Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dziękuję, ale powiem Ci że ten wybór to tylko i wyłącznie Twoja zasługa.

Właśnie w serwisie zaproponował mi tylko te dwie opcje kół. Jeżeli mieszane to tylko z runflat a jak jednakowe to tylko bez runflat. Innego wyboru nie mają.

Ech już nie przesadzaj z tą moją zasługą :oops:

W konfiguratorze też są tylko 2 opcje tych kół:

https://www.bmw.pl/pl/topics/offers-and-services/original-bmw-accessories/kompletne-kola-bmw.html#

Generalnie jakbym brał opony zimowe z felgami to przy silniku M40d stawiał bym na runflaty (tym bardziej że, letnie są runflaty i zawias jest pod nie zestrojony fabrycznie) bezpieczeństwo jednak najważniejsze dla mnie przy tych osiągach auta.

Kwestia różnych szerokości opon jest marginalna i nie będzie mieć wpływu na prowadzenie zimą.

W droższych, szybszych autach pewnie są większe różnice przód tył i pewnie nie ma takiego problemu.

Pozdrawiam

KrzychoM

• Odpowiedzi 108
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Proszę o poradę w sprawie kół zimowych. Niebawem będzie M40d :) Obecnie zimy mamy takie jakie mamy więc planuję zimówki 20'. Mogę wybrać 20' jednakowej szerokości 245 bez runflat lub mieszane z runflat. Skłaniam się bardziej na jednakowej szerokości bez runflat, myślę że 275 z tyłu w zimie będą się gorzej sprawować, mogą być za twarde i mieć mniejszą przyczepność? Na jednakowej szerokości chyba nie pogorszy się trakcja?

Gratulacje jedynie słusznego wyboru silnika M40d :8)

Kwestia kół to jest tak, że auto jak wychodzi z fabryki na oponach runflat to pod tego typu opony ma zestrojone zawieszenie i kolejne opony musi mieć ( powinien mieć) opony tego samego typu.

To nie jest prawda. Nie ma czegoś takiego jak zawieszenie zestrojone pod rf. Obojętnie czy auto wyjedzie z fabryki na rf czy non rf masz możliwość kupienia zestawu kół zimowych wg swojego wyboru. BMW oferuje np do modelu g01, g02, g30 różne wzory, różne wielkości i niektóre z nich są rf, a niektóre nie. Nie ma czegoś takiego, że jak auto wyjechało z fabryki rf to nie możesz kupić zimowych non rf. Możesz kupić i dealer Ci to sprzeda i nie ma do tego żadnych przeciwwskazań.

Nie zrozum mnie też źle, ale ta bzdura o innym zawieszeniu dla rf/nrf krąży już od pewnego czasu na forum. Czy ktoś posiada na to jakikolwiek dowód????????? Czy w katalogu części są inne wahacze albo końcówki drążka dla aut rf/nrf???? Czy ktoś sprawdził takie same auta różniące się tylko oponami, na których wyjechało z fabryki i stwierdził, że mają różne podzespoły zawieszenia????

Opublikowano

To nie jest prawda. Nie ma czegoś takiego jak zawieszenie zestrojone pod rf. Obojętnie czy auto wyjedzie z fabryki na rf czy non rf masz możliwość kupienia zestawu kół zimowych wg swojego wyboru. BMW oferuje np do modelu g01, g02, g30 różne wzory, różne wielkości i niektóre z nich są rf, a niektóre nie. Nie ma czegoś takiego, że jak auto wyjechało z fabryki rf to nie możesz kupić zimowych non rf. Możesz kupić i dealer Ci to sprzeda i nie ma do tego żadnych przeciwwskazań.

Nie zrozum mnie też źle, ale ta bzdura o innym zawieszeniu dla rf/nrf krąży już od pewnego czasu na forum. Czy ktoś posiada na to jakikolwiek dowód????????? Czy w katalogu części są inne wahacze albo końcówki drążka dla aut rf/nrf???? Czy ktoś sprawdził takie same auta różniące się tylko oponami, na których wyjechało z fabryki i stwierdził, że mają różne podzespoły zawieszenia????

