Skocz do zawartości

stukanie w dole silnika 325i vanos

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
siemka cos mi stuka w silniku z gory jest cisza natomiast z dolu silnika jest nie glosne ale w k... stukanie na zimnym tego niema bylem u paru fachmanow jeden fachman sprawdzil mi w sumie caly motor cisnienie na cylindrach ma 16 na wszystkich 6 zylindrach takie sam klawiatura ok walki popychacze itd sa w b.dobrym stanie panewki tez sa niezle wsumie motor dosc dobrym stanie ale cos puka balem w serwisie bmw powiedzieli mi dwa bledy vanos i pompa olejowa co wy nato
Opublikowano
siemka cos mi stuka w silniku z gory jest cisza natomiast z dolu silnika jest nie glosne ale w k... stukanie na zimnym tego niema bylem u paru fachmanow jeden fachman sprawdzil mi w sumie caly motor cisnienie na cylindrach ma 16 na wszystkich 6 zylindrach takie sam klawiatura ok walki popychacze itd sa w b.dobrym stanie panewki tez sa niezle wsumie motor dosc dobrym stanie ale cos puka balem w serwisie bmw powiedzieli mi dwa bledy vanos i pompa olejowa co wy nato
moze zle to opisalem bardziej to cyka
Opublikowano
hmm, ja mam to samo, i tez sprawdzałem wszytsko prawie, tzn łańcuch, ciśnienie oleju, czyli panewki i w zasadzie do nieczego nie doszli, podobno wlasnie pompa oleju może tak cykać, hmm ale ja chyba wiem co to może byc u mnie, bo jak wcisne hamulec i puszczam sprzęgło tak jakbym chciał ruszyć to te cykanie znika i słychac piekny pomruk, tak więć jedyne co mi przychodzi do głowy to albo tarcza sprzegłowa (sprezynki luxne) lub koło dwumasowe i także sprężynki luźne. ja jest zimny tez tego nie słychać i jak mu delikatnie pusczam na zimno sprzegło to może lekko podszarpnąć jak szybciej jest oki, jak ciepły to zawsze jest oki. Sprawdź u siebie może masz to samo. Póki co jeżdze z tym juz dwa lata i narazie nic sie nie rozsypało, jak sniegu napada to prawie nie słychac bo snieg wytłumia, tak wiec czekamy na snieg lub rozbieramy - ściagamy skrzynie i lookamy co tam jest nie tak, ...

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano
hmm, ja mam to samo, i tez sprawdzałem wszytsko prawie, tzn łańcuch, ciśnienie oleju, czyli panewki i w zasadzie do nieczego nie doszli, podobno wlasnie pompa oleju może tak cykać, hmm ale ja chyba wiem co to może byc u mnie, bo jak wcisne hamulec i puszczam sprzęgło tak jakbym chciał ruszyć to te cykanie znika i słychac piekny pomruk, tak więć jedyne co mi przychodzi do głowy to albo tarcza sprzegłowa (sprezynki luxne) lub koło dwumasowe i także sprężynki luźne. ja jest zimny tez tego nie słychać i jak mu delikatnie pusczam na zimno sprzegło to może lekko podszarpnąć jak szybciej jest oki, jak ciepły to zawsze jest oki. Sprawdź u siebie może masz to samo. Póki co jeżdze z tym juz dwa lata i narazie nic sie nie rozsypało, jak sniegu napada to prawie nie słychac bo snieg wytłumia, tak wiec czekamy na snieg lub rozbieramy - ściagamy skrzynie i lookamy co tam jest nie tak, ...
no to jestem troche pocieszony w przyszlym tygodniu chce wyciagnac skrzynie bo cos czuje ze sprzeglo sie konczy tzn.nie slizga sie ale jak np.jade pomalu na jedynce i wezme go na luz albo zmiane biegu slysze lekki stuk cos mi sie wydaje ze docisk siada jak dojde do tego cykania to dam ci znac narazie dzieki za podpowiedz :cool2:
Opublikowano
a napisz mi czy masz tak samo, tzn jak wcisniejsz hamulec lub zaciagniesz reczny i na półsprzegle jakbys chciał ruszac to czy te cykanie znika?? pozatym nie napisałem ale to cykanie jest jak jest puszczone sprzegło i wcisniete (luz), tak wiec chybe jednak koło dwumasowe. No i najbardziej słyszane jest od strony prawej czyli pasażera (nadkole)

