Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam następujący problem. Kupilem BMW F30 320d x drive, i lewy ring świeci jakby słabiej, dodam że auto jest powypadkowe. Oprócz tego świeci się awaria regulacji zasięgu świateł, a po wyłączeniu samochoduni świateł, lewy ring nie gaśnie. Wyłącza się dopiero po kilku minutach od zamknięcia pojazdu. Dodam że gdy otwieram samochód najpierw zapala się prawy, a po chwili lewy ring. Światła regulują wysokośc normalnie, w czym może tkwić problem. Pozdrawiam
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Pytam czy podłączałeś auto pod kompa. Są jakieś błędy?

Jakieś pomysły ? Czy wymiana modułu TMS pomoże ?

Udało się coś poradzić? Od 3 dni mam ten sam problem.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Możesz obczaić czujnik regulacji świateł który znajduje się na przednim jak i tylnym wachaczu (z tyłu na pewno). U mnie był przerwany przewód. Po zalutowaniu działa już od roku bez problemu.

Pozdro

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Cześć,

Odgrzebie trochę stary temat, żeby nie zaczynać nowego.

Dotyczy F31.

Mam taki problem: wczoraj pierwszy raz od jakiegoś czasu jechałem w nocy poza miasto, czyli drogą bez świateł ulicznych.

Co mnie bardzo zdziwiło, standardowe światła mijania oświetlały mi drogę tylko na jakieś, strzelam może 5 metrów. W każdym bądź razie uniemożliwiało to jakąkolwiek szybszą jazdę. Długie światła działały normalnie.

I teraz tak się zastanawiam - tydzień temu wymieniałem rozrząd (z wyjmowaniem skrzyni biegów i chyba przednia oś?? albo coś pomyliłem). Z jednej strony jest to mało logiczne, ale czy przy takiej naprawie jest możliwe, że w jakiś sposób mechanik przypadkowo naruszył ustawienia świateł? Linia świateł jest równa dla obu reflektorów.

Nie mam akurat u siebie tego pokrętła po lewej stronie, którego się używa jak np. tył jest obciążony, więc zastanawiam się, czy można samemu jakoś to ustawić/zresetować czy jednak trzeba udać się do ASO/mechanika?

Opublikowano

Najlepiej podjedź tam gdzie robiłeś rozrząd i zapytaj, czy ruszali coś przy czujnikach regulacji świateł albo ich instalacji chyba, że sam dasz radę tam zajrzeć. A jak nie są ruszone, to bez podłączenia komputera chyba się nie obędzie.

Jeśli masz xdrive, to z tego co się orientuję przy wymianie rozrządu bez wyjmowania silnika jest więcej rozkręcania przy przedniej osi.

• 2 lata później...
Opublikowano

Co to znaczy brakujący slave lin u mnie z prawej strony i błędy które nieraz są nieraz ich niema awaria regulacji + awaria doświetlania zakrętów

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Slave LIN to albo masz przerwę w kablach sieci LIN idącej do lampy albo sam sterownik regulacji lamp ma jakąś usterkę.

LIN to coś podobnego do CAN czy prościej Usb w komputerze gdzie za pomocą tylko 2 kabli jest przesyłane wiele informacji.