Skocz do zawartości

dziwne wibracje przy około 120 - przedni dyfer się kończy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja u siebie wyzbyłem się już drgań podczas jazdy,mianowicie założyłem do siebie na lato felgi z e70 plus nowe opony plus dystanse 2.5cm z centrowaniem z e53 na e70 na każde koło, całość wyważona na wyważarce która wyważa koła na aucie

teraz jeździ idealnie

teraz zostały jeszcze drgania na postoju i buczenie

• Odpowiedzi 135
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Buczenie jest na postoju czy podczas jazdy? Podczas jazdy buczenie z reguły wywołują łożyska - na postoju jeżeli coś buczy postawiłbym na wydech. Napisałeś o drganiach na postoju, masz automat czy manual? Jeżeli masz automat i drgania są na P i N wina leży po stronie poduszek silnik skrzynia. Jeżeli drgania masz na D lub R przyczyna leży w zdaniu napędu (poduszki silnika i skrzyni także do weryfikacji). Drgania przy zdaniu napędy to temat rzeka może powodować to wiele podzespołów.
Opublikowano
U mnie poprawa,zmieniłem na opony jakieś używki i lepiej czyli moje zimowki szrot, nowe chinole mają wadę pod naciskiem jakby biły.Pojezdze trochę i dam znać,jeśli to wina opon to masakra.
Opublikowano
Buczenie jest na postoju czy podczas jazdy? Podczas jazdy buczenie z reguły wywołują łożyska - na postoju jeżeli coś buczy postawiłbym na wydech. Napisałeś o drganiach na postoju, masz automat czy manual? Jeżeli masz automat i drgania są na P i N wina leży po stronie poduszek silnik skrzynia. Jeżeli drgania masz na D lub R przyczyna leży w zdaniu napędu (poduszki silnika i skrzyni także do weryfikacji). Drgania przy zdaniu napędy to temat rzeka może powodować to wiele podzespołów.

temat o buczeniu jest oddzielny i jeszcze nikt jeszcze go nie pokonał a dotyka wiele x5

co do drgań na postoju to obstawiam że to konwerter bo poduszki nowe,wtryski sprawdzone

Opublikowano
Moja też buczy. Konwerter zregenerowałem auto ucichło i zrobiło się żwawsze (co do drgań i buczenia bez zmian) drgania na postoju są tylko na D i R nie są jakieś straszne ale w porównaniu do e53 znajomego różnica jest dość spora. Buczenie jest podczas przyśpieszania. W skrzyni (automat) pomijając konwerter jest około 15 (dokładnie nie wiem) łożysk igiełkowych wystarczy że jedno złapie luz i zaczyna nam huczeć. Ciężka sprawa :wink:. Jeżeli będzie trzeba to na piasek skrzynię rozbiorę co do ostatniej śrubki i dojdę do tego co boli moje auto. :cool2:
Opublikowano
Problem rozwiązany .Teraz do rzeczy w aucie wymieniłem hamulce ,zaciski,piasty,tarcze 2 komplety lepsze i z górnej polki, półosie,podpora wału,amortyzatory z całym zawieszeniem ,drugie kupiłem felgi nowe opony masę in china i to mnie zgubiło, wyważanie 20razy każdy mówił, że opony są ok,wczoraj kupiłem goodyery , mówię ostatnia próba wkoncu radość z jazdy 2 lata walki z wibracjami przez wrrrrr made im China. Ile nerwów.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Problem drgań został rozwiązany. Winowajcą wszystkich uszkodzeń był konwerter, skończyło się remontem skrzyni. Wymiana tarcz na siedmiu z dziewięciu koszy, panewka konwertera, dwa łożyska igiełkowe, regeneracja mechatroniki i wymiana elektrozaworu TCC lock-up i elektrozaworu PWM kontroli ciśnienia, wymienione zostały oczywiście wszystkie uszczelnienia skrzyni. Konwerter był trzykrotnie reklamowany powód (sypał opiłkami i drgał). Co do drgań podczas przyśpieszania w przedziale 100-120 km to lekko drży ale z tym już da się żyć. Wszystkie prace wykonywałem sam.

b143de24abc6.jpg

bab15010f635.jpg

48577b3114df.jpg

Opublikowano
Bo opiłki z konwertera zasypały mechatronikę, czujniki prędkości obrotowej obrosły opułkami i auto stanęło na autostradzie z komunikatem awaria skrzyni.
Opublikowano
Co do drgań podczas przyśpieszania w przedziale 100-120 km to lekko drży ale z tym już da się żyć. Wszystkie prace wykonywałem sam.

czyli nie do konca rozwiazany problem.

Opublikowano
No nie do końca - aczkolwiek nikt nie odczuje tych drgań są tak delikatne.