Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Jestem posiadaczem BMW E60 520d 163km 2007r. Mianowicie w mojej bawarce jest zrobiony czip, niewiem na ile koni, poprzedni właściciel kupił go ze świadomością że ma wirusa lecz bez żadnych dokumentów potwierdzające tą modyfikacje.

Przechodząc do sedna, wydech końcowy w BMW po jeździe, nieważne czy przy normalnej, czy przy butowaniu jest gorący, aż nie da się go dotknąć, po prostu parzy. Trochę to dziwne, miałem już kilka samochodów i nigdy się z takim czymś nie spotkałem. Ktoś ma jakiś pomysł, co to może być?

A i jeszcze po zaparkowaniu w garażu, przechodząc koło tylnego lewego koła, czuję jakby zapach spalonej opony (!). Sprawdzam tarcze, jest letnia (jak po normalnej jeździe), opona zimna, a zapach jest. Może szczęki ręcznego stanęły w miejscu i się przypalają? Bo akurat ręczny mam kiepski... (łapie wysoko, dopiero na ostatnie zęby) Co wy na to?

Edytowane przez mati1466
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A DPF masz????

Tak, mam DPF

Ja właśnie mam tak gorący wydech po wypalaniu filtra. Może jeździsz po mieście, na krótkich odcinkach gdzie DPF nie może dokończyć wypalania.? Może zaopatrz się w aplikacje BTool + adaptery BT? Miał byś podgląd na wiele parametrów, np. takich jak rozpoczęty proces wypalania. W płatnej aplikacji mógłbyś sam wymusić wypalanie DPF.

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=326379

Ostatnio, po przejechaniu w sumie ok. 190 km po mieście , na krótkich odcinkach komputer auta rozpoczął wypalanie DPF. Wypalił może z 6 gram sadzy, pozostawił niewypalone 16 gram . Przeważnie jak robię wypalanie jadąc drogą ekspresową to po zakończonej operacji pozostaje mi 1 gram sadzy.

Sprawdź poziom oleju silnikowego, może być tak, że będziesz go miał za dużo.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wirus i DPF ?

Coś mi tu nie pasuje....

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
Wirus i DPF ?

Coś mi tu nie pasuje....

Dlaczego ?

Ja mam u siebie chip i dpf, dobry program to nie problem dla dpfa.

Opublikowano
Wirus i DPF ?

Coś mi tu nie pasuje....

Mój brat ma Leona II Fr z DPF i też ma czipa. 2 lata jeździ i zero problemów

Faktycznie, poprzedni właściciel mówił mi że czasem włącza się wypalanie DPF. Myślałem, że pokaże mi się komunikat na ekranie o wypalaniu, a takich objawów (gorący wydech) się nie spodziewałem. Tym samochodem głównie jeździła jego żona 3/4 odcinków po mieście i krótkie drogi do pracy( 5km w jedną stronę). Więc może faktycznie sie wypala...

Widocznie trzeba zabrać bawarke na dłuższą trasę na ekspresówce/autostradzie :)