Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam posiadam już moja bukiet od 2 lat mam taką przypadłość ostatnio nie chciała mi przejść przeglądu powiedzieli że wahacze no to zmieniłem dolne i górne lewa prawa strona a teraz problem po zmianie przy hamowaniu bicie kierownicy że mi ręce chce wyrwać problem jest taki że aż kołem trzepie tarcze i klocki nowe tak samo co może być przyczyną tego czegoś
Opublikowano
To albo się usztywnilo wszystko i wyszły jeszcze tarcze albo masz krzywe piasty z tarczami od jazdy z takim zawiasem albo masz wadę fabryczną wahacza lub jest niedokrecony. Zmierz bicie tarcz
Opublikowano

Albo dzisiejszy lemforder to totalne gówno.

Pewnie źle trafiłeś co w przypadku lemfordera jest ostatnio dość częste :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak masz opakowania to sprawdź gdzie były robione te wahacze, widziałem tuleje lema made in brazil i nie wyglądały obiecująco :roll: sprawdź bicie tarcz i ewentualne nowe luzy.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

No i jaki werdykt? Bo sam przymierzam się do wymiany wahaczy (w lewym kole przód oba do wymiany) plus tarcze i klocki, a tu takie niusy o wybranym przeze mnie producencie wahaczy :lol:

.

• Moderatorzy
Opublikowano
Jeśli masz M-tech to załóż MEYLE, jest zdecydowanie sztywniejszy w porównaniu do LEM'a. Nawet w rękach czuć różnicę. Takie moje zdanie z autopsji - dwa auta, na jednym LEM, na drugim MEYLE. Tylko, że to by trzeba zrobić wszystko, bo jak będziesz robić po kawałku to za chwilę zmięknie to co było wcześniej dobre, a ma już swoje lata. Sam to przechodziłem, chciałem oszczędnie :) Do tego dochodzi geometria za każdym razem, nie wiadomo czy drążki ruszą, bo się zapiekają na stożku (w nowych trzeba rozkręcić i posmarować smalcem przed zamontowaniem). Może być kłopot z wyjęciem sworznia ze zwrotnicy, bo lubi wychodzić z tulejką co nie jest zbyt zdrowe więc po co robić to dwa razy ? Zrobić raz, całość MEYLE łącznie z gumami stabilizatora i będziesz zadowolony. LEM będzie lepszy do zwykłego zawieszenia.
Opublikowano

Na razie wymieniam tylko dwa wahacze lewe koło, obie końcówki drążków i tylne łączniki, jedyny dodatkowy koszt to geometria bo same wymiany robię z kumplem sam w garażu - znajomy mechanik. Cały komplet wyszedłby na razie za drogo, mam jeszcze kilka innych potrzeb na już do zrobienia, więc chcę tylko usprawnić zawias choćby na 15k km :) Dziś zaczęła wyć pompa progowa, do tego wspomaganie czasem działa lekko a czasem po odpaleniu już ma opór jak na autostradzie, więc muszę to ogarnąć jak trzeba a też będzie swoje kosztować.. :shock:

Dzięki za radę, na pewno skupię się na Meyle przy wymianie całości - pewnie w okolicy wakacji bo 15k km zrobię w 3, max 4 miesiące. Znam Meyle z poprzednich samochodów i zawsze byłem zadowolony, mam też do tej firmy dobrego handlowca od części więc ceny nie będą z kosmosu. Na razie zobaczę co będą mięli na miejscu w IC i jutro kupię, żeby w weekend ogarnąć oleje, filtry, te wahacze i pompę w progu, bo nie chcę stanąć później w trasie..

• Moderatorzy
Opublikowano
wspomaganie czasem działa lekko a czasem po odpaleniu już ma opór jak na autostradzie, więc muszę to ogarnąć

Masz servotronic ?

Opublikowano
wspomaganie czasem działa lekko a czasem po odpaleniu już ma opór jak na autostradzie, więc muszę to ogarnąć

Masz servotronic ?

Tak, więc chyba coś z nim i jego sterowaniem jest nie tak. Dziś dostałem kabel i może inpa coś odpowie..

• Moderatorzy
Opublikowano
Może załóż osobny temat to podyskutujemy. Jestem ciekaw co wymyślisz, bo też mam z tym kłopot od dłuższego czasu, ale nic sensownego nie wskórałem.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Okazało się że śruby za słabo dokręcone były :p i się popuściła ale się zastanawiam jak :o :roll: :roll: