Skocz do zawartości

Czy wymieniać rozrząd i panewki n46b20

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W poniedziałek jadę na wymianę uszczelniaczy zaworowych. Mechanik powiedział żeby od razu wymienić rozrząd zobaczyć na panewki korbowodu i wymienić wszystkie uszczelki. Auto z Niemiec kopci na niebiesko i lypie 1 oleju na 700 km. Ogólnie po kupnie w oleju było więcej mazi niż oleju trzy płukanki mu ryplem zanim olej wyglądał jak nowy. Opiłki terz były i w oleju i na filtrze. Myślicie że meches dobrze mi powiedział żeby to wszystko zrobić. Ja mu nawet o tych plukankach i opilkach nie zdążyłem powiedzieć a on sam powiedział że to podstawa. Tylko wiadomo za usz zelniacze 1100 a za resztę 1400 i że 2500 poleci . Opyla się to.
Opublikowano

Ja zrzuciłbym głowicę,zrobił uszczelniacze,pierścienie,panewki też.Dobrze Ci mówi ,po co za jakiś czas znów grzebać ?Podwojne koszta

Kasy trochę pójdzie. :( Chyba,że nie chcesz go za jakiś czas sprzedać

Przy zaniedbaniu wymian oleju możesz mieć problemy z valvetronic :mad2:

Za tą kasę możesz kupić silnik o niewiadomej przeszłości

never again N46
Opublikowano
  • Autor
Autkiem chce pojeździć, a więc robię jednak wszystko. Nie było by tematu jakby Niemiec wymieniał olej co 10 tyś a nie co 37tys tak było ustawione na kompie.. :duh:
Opublikowano
Autkiem chce pojeździć, a więc robię jednak wszystko. Nie było by tematu jakby Niemiec wymieniał olej co 10 tyś a nie co 37tys tak było ustawione na kompie.. :duh:

Jak wspomniałem przez oleje”long life”mogł też ucierpieć valvetronic(wypadanie zapłonów,nierówna praca silnika ).Proponuje od razu zaopatrzyć się w kabelek i inpa lub ista na przyszłość

never again N46
Opublikowano
  • Autor

Kabelek już posiadam od wiakena ale nie mogę odpalić u kumpla sprawdzałem błędy i nie ma wogule wszystkie odczyty w normie. Tylko błąd 0340 się pojawił ale to po płukankę i czyszczeniu cylindrów.

Mam nadzieję że po naprawie będzie już ok i będzie tylko przyjemność z jazdy. Mam jeszcze E46 n42b20 z gazem już 320 tys przebiegu i zero problemów z silnikiem poza wymiana odmy i paru uszczelek. A więc te starsze silniki były napewno na lepszych podzespołach montowane.

Opublikowano
Kabelek już posiadam od wiakena ale nie mogę odpalić u kumpla sprawdzałem błędy i nie ma wogule wszystkie odczyty w normie. Tylko błąd 0340 się pojawił ale to po płukankę i czyszczeniu cylindrów.

Mam nadzieję że po naprawie będzie już ok i będzie tylko przyjemność z jazdy. Mam jeszcze E46 n42b20 z gazem już 320 tys przebiegu i zero problemów z silnikiem poza wymiana odmy i paru uszczelek. A więc te starsze silniki były napewno na lepszych podzespołach montowane.

N42b20 to poprzednik N46 .Gdzieś czytałem ze w N42 valvetronic był trwalszy.Tutaj są dwa katy i 4 sondy.Niestety im nowsza konstrukcja bmw tym .... :mad2:.Odezwij się po naprawie,jaki koszt itp

never again N46
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
Autko naprawione wymienione uszczelniacze oringa i kompletny rozrząd febi . Wydechowe uszczelniacze twarde jak skała. Ssące niewiele lepsze rozrząd też już na wykończeniu był. Zaślepka z tyłu silnika od płynu chlodzacego. I uszczelki nowe.Cena za całość 2tysiaki. Zostało zmienić kompresor klimy bo okazało się że jest jakiś chiński zamiennik. Cena chyba przyzwoita.
Opublikowano
2 tysiące za taki zakres prac wydaje mi się, że jest bardzo dobra cena. Kompletny rozrząd to łańcuch, ślizgi i napinacz?
Opublikowano
  • Autor
Tak i do tego wszystkie śruby. Cały komplet. Jeszcze wymienili płyn chłodniczy i umyli cały silnik jakaś chemia z czego akurat jestem mało zadowolony bo wszystko mi jakby zaszło teraz jakimś nalotem białym. I zmyło srebrne paski z pokrywy zaworów ,tak je jakoś przebarwilo.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
A co napisalem w twoim temacie odnosnie kopcenia? Musiales zakladac nowy post bo tamte odpowiedzi ci nie pasowaly? Wyszlo na moje od samego poczatku do konca.
Opublikowano
  • Autor
Tak właśnie było. Jestem bardzo nieufną osoba.