Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

Drodzy forumowicze proszę o doradzenie mi co zakupić na zimę do BMW M140 xdrive. Miałem brać na allegro felgi oryginalne przód 8 calix18 tył 8.5cali 18 tak jak mam u siebie, lecz aby znaleźć zimówkę w rozmiarze 245 35 18 graniczy z cudem. Dlatego tu moje pytanie czy mogę założyć na wszystkie osie np. 7.5 calowe felgi lub np. 7J 17 przy napędzie na 4x4 nie będzie DTC wariować ?

Druga sprawa, posiadam czujniki powietrza w kołach w drugim zestawie felg jak będą inne muszę jechać do serwisu aby je przeprogramowali czy komputer wykryje sam drugą parę ?

Pozdrawiam serdecznie

Adam

Opublikowano
Przymierzam się bardziej pod 17cali 7J i do tego opony 205/50 tylko jak kwestia kontroli trakcji i abs no i drugi zestaw czujników w oponach wykryje je komputer ?
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Czujniki wykryje sam jeśli będą odpowiednie.

205 trochę wąsko jak na tyle mocy moim zdaniem.

Jeśli obwód wszystkich kol będzie się zgadzał to nie będzie żadnych problemów z xdrive.

Opublikowano
Tak mam 8 cali 225/40 i 8.5 cali 245/35 tył. Dzwoniłem do bmw bo w konfiguratorze są te 17 cali i nie ma problemu. Gdy był sportowy układ hamulcowy M z nacinanymi tarczami wtedy 17 cali nie wejdzie.
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Są, ale mają inną oponę. Dostałeś odpowiedź w innym dziale.

Na 7.0x17 zakładasz 205/50. Chcesz 225/45 to weź 7.5x17.

Opublikowano
Głupoty gadają w tym BMW. Każda 17” z oznaczeniem M wchodzi na duże hample. Ja nam takie: https://www.alloywheelsdirect.net/bmw_alloy_wheels/1_series_f21_alloys/17_bmw_383m_wheel_4398 , ale też jest problem z oponami zimowymi... :duh:

No właśnie to jest dziwny temat, Oficjalnie nie da się (a raczej nie dało) skonfigurować żadnych 17" felg w jedynce przy hamulcach M (w M140i chyba były tylko 18 do wyboru). W realoemie czy sklepach BMW przy każdych felgach 17" też jest wykluczenie <>. Owszem, felgi na styk wchodzą, tylko wtedy jest spore ryzyko że jak się śmieci albo sól dostaną w szparę między zacisk i felgę to mogą narobić niezłego bałaganu.

Swoją drogą te felgi to autor raczej ma 7,5J z przodu i 8J z tyłu, a nie 8 i 8,5. No i jak koledzy pisali do M140i to lepiej jednak opony 225(polecam Dunlopy 4D), zresztą trudniej felgę uszkodzić przy 7,5J w tych 380, bo seryjnie dają tam chyba 205 na zimę i rant jest prawie na wierzchu.

• 4 lata później...
Opublikowano

A jak jest z tymi napisami na felgach bmw mprerformance, jedne są mono, drugie kolorowe, które mają mieć, niektóre odnawiane i mają. Jak rozpoznać oryginał, czy tylko od wewnątrz.