Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, czeka mnie wymian magli na nową i przy zakupie sprzedawca poinformował mnie że może być potrzebne kodowanie maglownicy? Czy ktoś z was z tym się spotkał, wymieniałem wcześniej w f02 magiel hydrauliczny i nic nie było trzeba dodatkowo robić tutaj w G30 widzę jest magiel elektryczny, czy w tym wypadku po wymianie będzie potrzebne kodowanie?

BTW, może ma ktoś w dobrych pieniądzach magiel do g30 530ix?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Każdą elektryczną przekładnię(EPS) należy dokodować do samochodu.

Jeśli podłączysz nawet używaną, z innego samochodu, to sterownik zapewne zakomunikuje błędem o braku informacji kodowania przekładni.

Najlepiej do tego celu użyć programu ESYS.

Można też ISTA+, ale ta zapewne będzie chciała aktualizować samochód do najnowszej wersji oprogramowania

• Moderatorzy
Opublikowano
Tak, jest potrzebne kodowanie. Jak mi wymieniali magiel to przy okazji kodowania robili aktualizację oprogramowania. No i na końcu oczywiście ustawienie geometrii.
Opublikowano
Pytanie do s0nar i 5myr3k: przy jakim przebiegu była potzrebna wymiana maglownicy w G30 i co było przyczyną?
Opublikowano
U mnie była wymiana bo było słychać zgrzyty, w tym tygodniu montuje magiel i daje do kodowania oby organ się przyjął ;)