Dobrze, że wyjaśniasz temat. :cool2: Widać ja się złapałem na tą "bzdurę", ale tak czy siak jak będę kupował opony zimowe ( same opony) to pewnie się zapytam o to specjalnie w serwisie - dla pewności. :mrgreen:

Pozdrawiam

KrzychoM

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Potrzebuję Waszej podpowiedzi X3 G01 chodzi o rozmiar kół i opon na zimę.

Na lato mam: Przód : 245/45 R 20 Tył : 275/40 R 20.

Czy opony zimowe mogę kupić w takim samym rozmiarze jak lato, czy jednak wszystkie opony muszą być takie same tj. taki sam rozmiar przód i tył

np. 245/50 19 ? Czy można na zimę zastosować ogumienie mieszane?

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Producent nie przewidział R20 zimowych do G01.

245/50 R19 na jednakowych felgach

lub

225/60 R18

Opublikowano
Dziękuję za odpowiedź. Sprawdziłem to i w sklepie BMW są koła zimowe 20 cali do x3. Rozmiar: 245/45 R20 103V XL Opony: Pirelli Winter Sottozero 3. To znaczy, że jednak producent przewidział 20 cali. Pytanie czy w BMW x3 stosuje się ogumienie mieszane na zimę? Czy mogę założyć 245/45 na przód, a 275/40 na tył ?
Opublikowano
Dziękuję za odpowiedź. Sprawdziłem to i w sklepie BMW są koła zimowe 20 cali do x3. Rozmiar: 245/45 R20 103V XL Opony: Pirelli Winter Sottozero 3. To znaczy, że jednak producent przewidział 20 cali. Pytanie czy w BMW x3 stosuje się ogumienie mieszane na zimę? Czy mogę założyć 245/45 na przód, a 275/40 na tył ?

W konfiguratorze są koła zimowe 20" 2 modele felg Y-spoke 695 czarny mat i Double-spoke 699M Orbit Grey.

Na te koła montują opony Pirelli Winter Sottozero 3 r-f w rozmiarze na przód 245/45R20 103V XL, a na tył 275/40R20 106V XL.

Skoro można kupić całe koła to i można kupić same opony.

Link do konfiguratora: https://www.bmw.pl/pl/topics/offers-and-services/original-bmw-accessories/kompletne-kola-bmw.html

Pozdrawiam

KrzychoM

Opublikowano

tylko jest taka kwestia czy akceptujesz zimowe opony typu RUN-FLAT ???

Tylko takie są w tym konfiguratorze i nie jestem pewien czy można kupić w tych rozmiarach homologowane opony zimowe bez RUN-FLAT.

Ja mam zamówione X4 bez R-F (auta z fabryki przyjeżdżają na letnich) i zimowe też bym chciał bez R-F.

Pozdrawiam

KrzychoM

Opublikowano

Skoro akceptujesz opony r-f to masz sprawę jasną.

Jeśli producent oferuje całe koła zimowe z ogumieniem mieszanym to same takie opony też możesz śmiało kupić.

Pozdrawiam

KrzychoM

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Posiadam X3 G01 M40d. Stoję przed zakupem kół zimowych. W BMW zaproponowano mi felgi R20 model 695 z oponami Pirelli Sottozero RF 245/45 przód oraz 275/40 tył. Nie do końca mi leży ten model felg i zastanawiałem się czy mogę założyć felgi BBS CH-R, dowiedziałem się, że wtedy tylko i wyłącznie w jednym rozmiarze 245/45. Moje pytanie jest takie czy jak założę te BBS nie będzie potem jakiś problemów w serwisie, że felgi i opony coś źle pasowały do auta, albo z jakiegoś innego powodu nie będą chcieli uznać gwarancji?

Letnie mam RF ogólnie jeździ mi się bardzo fajnie (zwłaszcza po podniesieniu mocy) ale już na moich okolicznych dziurach 2 rany opony letnie musiałem wymienić (21cali)

Opublikowano

Zastanawiam sie ile mozna ugrac w salonie na nowe koła porownujac z cena katalogowa? Ma ktos doswiadczenie w tego typu rabatach?

np. 19'' V-spoke 691

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Musisz zadzwonić po ASO i spytać o np. 1-2 letnie które magazynowali. Cena będzie do zaakceptowania.

Na allegro też wiem, że ASO wystawiają takie laczki. Zobacz.

Opublikowano
Witam.

