Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów, pisze z pytaniem czy ktoś może miał taki problem jak ja i jeśli miał i go rozwiązał, to jak..

A mianowicie w mojej E60 nie działa jeden czujnik PDC, a dokładnie lewy przód, kupiłem samochód bez tego czujnika, bo gość od którego kupiłem mówił, ze się zepsuł, ale ma nowy i mi da, bo on nie miał czasu go zmienić, faktycznie dał mi czujnik i ja w wolnej chwili chciałem go zmienić, ze względu na to, ze jest to lewy przód, to ściągnąłem kawałek nadkola i ukazała mi się zaizolowana wiązka, wiec odizolowalem wtyczkę i wysunąłem przez dziurę od PDC na zewnątrz, podłączyłem i nie „cyka” poczytałem po forach, ze żeby sprawdzić czy reszta czujników działa, powinno „cykać”, wiec to zrobiłem i działają wszystkie prócz tego którego właśnie wymieniłem, podpiąłem go pod komputer i pokazało ze dokładnie ten czujnik ma usterkę i ta usterka dotyczy masy.. Miał ktoś tak może?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak chcesz mieć 100% pewności czy to czujnik czy wiązka to wyjmij czujnik z drugiego rogu /cykający/ i podłącz do tej wtyczki z lewej strony. Wiązka leci za zderzakiem i jest mocno nagrzewana od silnika/chłodnic, kabel może być przełamany w dowolnym miejscu nawet nie przy wtyczce.
Opublikowano

To cykanie jest podobne do dźwięku gdy się kuchenka gazowa odpala przez iskrownik :D

Włącz czujki i przyłóż ucho do czujnika, cyka w częstotliwości ok 2-3 razy na sekundę

• Moderatorzy
Opublikowano
Ja walczyłem z takim problemem, kupiłem czujnik na podmianę, do pomalowania i założenia - efekt zerowy, zmieniane z działającymi, a że był u lakiernika na poprawce zderzaka to rozłożył ręcei powiedział, że nie jest elektrykiem :D . Dopiero przy okazji kolejnego zdjęcia zderzaka i inspekcji wyszło, że kabel w wiązce był przetarty, poprawa, izolacja i działa po dziś dzień, a ja zostałem z zapasowym czujnikiem, bo oryginalny był dobry.