Opublikowano
a napisz mi czy masz tak samo, tzn jak wcisniejsz hamulec lub zaciagniesz reczny i na półsprzegle jakbys chciał ruszac to czy te cykanie znika?? pozatym nie napisałem ale to cykanie jest jak jest puszczone sprzegło i wcisniete (luz), tak wiec chybe jednak koło dwumasowe. No i najbardziej słyszane jest od strony prawej czyli pasażera (nadkole)
jeszcze tego nie sprawdzalem ale zaraz zejde i kukne ale wydaje mi sie ze to ten sam objaw tez slycha umnie najbardziej od strony pasazera jak sie schyle do nad kola to slychac to najwyrazniej jak delikatnie naduszam na gaz to te cykanie tez wzrasta

natomiast z gory silnika jest cisza ok ide luknac do puzniej narka

Opublikowano
to by sie zgadzało jeżeli chodzi o wzrost czestotliwości cykania ze wzrostem obrotów, no nic jak sprawdzisz to daj znac bo możliwe że nasze auta cierpia na to samo. Podczas jazdy tego nie słychac w samochodzie ale jak przejeźdzam koło jakiejs ściany to dobiegaja mnie odbicia dzwieku niemiłego cykania.

Opublikowano
sprawdzalem umnie no jest moze troche ciszej ale jestem taki czuly ze jednak to jeszcze slysze ale z tego co sie od ciebie dowiedzialem to sa takie same objawy jak umnie tez tego nie slychac w srodku a jak mam otwarta szybe i przejezdzam gdzies w takich zabudowaniach to tez to slysze a jeszcze jedno a jak ci ciagnie motor mimo tego cykania
Opublikowano
sprawdzalem umnie no jest moze troche ciszej ale jestem taki czuly ze jednak to jeszcze slysze ale z tego co sie od ciebie dowiedzialem to sa takie same objawy jak umnie tez tego nie slychac w srodku a jak mam otwarta szybe i przejezdzam gdzies w takich zabudowaniach to tez to slysze a jeszcze jedno a jak ci ciagnie motor mimo tego cykania
barto jestes jeszcze[/img]
Opublikowano
no wlasnie to jest jeszcze dodatkowy stres jak jest zimny i temperatura zejdzie z pola niebieskiego to idzie ostro ale jak sie rozgrzeje to cos go przymula albo ciagnie z przerwami wymienilem juz swiece cewki bo bylem na kompie wykazalo 5 cewek slabe a jedna w normie ale nie kasowalem bledu i niewiem czy tez nie powinienem jak juz wymienilem
Opublikowano

Witam.

Panowie jestem nowy na tym forum.

Zainteresowaly mnie wasze spostrzeżenia.W swojej 5 mam podobny problem,a mianowicie cykanie lub wręcz klekotanie po rozgrzaniu silnika.Najpierw myślalem,że to hydraulika,ale szklanki wymienilem na nowe BMW z salonu i dalej to samo.Nieustające cykanie w szczególnosci slyszalne z prawej strony w okolicy przedniego kola.Przy okazji wymiany szklanek trzeba bylo rozebrać górę silnika i zauważylem jedną rzecz.W vanosie po wyjęciu jest widoczna tulejka i ona byla porysowana.Nie rozbieralem tego ponieważ nie wiedzialem czy bede w stanie to później dobrze zlożyc.Dzwonilem do serwisu ale w odpowiedzi uslyszalem "części zamiennych brak".Koszt nowego vanosa bez lańcucha to 1600 zl brutto.Zgroza.

Jeżeli macie silniki z vanosem to myślę,że to jest źródlo chalasu w waszych autach.W moim zresztą tez.

ps:.Nie zauważylem straty mocy,a cicho jest tylko na zimnym silniku.

