposażenia =brak lusterek skladanych elektrycznie :nienie:

Peugot pierwszy lepszy za 30tys € ma taka opcję w standarcie :cool2:

Coś tu nie gra chyba?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Fajne są te dokładki. Podkreślają charakter auta. W wydech jednak bym poszedł.
Benzyna zamiast krwi...
Opublikowano
  • Autor
Fajne są te dokładki. Podkreślają charakter auta. W wydech jednak bym poszedł.

No zobaczymy po programie. Jak zobaczę że te 300kucy będzie dawać radę to wydech biorę na 100%

Opublikowano
Program to ostatnia rzecz na liście „zakupów”. Najpierw zrób wszelkie zmiany mechaniczne, bo „luźniejszy” tłumik ma spore znaczenie.
Opublikowano
  • Autor
Program to ostatnia rzecz na liście „zakupów”. Najpierw zrób wszelkie zmiany mechaniczne, bo „luźniejszy” tłumik ma spore znaczenie.

Siemka.

Sorry za głupie pytanie ,ale co masz na myśli, pisząc " luźniejszy" tłumik?

Więc co byś mi poradził na start jeśli chodzi o mechanikę?

Będę bardzo wdzięczny za wszystkie porady.

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

PS .

Tymczasem dalej ide w kosmetykę :D

Wpadła karbnowa osłona drążka m performance.

20200721_185507.jpg[/img]

Jest u nas fajna promocja obecnie i na wszystkie akcesoria jest 20% rabatu, przy kazdym zakupie za min. 100€ , a że w BMW kupić coś za 100€ jest łatwiejsze niż za np.50€, wiec jescze zamówiłem cały dół karbon z alacantarom. :lol:

Opublikowano

Sorry, źle zrozumiałem co chcesz zrobić z wydechem. Ten z linku jest dedykowany do silników 2.0i, więc jest OK. Pisałeś o 3-litrówce, to mnie zmyliło. Z tego co ja wiem, wystarczy zmienić tylko down-pipe i można śmiało robić program. Inny wydech to już tylko kwestia gustu, chyba że chcesz robić auto na 400 kucy :norty:

Przeprogramowanie gadżetów robił mi mój mechanik. Z dodatkowych rzeczy, mam jeszcze temp. opon obok ciśnienia powietrza i symbol M Performace jako ekran powitalny.

Obecne opony mam XL i specjalnie takie wybrałem, bo jazda na RFT to tragedia. Różnica jest taka, że na poprzednich z byle powodu auto stawało bokiem, a teraz czuję uślizg, ale mam też kontrolę nad tym co się dzieje pomiędzy kołami a podłożem. Musiałem tylko dokupić i wrzucić do bagażnika zestaw naprawczy z kompresorem i uszczelniaczem, ale to raptem 40€...

Opublikowano
  • Autor
Sorry, źle zrozumiałem co chcesz zrobić z wydechem. Ten z linku jest dedykowany do silników 2.0i, więc jest OK. Pisałeś o 3-litrówce, to mnie zmyliło. Z tego co ja wiem, wystarczy zmienić tylko down-pipe i można śmiało robić program. Inny wydech to już tylko kwestia gustu, chyba że chcesz robić auto na 400 kucy :norty:

Przeprogramowanie gadżetów robił mi mój mechanik. Z dodatkowych rzeczy, mam jeszcze temp. opon obok ciśnienia powietrza i symbol M Performace jako ekran powitalny.

Obecne opony mam XL i specjalnie takie wybrałem, bo jazda na RFT to tragedia. Różnica jest taka, że na poprzednich z byle powodu auto stawało bokiem, a teraz czuję uślizg, ale mam też kontrolę nad tym co się dzieje pomiędzy kołami a podłożem. Musiałem tylko dokupić i wrzucić do bagażnika zestaw naprawczy z kompresorem i uszczelniaczem, ale to raptem 40€...

Rozumiem. Thx za odp.

Tez w e 87 wymieniłem RF na normalne i było o niebo lepiej, wiec tutaj bedzie ten sam manewr. Teraz juz jestem tego pewien.

Zastanawia mnie czy logo powitalne m performance moge zakodować sam poprzez bimmercode ? Mam zamiar zakupic Obd .

Resztę opcji które wymieniłeś można zrobić samemu na 100%

Na demo bimmercode widziałem tez logo powitalne M135, M140 itd. Tylko M perf. nie widzę i stąd moje pytanie?

Co do wydechu to chyba sie zdecyduję na ten z Supersprinta , ale to po wakacjach na spokojnie bo inaczej mnie żona zabije :nienie:

Opublikowano
  • Autor

Po instalacji :8)

20200722_183405.jpg

Inne auto teraz.

Brakuje mi jeszcze dołu i bedzie idealnie.

Taka mała rzecz ,a cieszy jak cholera :D

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Ładnie to wszystko wygląda :8) a jechać też pewnie musi całkiem nieźle :D

Lewarek od zmiany biegów jest kozacki, zmienia mega wnętrze :D

Jakieś dalsze plany co do modyfikacji?