Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Może ktoś z Kolegów już zdążył kupić książke pt."BMW seri3 (typ E-36) model od 1989".Chciałem poznać opinie na jej temat.Czy posiada rysunki i opisy np.w jakiej kolejności i co rozbierać?
Opublikowano
Jeśli chodzi ci o książkę Etzolda(autor) z serii Sam naprawiam samochód ,,BMW serii 3'' to jestem w posiadaniu tej książki i bardzo mi się przydaje. Opisy demontażu i montażu większości układów są dokładne i naprawde pomagają. Pozatym jest sporo o użytkowaniu eksploatacji auta. Polecam wszystkim użytkownikom e36ek. Jak masz jeszcze jakieś pytania co do książki to chętnie odpowiem. :8)
BMW forever!!!
Opublikowano
Ja ma pytanie na temat ksiązki : Czy jest w niej schemat ułożenia paska klinowego w silniku 2.5 td??
Jest taki schemat wraz z instrukcją wmiany tego paska.
BMW forever!!!
Opublikowano
a czy jest w niej jak ustawic rozrzad w tdsach ?
Szukałem, szukałem i nie znalazłem nawet wzmianki o ustawianiu rozrządu niestety do żadnego silnika.
BMW forever!!!
Opublikowano

Ja mam i nie bardzo uzywam.

Raz jak zmianialem pasek czytalem ... i ogolnie np. pisze tam ze trzeba poluzowac srobe ktora trzyma kolo pasowe walka rozrzadu ? potrafi ktos sensownie wytlumaczyc po co wogle je ruszac ? ja zdiolem stary pasek zalozylem nowy, juz duzo km zrobilem i jest OK.

I ogolnie niektore opisy sa jak by robione do innego auta albo na slepo jakos...

Pozdrawiam

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano
Ja mam i nie bardzo uzywam.

Raz jak zmianialem pasek czytalem ... i ogolnie np. pisze tam ze trzeba poluzowac srobe ktora trzyma kolo pasowe walka rozrzadu ? potrafi ktos sensownie wytlumaczyc po co wogle je ruszac ? ja zdiolem stary pasek zalozylem nowy, juz duzo km zrobilem i jest OK.

I ogolnie niektore opisy sa jak by robione do innego auta albo na slepo jakos...

Pozdrawiam

Fakt niektóre rzeczy są jakby znormalizowane, ale naprawde sporo można się tu dowiedzieć o swoim aucie nie wszyscy przecież są mechanikami.
BMW forever!!!
Opublikowano

Ja jestem technikiem telekomunikacji jak narazie :? wiec doswiadczenia nie mam

i mechaniki zaczolem sie uczyc na wlasnie E36 M40 i musze powiedziec ze ta ksiazka nie jest tym czym powinna byc, szczegolnie dla poczatkujacych.

Ktos z duzym doswiadczeniem wie jak co zrobic, natomiast ktos bez doswiadczenia korzystajac z ksiazki i jej niektorych blednych instrukcji wiecej sie nameczy niz by sam to zrobil i do wszystkiego powoli doszedl.

Kupujac ja wtedy za 70 PLNow chyba liczylem na po 1 dokladniejsze opisy rzeczy skomplikowanych, a olanie tych banalnych tak jak chocby zmiana tylnego amora :| a jak ktos nie wie co to amor i gdzie jest to bedzie lepiej dla niego jak odda auto mechanikowi.

No i przedewszystkim na dokladnosc tych opisow, niektore sa naprawde dobre, z nudow czytalem ta ksiazke i przeczytalem jej chyba z 60 % ,

i dobrych opisow jest moze 10 % miernych 70% i takich ktore wogle sa chyba z kosmosu 20 %, niektore opisy sa fatalne i wprowadzaja wiecej bledow niz pomocy. Te 20 % to nie jest totalny zly opis ale zrobiony jak by przez kogos kto zna wiele aut i pisal to na oko, a moze akurat tak bedzie tez w tym BMW.

Podsumowujac: chcac cos naprawic, wymienic..... lepiej samemu dosc co i jak ...... a jak jest cos skompikowanego to oddac mechanikowi bo ta ksiazka w tym i tak nie pomoze.

Pozdrawiam

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano
Teraz to juz zapóźno na"negatywne" opinie-już zawówiłem i już jedzie do mnie.
Ja mam raczej pozytywne opinie owszem jeśli chodzi o te naprawde skąplikowane rzeczy to bez znajomości mechaniki się nie obejdzie, albo wizyty w warsztacie. Jeśli chodzi o te prostrze eksploatacyjne rzeczy to naprawde bardzo pomaga. Chodzi mi o wymianę klocków, płynu z chłodnicy + odpowietrzanie układu, oleju, różnych filtrów są też przebiegi po których należy robić te okresowe wymiany filtrów i płynów. Trochę schematów elektrycznych. Opisy typowych usterek danych układów.

Ostatnio bardzo przydał mi się opis regulacji elektrycznych szyb. Mam nadwozie coupe i ta szyba by mnie pokonała gdyby nie książka. Pozatym dowiedziałem się sporo o samym działaniu wszystkich układów i wydaje mi się że lepiej rozumiem teraz moją furkę. Ciekaw jestem ile dałeś za tą książkę ja dałem 59zł.

BMW forever!!!
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Odkurzę kolejny stary temat, żeby nie pisać nowego.

Dorwałem tą książkę i mam ją na sprzedaż. Odnośnie wersji elektronicznej pisać na PW.

Ogólnie książka przypadła mi do gustu. W prawdzie mam E34, ale mój M50B25 jest tam ładnie opisany, wersja z vanosem również.

Kai
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

mam ta książke w pdfie

wiecej na priv :)

Dlaczego przed warsztatami i serwisami samochodowymi zawsze stoi jedno BMW?

Bo każdy szanujący się serwis ma jedno niezawodne auto żeby jeździć po części do innych:-)

Domin