Skocz do zawartości

Zaślepki klapek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich, czy ktoś może mi podpowiedzieć jakie zaślepki zamontować zamiast klapek w e61 2.5D ,plastikowe czy aluminiowe ?
Opublikowano

W oryginalnych klapach gwintuje się otwory, wkręca się śrubki na loctite, daje nowe oringi i tyle. Koszt 0 pln i trochę własnej pracy.

Zaslepki.jpg

Opublikowano
  • Autor
Rozumiem że tak też można, ale wolałbym zaslepki już gotowe ,tylko zastanawiam się z jakiego materiału będą lepsze.?
Opublikowano
  • Autor
W oryginalnych klapach gwintuje się otwory, wkręca się śrubki na loctite, daje nowe oringi i tyle. Koszt 0 pln i trochę własnej pracy.

Zaslepki.jpg

A czy tam gdzie śruba to rozumiem że tylko na klej ,bez uszczelki . Tylko uszczelki po zewnątrz tak nowe dac jak coś tak?

Opublikowano
Z materiałami zaślepek jest tak że najlepszy jest oryginał. Chodzi o rozszerzalność cieplną. Materiał jest specyficzny. Toczyłem go i nie jest to plastik. Bardziej przypomina rezotex. Aluminium jest mocno podatne na rozszerzalność cieplną - pracuje. Tworzywo jakie stosują do zaślepek nie wiem. Dlatego ja robiłem z oryginałów żeby nie ryzykować rozszczelnienia czy innych niespodzianek. 4 lata zero wycieku czy innych problemów. Uszczelniaczem śrub w tym przypadku jest Loctite. Zapoznaj się do czego służy i jak działa. Wystarczy wpisać w google loctite do gwintów.
Opublikowano
  • Autor
A skąd wziąć te oringi ,bo z zaslepkami to już są? Podobno te ala plastikowe to z takiego samego materiału jak oryginał, bynajmniej tak piszą w aukcjach.
Opublikowano

Hej ja mam właśnie te plastikowe zaślepki i mogę powiedzieć ze faktycznie materiałowo z wyglądu sa identyczne dobrze dopasowane z uszczelnieniem jedyny minus to ze nie sa tak masywne jak aluminiowe (mogły być z wypełnieniem w środku ).

Mam je od 1 raku i żadnych wycieków 40 tys zrobione no i cena tez rozsądna.

Miałem tez oryginalnie przerobione trochę inaczej jak kolega wyżej bo według mnie za mało było materiału zeby tam gwintować i dałem tam śrubę na przelot m5 z okrągłą główką +nakrętka od zwenetrznej srony i masa uszczelniającą dawało to radę ale to nie to samo kóło mnie to w oczy ^^to nie cyk fuch jak u majstra ^^.

Opublikowano
  • Autor
To spoko, chyba wezmę te z tworzywa sztucznego. Mam nadzieję że będzie gitara. Dzięki serdeczne za pomoc wallm koledzy. Jak założę dam znać, pozdrawiam.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Aluminiowe też nie ciekną.

Podstawa to dobrej klasy oringi.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
  • Autor
Dobrze wiedzieć, jeszcze przemyśle czy plastikowe czy aluminiowe. Ewentualnie ten kolektor regenerowany, mam automat, a teraz poczytałem że trochę gorzej się sprawuje po zaślepieniu klapek.
Opublikowano

Bzdury piszą ludzie co o niczym pojęcia nie maja .

Maja jakieś padliny z +500tys km a na blacie 200k z różnymi usterkami i auto po usunieciu nie jedzie :duh:

U mnie po zaslepieniu ewidentnie doszło mu niuta z dołu a Automat zmienia biegi niżej niż przedtem i lepiej sie zbiera .

Opublikowano
  • Autor
No właśnie wolałbym żeby było jak piszesz, ,ponieważ szkoda podwójnej roboty, a powiem szczerze ze ja tez mam okolo 350 kkm i automat przy pierwszych biegach tpo zmienia w okolicach 2-2.2 obr ,przy delkatnym przyspieszeniu. Jeśli tak by było ze będzie przyciągał to juz całkiem wysoko te zmiany biegów. Sprawa do przemyślenia ,bo w następnym tygodniu biorę się za robotę. A może ktoś się jeszcze wypowie w tym temacie?
Opublikowano
Bzdury piszą ludzie co o niczym pojęcia nie maja .

To się nazywa biznes i lokowanie produktu. Jeszcze link tylko potrzebny do cud miód regenerowanych kolektorów z super, hiper, mega klapami i od razu jest 50 koni więcej, zero dziury, turbiny nie gwiżdżą, skrzynia zmienia biegi jak szalona etc. :).