Posiadam X3 G01 M40d. Stoję przed zakupem kół zimowych. W BMW zaproponowano mi felgi R20 model 695 z oponami Pirelli Sottozero RF 245/45 przód oraz 275/40 tył. Nie do końca mi leży ten model felg i zastanawiałem się czy mogę założyć felgi BBS CH-R, dowiedziałem się, że wtedy tylko i wyłącznie w jednym rozmiarze 245/45. Moje pytanie jest takie czy jak założę te BBS nie będzie potem jakiś problemów w serwisie, że felgi i opony coś źle pasowały do auta, albo z jakiegoś innego powodu nie będą chcieli uznać gwarancji?

Letnie mam RF ogólnie jeździ mi się bardzo fajnie (zwłaszcza po podniesieniu mocy) ale już na moich okolicznych dziurach 2 rany opony letnie musiałem wymienić (21cali)

Ja korzystam z niemieckiego sklepu, który kompletuje pełne zestawy kół i robi to zgodnie (jak zaznaczysz opcję ECE) z oryginalnymi parametrami (szerokości, ET, nośności, etc) - reifen.com

Żeby zrealizować u nich zamówienie musisz podać nie tylko VIN ale i jeszcze trochę innych danych.

Według nich do Twojego auta M40d w rozmiarze 20" są tylko 4 modele a w zasadzie dwa różniące się kolorem: Dezent TA, Brock BA. Możesz tam podejrzeć certyfikat ECE i ABE dla nich.

Te twoje BBS mają certyfikat TGA, nie wiem co to znaczy ale jest tam dostępny po niemiecku.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Czy ktoś założył opony zimowe 245 i 275 r20 bez RFT? Jakieś problemy?

np

Pirelli Scorpion Winter245/45 R20V 103 XL, FR

Pirelli Scorpion Winter275/40 R20V 106 XL, FR

Opublikowano
Wg tabeli, którą dostałem od dealera to nie ma homologowanego ogumienia 20” nie RFT o różnych szerokościach na osiach do G01 i G02. Homologowane różnej szerokości 20” są tylko RFT

Pozdrawiam

KrzychoM

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Wiem wiem, tylko interesuje mnie czy coś jest nie tak czy po prostu tak sobie napisali. Znam konsekwencje.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Niestety tak.

Napiszę więcej... W tabeli homologacji dla X3 G01 i X4 G02 opony zimowe nie runflat to tylko 2 rozmiary i wygląda to tak:

225/60/R18 - standard ( nie runflat)

225/60/R18 - runflat

245/50/R19 - runflat

245/45/R20 - standard ( nie runflat)

P-245/45/R20, T-275/40/R20 - runflat

i to wszystko jeśli chodzi o zimowe opony w tabeli homologacji.

Pozdrawiam

KrzychoM

Opublikowano
Dziękuję za odpowiedź.

Niestety ja kupiłem P-245/45/R20, T-275/40/R20 -

nie runflat. I co się stanie? Nie mogę ich założyć?

Możesz je założyć, możesz założyć nawet skarpety babci na felgi, ale jak się xdrive spier... zepsuje to gwarant może (nie musi) odmówić Ci naprawy w ramach gwarancji. Twoje ryzyko, Twoje pieniądze.

I tu nasuwa się najważniejsze pytanie czy opony muszą być homologowane przez BMW, żeby zachować pełną gwarancję ? ale to pewnie pytanie do Gwaranta. :mrgreen:

Pozdrawiam

KrzychoM

Opublikowano

Jasna sprawa. Spodziewałem się takiej odpowiedzi i masz rację. Gwarancja itp.... to wygląda na celowe działanie firmy. Zmuszanie do zakupu rekomendowanych przez siebie droższych produktów. Nie zawsze lepszych.

Skoro poruszamy temat Gwaranta, to pytanie czy jest to w gwarancji zapisane?

• 2 tygodnie później...
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Jakby ktoś chciał wiedzieć to tak wygląda G01 na kołach Rial X10 18", opony Bridgestone RFT z gwiazdką, oryginalne czujniki TPMS. Taki zestaw kosztuje 5800 pln :) Po raz kolejny polecam felgi-niemieckie.pl, mega podejście do klienta + rabat dla forumowiczy.

gVQHubb.jpg