Opublikowano

cos w tym moze byc bo jak bylem w serwisie bmw i powiedziel mi tak

vanos albo pompa olejowa niewiem juz sam z dolu mi cyka gora jest cicha dopiero jak przytszymam tak na 2500 obr. tak pare sekund to slycha wyrazie dosc glosny dzwiek z gory silnika w okolicy vanosa wiec cos w tym napewno jest a duzo potrzeba czasu zeby takiego vanosa wymontowac albo chociaz w taki sposob zeby bylo cos widac jak on jest skonstrulowany

dzieki pozdrawiam

Opublikowano
mi tez po nagrzaniu delkiatnie cyka z prawj strony w okolicach przedniego kola. Aha, ja nie mam vanosa, czyli moze to byc pompa olejowa?

Była E34 M50 2.5 24v :) czerwona

Była Lancia Lybra 2.4 jtd SW lx 2000

Jest Citroen c5 2.2 hdi 2001 exclusive

Jest E34 524 td 1991

1997 YZF 750R (4hd)- sold- nastepny sezon juz hayabusa

http://img244.echo.cx/img244/9103/podavatar6bx.jpg

Opublikowano

Witam wszystkich!

Mam ten sam problem, mam e34 525i 24v. Na zimnym silniku chodzi rowno i cicho, dopiero jak sie rozgrzeje to zaczyna dziwnie klekotac/cykac... w miare bardziej agresywnej jazdy np do ok 4 tys obr dzwiek sie nasila, nawet na wolnych obrotach chodzi glosniej :( powiem od razu, ze beata nic nie stracila na mocy, nie wiem co to moze byc... Ratujcie :cry:

Pozdrawiam

Opublikowano

Kolego "majrus".System vanos jest z przedu silnika na glowicy i jest stosunkowo latwy do wyjęcia,trzeba tylko odpowiednio wszystko oznaczyć ,żeby bylo prościej zlozyć.W rozebraniu jego też nie ma większych trudności ale nie wiem jak bywa ze zlozeniem.Kiedyś slyszalem,ze sa w Polsce tylko 2 warsztaty,które to potrafią prawidlowo zlożyc.Dlatego nie zaglądalem.Jednak to mogą być bajki :liar: .

Wiem jednak na pewno,że jak taki vanos się wystuka,to przy wyzszych obrotach może się rozsypać i uszkodzić w najlepszym wypadku tylko zawory.Co uszkodzi w najgorszym wypadku nie będę pisal bo aż dreszcze przechodzą.Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem wymiany tego zespolu,ale ta kwota/1600 zl/jest magiczna i skutecznie zniechęca do zakupów.

pozdrawiam.

Opublikowano

Jeżeli wymienię vanos przed sprzedaża napewno wam wszystko opiszę.

Jednak mam pytanie jaki jest realny przebieg w waszych sprzętach???, i na jakim jeździcie oleju-myślę,że to dwa najważniejsze czynniki,żeby rozprawiać o ewentualnych defektach.

Ja mam w kolach 210000,ale odglosy cykania wystąpily juz przy 185000.

Olej to Castrol 10W60RS,ale wcześniej ktoś jeździl na Castrol 10W/40.

piszczie.pozdrawiam.

Opublikowano

Myślę,że u ciebie mogą cykać szklanki zaworowe.Odkręć korek wlewu oleju na rozgrzanym silniku i jak będzie glośniej cykać to szklaneczki.

Jak odpalasz samochód rano ,silnik nie wydaje podejrzanych odglosów.

wiesz o co chodzi???

Opublikowano
Myślę,że u ciebie mogą cykać szklanki zaworowe.Odkręć korek wlewu oleju na rozgrzanym silniku i jak będzie glośniej cykać to szklaneczki.

Jak odpalasz samochód rano ,silnik nie wydaje podejrzanych odglosów.

wiesz o co chodzi???

odkrecilem korek, nie cykalo glosniej, chyba chodzi jednak o łańcuch rozrządu... :cry: