Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam pytanie co do mojego n52b25, zbilżam sie do 200k przebiegu, obecnie mam 197 i zastanawiam sie nad zrobieniem rozrządu. I pytanie czy jest sens abym teraz to robił kiedy nie widze typowych objawów dużego zużycia łańcucha, wiem ze rożnie z tym rozrządem bywa ale no mam również inne zmartwienia teraz jak np. vanosy bo wyskoczył mi błąd 2A82. Nie słysze niepokojących dźwięków lańcucha, jedyne co slychać spod maski to popychacze ale to chyba klasyka juz dla tego silnika. Jeśli miałbym robić ten rozrząd to jakie by to były koszty?
Opublikowano
W N52 rozrząd nie ma wad i na dobrą sprawę nie trzeba go wymieniać na wszelki wypadek. Można skontrolować wysunięcie napinacza, jeżeli jest jeszcze zapas i jeżeli nie ma błędów vanosa których nie wyeliminowało się na inne sposoby, to rozrząd powinien być w porządku.
Opublikowano
Pogadałem z mechanikiem i mówi że błedy z vanosa mogą również pochodzić z tego że rozrząd juz jest troche wyciągnięty, tak czy inaczej zrobie ten rozrząd i przy okazji vanosy, mam nadzieje ze do 4.5k pln zamkne sie :)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jak masz dużo kasy...to co tam.

Ale. Ja radziłbym wymienić tylko elektrozawory vanosa. Masz tam 2. Wlot i wydech.

Miałem ten błąd co u Ciebie i u mnie ta wymiana pomogła.

Wymień też tylko napinacz łańcucha. Silnik odżyje.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Pogadałem z mechanikiem i mówi że błedy z vanosa mogą również pochodzić z tego że rozrząd juz jest troche wyciągnięty, tak czy inaczej zrobie ten rozrząd i przy okazji vanosy, mam nadzieje ze do 4.5k pln zamkne sie :)

weź to zawieź do kogoś kto ma pojęcie i blokadę do N52. Już jak zdejmiesz pokrywę to będzie ogólnie widać co z łańcuchem, napinaczem i ślizgami. I będzie to kosztować max 500, a nie 4500 .

Po drugie - błąd 2A82 - wyczyść i zamień miejscami elektrozawory vanosa plus to samo czujniki wałków rozrządu. Jak nie masz 2 lewych rąk to poradzisz, szukaj na YT.

R6 + V4 = :)