Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Uprzejmie proszę o radę. Jutro (w piątek) odbieram zamówione X5 (produkcja marcowa). Czy poza sprawdzeniem zgodności wyposażenia z zamówieniem, braku uszkodzeń wizualnych itp. jest coś co powinienem sprawdzić czy zweryfikować? Pierwszy raz odbieram nowy samochód.
Opublikowano

Zapytaj się o system multimedialny - czy wgrana jest najnowsza wersja i niech Ci pokażą że jest najnowsza.

Zapytaj się czy była robiona geometria - na 99% nie była robiona i potem ludzie narzekają, że auto niestabilne przy wyższych prędkościach - pełno takich wątków na forum - dotyczy G05, G06, G01 i G02 - niższe modele to nie wiem, ale pewnie też.

Pozdrawiam

KrzychoM

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Sprawdź jak wygląda lakier pod ledem z telefonu. Czasem myją zwykłą szmatą czy szczotą i są duże rysy. Obejrzyj felgi i opony czy nie ma przetarć. NIE SPIESZ SIĘ BĘDĄC PODNIECONYM ODBIOREM.

No i oczywiście czy wyposażenie jest zgodne z tym co zamawiałeś.

Taki tip ode mnie - jak dbasz o auto i nie traktujesz go jak woła to polecam jakąś powłokę położyć w studiu detailingowym.

Opublikowano

Warto kupić na szybko jakiś miernik lakieru i wyrywkowo sprawdzić samochód dookoła, czy przypadkiem nie miał jakiejś przygody w swojej podróży przez pół globu :)

Sprawdzić czy wszystko działa - każdy przycisk, pokrętło i przełącznik.

Sprawdzić tapicerkę czy nie jest nigdzie uszkodzona.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bardzo dobrze jest obejrzeć auto zaraz po zjeździe z lawety u dealera, fabrycznie zabezpieczone foliami, nakładkami, czy wszystko z zabezpieczeniami transportowymi jest ok. Oczywiście, jak jest tka możliwość i chęć
Benzyna zamiast krwi...
Opublikowano
Podpisz protokół i ciesz się nowym BMW :lol: .To tylko samochód , a usterki i niedoróbki Sam Odnajdziesz.Będzie ich więcej jak pozycji w protokole odbioru. :shock:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Podpisz protokół i ciesz się nowym BMW :lol: .To tylko samochód , a usterki i niedoróbki Sam Odnajdziesz.Będzie ich więcej jak pozycji w protokole odbioru. :shock:

Dokładnie :cool2:

Nie chciałoby mi sie nawet 1 minuty poswiecic na bawienie sie w sprawdzanie czy wszystko działa w samochodzie ktorego nie znam i nie wiem jak co funkcjonuje. Swojego samochodu nawet sam nie odbierałem. Musiałem po tygodniu wymienic w nim zegary bo nie wszystkie funkcje działały. Gdybym sam odbierał to tez bym nie wykrył tej usterki w salonie. Szkoda czasu i nerwow na proby znalezienia usterek w nowym samochodzie.

Nie lekceważe "procedury" odbioru z nadmiaru pieniedzy bynajmniej. Jak kiedys odbierałem Fiata Brava czy Opla Vectra to tez nie sprawdzałem nic. Jak okazywało sie ze cos nie działa to naprawiali na gwarancji i tyle.