Skocz do zawartości

Problem z czujnikiem klocków hamulcowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam,mam problem z czujnikeim klocków hamulcowych.Po wymianie klocków i czujnika wszytko było ok kontrolka zgasła.Po ok 6 mies. znów sie raz zapalała raz gasła a teraz pali się non stop.Sprawdzałem klocki są ok.Czujnik równiez wygląda na dobry ale mam pytanie na jakiej zasadzie działa ten czujnik? Zwarcia czy przerwy? Bo gdy wypne go z gniazda na nadkolu to nic sie nie zmienia cały czas sie pali i gdy zewre dwa kable to tez sie pali :mad2: Moje podejrzenia sa czy aby w dalszej czesci okablowania nie przerwał sie kabel ale nie wiem gdzie dochodzą kable od czujnika w puszke.Nadmieniam ze ma tylko 1 czujnik bo z tyłu mam bębny
Opublikowano
Z tego co się orientuję to z tyłu też jest czujnik. Nawet jeśli masz bębny. Czujnik jest z przodu i z tyłu po przeciwnej stronie.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Działa na zasadzie zwarcia, kontrolka gaśnie po kilku odpaleniach silnika lub po przejechaniu paru kilometrów, jakoś tak.
Opublikowano
  • Autor
Jerry nie ma mozliwosci technicznych podlaczenia czujnika gdy jest bęben.Tak przynajmniej mi powiedziano ale sprawdze bo i tach szykuje sie wymina szczek z tyłu.
Opublikowano
  • Autor
Jezeli kontrolka działa na zasadzie zwarcia to wypięcie wtyczki w puszce w nadkolu powinno zgasic kontrolke klocków w liczniku.Dobrze rozumuje????
Opublikowano
Zwarcie przewodów gasi kontrolkę
Opublikowano
  • Autor
Mam pytanie czy ktoś sie orientuje czy przewody od czujnika klocków (przód,z tyłu mam bębny) bezpośrednio wchodzą do licznika? Z moich oględzin tak to wygląda ale nie jestem pewien bo kable wchodza w całą wiązke i trudno zlokalizowac