Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Posiadam BMW E61 wraz z dachem panoramicznym. Kupiłem kamerkę samochodową i chciałbym ja podłączyć w samochodzie lecz niestety najbliższe gniazdo 12 v jest koło lewarka zmiany biegów a chce zasilanie schować i by napiecie na kamerke pojawialo się dopiero po przekreceniu kluczyka i aby akmerka gasła po wyjeciu klucza żeby nie rozładowywać akumulatora.

Postanowiłem się podłaczyć pod zasilanie dachu panoramicznego ale nie wiem w ktory się przewód najelpiej podłączyć???? Przeleciałem miernikiem wszystkie dostępne tam przewody i 12 v jest tam na stałe , w żadnym z przewodów po przekreceniu kluczyka nie pojawia sie napiecie i znika po wyjeciu kluczyka.

Prosze o pomoc

• Moderatorzy
Opublikowano

Możesz słupkiem A i uszczelką wpuścić do schowka, tam po lewej stronie masz zaślepkę lub gniazdo na firmową latarkę BMW.

Ja wrzuciłem tam rozdzielacz na 2x12V. Zaczyna działać po otwarciu z pilota i gaśnie jak samochód usypia. Przy okazji znakomicie sprawdza się jako zasilanie do wzmacniacza pod AUX i moduł BT - muzyka nie gaśnie wraz ze zgaszeniem silnika. Problemu z nadmiernym rozładowaniem aku nie zauważyłem, bo takie zabawki dużo nie biorą.

Oraz co też ważne - samochód nie będzie wariował z powodu poboru prądu z nieodpowiedniego miejsca. (Tak jak się u mnie dzieje naprzykład kiedy moduł BT zostawię włączony w złączu OBD)

ece366d76c32dd1cb099916d22adccbf_orig.jpg

7811d367ee90f188e0fc7601839624a0_orig.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja wziąłem zasilanie z przewodów lusterka.

Tam jest 12v po zapłonie.

Plusem tego jest to , że kamerka działa aż auto "uśnie" czyli jeszcze kilkanaście minut po zamknięciu.

Pobór prądu przez kamerkę jest znikomy i na nic nie wpływa.

Tym się nie trzeba przejmować.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
  • Moderatorzy
Opublikowano

Boguś, pytania tutaj zadawaj, nie w PW.

Strzałką zaznaczyłem gdzie masz zasilanie latarki, oraz przykładowe zdjęcie jak wygląda to z wpięta latatką. Na pierwszym zdjęciu w poprzednim pości też widać skąd to wychodzi.

Odkręcasz schowek, wyciągasz gniazdo, wystarczy podważyć płaskim śrubokrętem i wychodzi do Ciebie (może być zaślepione, ale zasilanie i tak będzie podłączone.

Kupujesz wyjście na 12V:

https://allegro.pl/listing?string=12v%20tr%C3%B3jnik&bmatch=baseline-cl-dict42-aut-1-4-1024

Ucinasz wtyczkę, łaczysz kabelki lampki, lutjesz jak masz możliwość, izolujesz i masz wyjście na zapalniczkę 12V.

1ddaa773744bdef8d41b3bb9aa65754e_orig.jpg

_awc.blogi-44099-1.jpg

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Przepraszam za odkop ale niestety podłączenie kamerki do zasilania wycieraczek generowało silne zakłócenia dla radia i postanowiłem przenieść zasilanie kamerki do schowka jak koledzy proponowali. Lecz niestetty jest problem. Gdy podlacze kamerkę pod gniazdo od Ładowania latarki w schowku to na postoju jest spoko. Tzn jest zasilanie i wszystko gra ale gdy odpalam auto to z tego gniazda latarki napięcie mocno skacze i nie chce zasilać kamerki. Na zgaszonym silniku jest ok co może być tego powodem. Dodam że podczas tych skokow napięcia wystarczy odłączyć kamerkę i już w gnieździe nie ma tych skokow. Dlaczego tak może się dziać i jak temu zapobiec?

Te sama kamerkę podłączam do zasilania zapalniczki i jest dobrze eh..

• Moderatorzy
Opublikowano

U mnie śmiga jak należy, mam tam wpiętą kamerkę przód, z niej leci druga na tył + wzmacniacz słuchawkowy i BT. Wszystko z tego zasilane i działa pięknie, a trochę to prądu wciąga.

A jak z akumulatorem i ładowaniem? Może tam masz jakieś problemy, które się objawiają w innym miejscu?

Pytanie drugie - jak to podłączyłeś? Jak na skrętkę bez izolacji to może być słabo. Osobiście tam wlutowałem dwójnik na gniazda zapalniczki.

Opublikowano
Akumulator w pełni naładowany i kilka dni po regeneracja alternatora nie tędy droga. Wpiąłem się w przewody idące do zasilania latarki za pomocą specjalnych zgniatanych złączy i chyba jednak s próboje to zrobić po staremu na zwykle kostki bo innej chyba metody nie ma
  • Moderatorzy
Opublikowano

No to masz odpowiedź. Sam raz użyłem tych "zgniatanych" do podłaczenia MIDa e39 i za każdym razem jak wyciągałem musiałem poprawiać bo nie łączyło, innym razek kabel przeciąłem dociskając :mad2:

Lutownica i powinno być po problemie.

Opublikowano
Niestety polutowałem wszystko i niestety znowu ten sam problem napięcie skacze po odpaleniu auta:( może ktoś wie gdzie wiązka do zapalniczki bo chyba tam się będę musiał wpiąć aby działało dobrze
  • Moderatorzy
Opublikowano

Do wiązki zaplaniczki pewnie będziesz musiał koło skrzyni grzebać, albo z bezpieczników coś pociągnij za schowkiem.

Ja dzisiaj dorzuciłem navi do kompletu, jako dodatkowe źródło poboru i dalej działa wszystko na ładowaniu latarki prawidłowo :)

Opublikowano
Większość rzeczy w e60 jest zasilane poprzez PWM i tanie akcesoria nie bedą chcialy działać. Najłatwiej podpiąć bezpośrednio pod akumulator sterowane poprzez przekaźnik.

E60 535xd+++ + 8hp70x

Individual project by mnichu