Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
A u mnie było tak, że na 5W30 trzeba było naprawdę często dolewać, a po zmianie na 5W40 dolewam około litr pomiędzy wymianami.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Zrobić płukankę silnika przy zmianie oleju, zalać dobry syntetyk 5w40 i najlepiej dodać ceratec. U mnie po takim zabiegu ze spalania oleju 2l/10 tys., zszedłem do 1l/10 tys. km. Przy okazji sprawdź czy nie masz pękniętej membrany w pokrywie zaworów.
Opublikowano

mam F20 116i i ten sam problem co wy wszyscy, bierze olej, czasem dużo, czasem mniej (po autostradach bierze więcej). Jutro akurat jadę wymienić po przejechanych 15k km i sie zastanawiam nad 5w40...

dużo czytałem o tym w necie i generalnie jest to slinki bmw i peugeota, tzw silnik Prince'a, spalanie oleju w nich to norma. niestety syf który jest niedopalony zostaje w silniku/katalizatorze więc pytanie ile te nasze 1nki jeszcze pojeżdżą... oczywiście alternatywą jest ewentualny remont silnika, ale nie wiem czy jest sens wywalić w remont 10k gdy silnik chodzi jak żyleta... po za tym ciężko znależć jakiegoś fachowca, który zrobi to jak należy.

mam pytanki czy pokazuje wam w kompie info jeżeli poziom oleju jest za niski? ja już raz bagnet miałem prawie suchy, a informacji na kompie czy jakiejś kontrolki na desce żadnej...

tak z innej beczki - ile płaciliście za wymianę rozrządu? :)

• Członkowie klubu
Opublikowano
mam F20 116i i ten sam problem co wy wszyscy, bierze olej, czasem dużo, czasem mniej (po autostradach bierze więcej). Jutro akurat jadę wymienić po przejechanych 15k km i sie zastanawiam nad 5w40...

dużo czytałem o tym w necie i generalnie jest to slinki bmw i peugeota, tzw silnik Prince'a, spalanie oleju w nich to norma. niestety syf który jest niedopalony zostaje w silniku/katalizatorze więc pytanie ile te nasze 1nki jeszcze pojeżdżą... oczywiście alternatywą jest ewentualny remont silnika, ale nie wiem czy jest sens wywalić w remont 10k gdy silnik chodzi jak żyleta... po za tym ciężko znależć jakiegoś fachowca, który zrobi to jak należy.

mam pytanki czy pokazuje wam w kompie info jeżeli poziom oleju jest za niski? ja już raz bagnet miałem prawie suchy, a informacji na kompie czy jakiejś kontrolki na desce żadnej...

tak z innej beczki - ile płaciliście za wymianę rozrządu? :)

1.6 nie ma kontroli poziomu oleju w silniku, tylko bagnetem

Opublikowano

Jak to nie ma? Mój ma, nawet w instrukcji jest napisane, że wszystkie mają. Zresztą nie pamiętam kiedy jakieś BMW nie miało czujnika poziomu oleju, chyba od serii e39 i e46 wszystkie miały.

• Członkowie klubu
Opublikowano

Jak to nie ma? Mój ma, nawet w instrukcji jest napisane, że wszystkie mają. Zresztą nie pamiętam kiedy jakieś BMW nie miało czujnika poziomu oleju, chyba od serii e39 i e46 wszystkie miały.

Really? Jak czytałem instrukcje mojego, to zaznaczali, czy kontrola jest dopiero od 120d wzwyż. Niższe modele trzeba mierzyć ręcznie.

Opublikowano

W takim razie wygląda na to, że BMW łaskawie wprowadzili ten ficzer w nowszych modelach (w moim, końcówka 2012r) nic nie pisze o elektronicznym pomiarze czy ostrzeganiu o niskim poziomie, a mam tą samą apkę z instrukcją obsługi co Ty, tylko oczywiście dla mojego modelu :>

swoją drogą to trochę niedorzeczne, żeby samochód naszpikowany taką elektroniką nie miał takiego czujnika... :P

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów,

zamierzam kupić serie 1 dla żony tylko czytając cały wątek mam obawy czy po zakupie nie będę miał problemów z braniem oleju :/

rocznik 2011 przejechana 115 tyś/km

Po sprawdzeniu auta okazuje się że po pierwszy 3 latach auto przejechało 75 tyś/km czyli wychodzi średnio 25 tyś na rok.

Następnie przez kolejne 2 lata 9 tyś/km, następne 2 lata= 22 tyś/km.

Osoba od której kupuję auto jest trzecim właścicielem- auto krajowe

Z tego co się orientuję to mogły dojść do przeciągnięcia interwały (producent opisuje wymianę oleju co 30 tyś.) a tak naprawdę to trzeba wymieniać max. do 15 tyś

Najgorsze jest to że podczas kupna tak naprawdę tego nie sprawdzę że bierze olej ? ... macie jakiś pomysł jak to sprawdzić żeby nie wpakować się 'na minę' po zakupie ?

Zastanawia mnie jeszcze dlaczego przez 2 lata użytkownik zrobił tylko 9 tys/km ? .... auto było na warsztacie :D czy tak mało jeździli. Tego się nie dowiem bo to jeszcze poprzedni właściciel :/

Panowie- macie jakieś pomysły/ proszę o pomoc- radę. Po auto chcę jechać w sobotę

ps. z drugiej strony już to przerabiałem z obecnym autem. MAZDA 6 2014 r. poprzedni właściciel zmieniał ok. 20 tyś/km. Zrobiłem płukankę i na serwisie nic nie stwierdzili żadnego osadu/ nagaru.

Do tej pory silnik nic nie bierze oleju.

Opublikowano
Po końcówce wydechu nie sprawdzisz, bo w bezpośrednim wtrysku i tak jest zawsze okopcona. Jedyna metoda, to umówić auto do warsztatu, w którym poprosisz o wykręcenie świec zapłonowych. Jest szansa, że przy tym przebiegu świece nie były ostatnio zmieniane (wymiana po 60 kkm, następna po 120 kkm). Niewielki pobór oleju na poziomie 0,2/1000 km będzie już zauważalny po lekkim białawym nagarze na izolatorach, pobór w okolicy 0,5/1000 km, to już ładna skorupka na świecach.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cóż... wystarczy poczytać fora citroena, peugeota i mini.

Te silniki piją olej i nic na to się nie poradzi.

Są "wyjątkowe" egzemplarze które zużywają 2 litry oleju na 1000km - dość często przyczyną jest odkształcenie tulei cylindrowych. 

Takie czasy, tak teraz konstruują silniki - ekonomia, ekologia i tym podobne aspekty są priorytetem.

Moja potrafi zjeść 1 litr na 2 zbiorniki paliwa, czyli 1400 km. Narazie jakoś z tym żyje ;-) 

Opublikowano

No ja właśnie jestem po testach spalania oleju u siebie w aucie. Wyszedł mi litr na przejechane 3600km.

Coś tam jeszcze na tej paskowanej końcówce bagnetu było, może bym dociągnął jeszcze ze 200-300km ale wolę już nie ryzykować i dolałem.