Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, miał ktoś do czynienia z takim "pulsacyjnym jęczeniem" (nie wiem jak to nazwać :lol:) na biegu jałowym jak na filmiku niżej? Sam silnik pracuje równo, obroty nie falują.

W kabinie też to słychać i czuć przy tym delikatne pulsowanie na pedale hamulca.

W opisie jest coś na temat pompy wspomagania albo sprężarce klimy.

Silnik 320d m47 163 km.

https://www.youtube.com/watch?v=vENjjIsi0cE

Opublikowano

też mi to bzyczy czy jak to nazwać, taki szelest, mój kolega tez kupił 320d i też u niego to samo.

czy to rozrząd? Nie sprawdzałem, raczej nie, ale jak chcesz sprawdzić lub wykluczyć to ściągnij najpierw pasek długi, zapal, a potem krótki od pompy i po którym to ustąpi.

Opublikowano
No będzie trzeba popróbować. Dodam, że raz jest okej, czasami występuje tylko po rozgrzaniu silnika a czasami od razu po odpaleniu. Problem ujawnił się chyba w zimę, bo wcześniej nie było takich dźwięków.
Opublikowano
No będzie trzeba popróbować. Dodam, że raz jest okej, czasami występuje tylko po rozgrzaniu silnika a czasami od razu po odpaleniu. Problem ujawnił się chyba w zimę, bo wcześniej nie było takich dźwięków.

czy to automat ?

Opublikowano

czy to automat ?

Manual, z wymienionym sprzęgłem i dwumasą

Opublikowano
Alternator, koło pasowe, któraś rolka, napinacz klima albo pompa wspomagania. Nikt tu nie jest wróżką, nie kombinuj tylko zwalaj paski jak koledzy piszą 15 minut roboty i będziesz wiedzieć co to, najpierw od pompy wspomagania odpal jak dźwięk ustąpi masz winowajce, jak nie to ściągnij ten główny pasek. Jak ustąpi to zakręć alternatorem ręka i rolkami. U mnie np. takie wibracje i dźwięk dawał alternator - zatarte sprzęgiełko. Dźwięk taki że myślałem że skrzynia biegów buczy tak się roznosiło.
Opublikowano
Alternator, koło pasowe, któraś rolka, napinacz klima albo pompa wspomagania. Nikt tu nie jest wróżką, nie kombinuj tylko zwalaj paski jak koledzy piszą 15 minut roboty i będziesz wiedzieć co to, najpierw od pompy wspomagania odpal jak dźwięk ustąpi masz winowajce, jak nie to ściągnij ten główny pasek. Jak ustąpi to zakręć alternatorem ręka i rolkami. U mnie np. takie wibracje i dźwięk dawał alternator - zatarte sprzęgiełko. Dźwięk taki że myślałem że skrzynia biegów buczy tak się roznosiło.

Wszystko posprawdzane, alternator jakiś czas temu był regenerowany. Nie chodzi mi o wróżbę. Może ktoś walczył z podobnym problemem. Mam wyłączony i zaślepiony egr, czy chłodniczka spalin może ewentualnie generować jakieś dźwięki?

Opublikowano

Wszystko posprawdzane, alternator jakiś czas temu był regenerowany. Nie chodzi mi o wróżbę. Może ktoś walczył z podobnym problemem. Mam wyłączony i zaślepiony egr, czy chłodniczka spalin może ewentualnie generować jakieś dźwięki?

Nieee, pewnie jakaś rolka.... zdejmowałeś paski ? Też to u siebie słyszę, w kabinie słychać jak by diselka i te jęczenie dziwne, można sie przyzwyczaić no ale hmmm myślałem ze to konwerter u mnie daje, ale jak masz tak samo i manual? to skreślam konwerter.

Pozdejmuj podszybkie, odpal, zdejmij tylną osłone silnika, odpal, i tak po kolei rozbieraj dookoła sinika będzie najlepiej sprawdzić. Ja też posprawdzam w sobote, bo musze filtr powietrza wymienić, takze działamy. pozdro. Jak dowiesz sie co to daj znać.

Opublikowano
Ze 3 miesiące temu ściągałem paski, bo coś generowało inny dźwięk i był to alternator. Koło pasowe miałem kiedyś wymieniane, też nie ma żadnych śladów zużycia. Jedynie pompa wody jakby była delikatnie luźna i może ona zaczęła teraz hałasować. Będę w poniedziałek wolny to będę sprawdzał. U mnie manual, także to raczej nie skrzynia ;)
Opublikowano
Ja tu nic nie słyszę, jak na moje ucho wszystko jest w porządku, delikatnie szeleści pasek ale to normalne, jest z przodu i go słychać.
Opublikowano
Nie to nie o szelest paska chodzi, bardziej dźwięk w tle, takie wycie. Dobrze słychać w środku
Opublikowano
Nie to nie o szelest paska chodzi, bardziej dźwięk w tle, takie wycie. Dobrze słychać w środku

Dziś rozbierałem wszystko i składałem na nowo, dalej to jest... Brak mi pomysłów

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Dalej niestety nie wiem, trochę olałem temat. U mnie wygląda to tak, że odpalę rano jest okej, przejadę kawałek i zaczyna się odzywać. Jak złapie temperaturę znowu nic nie słychać :roll: a filmik nie był mój, autor usunął widocznie
Opublikowano
TuDe, doszedłeś w końcu co to za wycie?

Mozesz na nowo dodać video

Taki mi trochę przypomniałeś o tym i znów zaczęło mnie to wkurzać :D Dźwięk wg. mnie dochodzi od strony alternatora, egra. Masz u siebie może zaślepiony? Ja to słyszę w kabinie na postoju do póki nie osiągnie temperatury 70 stopni. Potem słychać, ale niezauważalnie.

Opublikowano
TuDe, doszedłeś w końcu co to za wycie?

Mozesz na nowo dodać video

Taki mi trochę przypomniałeś o tym i znów zaczęło mnie to wkurzać :D Dźwięk wg. mnie dochodzi od strony alternatora, egra. Masz u siebie może zaślepiony? Ja to słyszę w kabinie na postoju do póki nie osiągnie temperatury 70 stopni. Potem słychać, ale niezauważalnie.

U mnie to słychać najbardziej jak stanę gdzieś na wysokości tylnych drzwi, no i trochę w środku i faktycznie przy alternatorze, czytałem duzo na zagranicznych forach ze to własnie alternator tak jęczy, a duzo osób obawiało sie ze to automat tak wyje :D

Ja EGR mam włączony, u mnie jęczy też najbardziej z rana jak jest zimny

Opublikowano
Ja egr mam wyłączony i to samo. Alternator miałem regenerowany w tamtym roku, ale to jakby z tej strony jest najbardziej słyszalne :mad2: