Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Problem polega na tym że nie włączają się świtała cofania. żarówki są sprawne, bezpieczniki wszystkie sprawdzone, dziś wymieniłem na nowy czujnik na skrzyni i nadal nic. Światło cofania nie zaświeca się po obu stronach, a przez komputer można włączyć tylko lewa lampę, do prawej nie dochodzi prąd. Na inpie wyskakuje błąd że nie ma światła cofania i tyle, gdzie znajdę moduł lcm? Dlaczego chociaż jedno światło się nie zapala po włączeniu wstecznego? Dużo rozbierania w poszukiwaniu uszkodzonego kabla?

• Moderatorzy
Opublikowano
A pozostałe światła z tyłu ? LCM jest po prawej stronie na scianie poniżej schowka na rękawiczki.
  • Moderatorzy
Opublikowano

No to nie wiem :)

Mimo wszystko zerknij tutaj. Pod warunkiem, że chodzi ci o sedana, bo tego nie napisałeś... Również rocznik często będzie mieć znaczenie więc zapisz chociaż w ustawieniach czym jeździsz to nie będziemy zgadywać następnym razem.

Ewentualnie kable w klapie choć mniej prawdopodobne. Pozostaje potem LCM. A nie masz błędów spalonej żarówki na zegarach ?

Opublikowano
Wybacz, tak chodzi o sedana, rocznik 2000, problematyczny marcowy, ni to polift, ni to przedlift ;) A błędy spalonej żarówki nie ma, 3 komunikaty, sprawdź światło cofania, stopu i sprawdz ogólnie lampy, czy coś takiego ;) ale żarówki są dobre i wszystko powinno śmigać.. Najbardziej mnie dziwi czemu ta jedna lampa cofania się nie zaświeca chociaż przez komputer można ją zaświecić.
  • Moderatorzy
Opublikowano
... 3 komunikaty, sprawdź światło cofania, stopu i sprawdz ogólnie lampy, czy coś takiego ;) ale żarówki są dobre i wszystko powinno śmigać..

No, ale czytałeś to co podlinkowałem ? Miałem dokładnie takie komunikaty i żarówki tez były dobre, a problemem była upalona masa - wtyczka w prawej lampie, a przez kompa się zaświeca, bo pewnie masa się zamyka przez inny obwód.

Opublikowano
Tak, czytałem, sprawdzałem i masa w kostce która idzie do żarówki wstecznego jest dobra, poza tym nie rozwiązywało by to problemu drugiego światła cofania, a raczej powód dlaczego nie świecą jest taki sam bo przestały świecić też razem.
Opublikowano
A niech jakaś mądra głowa mi powie, bo kiedyś gdzieś przeczytałem, że są od świateł jakieś kabelki czy kostka za licznikiem, czy jest w tym coś prawdy?
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Powrót do tematu, mianowicie tak, czujnik na skrzyni jest nowy, wszystkie kable sprawdzone, problem leży "CHYBA" w module lcm3, ponieważ po załączeniu przez kompa światła cofania, światło się włącza, jest zasilanie, plus, masa, wszystko, a po wrzuceniu wstecznego zero reakcji i nie dochodzi +. Tak jakby po wrzuceniu wstecznego, nie wychodził sygnał z lcm.

Otworzyłem lcm i było coś z nim grzebane, mianowicie są przerwane w jednym miejscu te linie, było coś lutowane i ten mały niebieski tranzystor jest "luźny" i się rusza. Ale dodam tylko że oprócz braku świateł cofania wszystko jest w porządku, nie ma żadnych innych problemów ze światłami.

Czy ten lcm nadaje się do naprawy? Warto naprawiać? Czy używany i programować? Jestem w tym zielony..

Fotki modułu

https://ibb.co/Y4SdJzB

https://ibb.co/gvh2wpQ

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolego jak masz luźne elementy to próbuj to polutować, nic nie tracisz. Jak nie pomoże możesz kupić nowy i przekodować, przyda się pasoft i ncs. Przy zakupie zwróć uwagę za zapisek mit manual LWR, lub ohne manuał LWR. Sprawdź jak jest na twoim.
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)