Wystarczy używać mózgu nic więcej. 95% wpisów w necie to bełkot i reklama. Z 5% przedstawia jakieś wartościowe informacje, a może i mniej. Jaśniej się nie da..........

Dostał gościu instrukcję z obrazkiem jak zrobić zaślepki klap. Nie wie gdzie oringi kupić. Do mamy idź, to wklepie za Ciebie w google "oringi sklep". Sorry, ale to jest już dziecinada żeby o takie bzdury się pytać.

Maja jakieś padliny z +500tys km a na blacie 200k z różnymi usterkami i auto po usunieciu nie jedzie :duh:

Znajomy znajomego popędził do Niemieckiego Turka po 525D z 2006 roku z 220.000 na budziku :). Po tygodniu paliło już tylko na 5 cylindrów. Po pierwszym odczycie kompa siedział stary błąd 526.000 km :). Do dzisiaj 4 lata - utopił w to auto ponad 30.000 pln. żeby w ogóle jeździło. Więc co tam taki kolektor. Procentowo w kosztach ogólnych serwisu zajechanej E60 kropla w morzu. Ktoś o tym doskonale wie, i to wykorzystuje.

Opublikowano
  • Autor
Aleś Ty mądry .Zapytałem o te oringi po prostu myślałem że jakiś konkretny rozmiar mają i macie namiary gdzie kupić, tak jak są razem w zestawie z zaslepkami fachmanie.
Opublikowano
Aleś Ty mądry .Zapytałem o te oringi po prostu myślałem że jakiś konkretny rozmiar mają i macie namiary gdzie kupić, tak jak są razem w zestawie z zaslepkami fachmanie.

Dlatego własnie ludzi wartościowych z wiedzą nie ma już na forach. Przez takie odzywki i takie podejście jak Twoje. Nie warto słowem nic podpowiadać. Olać to jak inni i tyle.

Opublikowano
  • Autor

To Ty masz jakiś problem z tego co widzę.

Założę zaslepki i zobaczę czy będzie tak jak mówisz, ja nie reklamuje żadnych produktów, chciałem się tylko dowiedzieć.

Opublikowano

Założę zaslepki i zobaczę czy będzie tak jak mówisz, ja nie reklamuje żadnych produktów, chciałem się tylko dowiedzieć.

Problem to masz Ty. Dostałeś wędkę, rybę musisz sam złowić.

EOT

Opublikowano
  • Autor

Problem to masz Ty. Dostałeś wędkę, rybę musisz sam złowić.

EOT

I złowię, pozdrawiam.

Opublikowano
  • Autor
Dzięki wszystkim za pomocne informacje.
Opublikowano
. Po pierwszym odczycie kompa siedział stary błąd 526.000 km

524 280 km ? ;) Błąd od niskiego stanu naładowania akumulatora. Norma.

A zeby nie bylo of topa..... jeśli klapki to tylko na nogach :P pozdro

E60 535xd+++ + 8hp70x

Individual project by mnichu

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

No ja wywaliłem zaślepki i na bank juz ich nie zamontuję. Po powrocie do kolektora z klapkami w automacie różnica jest ogromna i nie jest to " LOKOWANIE PRODUKTU "

Jak ktoś chce to mu zaślepki mogę oddać.

Opublikowano
  • Autor
Jednak różnica jest , z tego co piszecie. W następnym tygodniu biorę się za ten kolektor, i od razu sterownik swiec do wymiany. Jeszcze przemyśle czy zaślepki, czy ten regenerowany, ogólnie chciałem wiedzieć które te zaślepki, czy plastikowe lepiej czy aluminiowe. Dzięki, dam znać jak ogarnę to.
Opublikowano
  • Autor
A powiedzcie koledzy czy jak sterownik walniety jest (byl blad 6 świec w inpa) to czy przy odpalaniu blisko 0st ,to spirala się zaświeca?
Opublikowano
524 280 km ? ;)

Nie. Było ponad 526.

Po powrocie do kolektora z klapkami w automacie różnica jest ogromna

Zero różnicy w zdrowym 535D, i spokój ducha, że zdrowym pozostanie na długo. Mam niecałe 250 w tej chwili to półmetka jeszcze nie ma dla M57N. A że BMW jak wino czym starsze tym lepsze to niech chodzi jeszcze i 20 lat.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Moja 530D 218KM. Automat. 275000km.

Różnica ogromna.

zresztą już dużo o tym było więc nic więcej dodawać nie trzeba.