Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W moim BMW pojawił się błąd p2426(00)

Exhaust Gas Recirculation Cooling Valve Control Circuit Low.

Czy ktoś z was miał podobny problem i gdzie mogę szukać rozwiązania?

Pozdrawiam.

Opublikowano
Zawór EGR i chłodnica spalin do sprawdzenia. Uważaj przy demontażu chłodnicy, bo pomiędzy nią, a blokiem jest przewód od płynu chłodzącego. Ruszysz chłodniczkę i wypłynie płyn, więc bądź na to przygotowany.
BMW F31 318d 143pk aut.
Opublikowano
EGR zdemontowany i oczyszczony o dziwno nawet nie był za bardzo brudny i co dziwne mam vlink OBD2 i na jednej aplikacji pokazuje mi ten błąd p2426(00) a na innej aplikacji już nie pokazuje żadnego błędu, nie wiem czy powinienem dalej drążyć temat czy nie dodam że na zimnym silniku zwłaszcza kilkaset pierwszych metrów bywa trochę głośny dźwięk jakby glosna praca wtrysków ale może to moja nadwrażliwość? Co mogę jeszcze sprawdzić ?
Opublikowano

Do tego dodam że dzis mi wyskoczył błąd p242c ??

Wyczytałem że może być to problem z czujnikiem spalin,

Lokalizacja bank 1 sensor 3 gdzie mogę to zlokalizować fizycznie ?

Opublikowano
Zajrzyj jeszcze do membrany od egr-tzw gruszki ciśnieniowej.Jest koło turbiny,kawałek plastyku.W środku jest sprężyna i membrana.U mnie tez był podobny błąd i się okazało ze membrana ma dziurkę i nie trzyma ciśnienia.

Mini Cooper S R53 '06 @220 KM

BMW E87 118d '06 @ 163 KM

Opublikowano

Delikatnie musisz zdjąć zaczep z trzpienia egr,następnie przekręcić gruszkę w prawo i się wysunie.Nastepnie delikatnie wyciągnij z niej czerwony przewód podciśnienia,jest tylko jeden taki..Potem w kierunku prawego błotnika ja wyciągnij.Do rozebrania potrzebujesz płaski śrubokręt.W środku jest membrana oraz sprężyna.Po rozebraniu można złożyć bez szkód.Przynajmniej zobaczysz w jakim stanie jest membrana.

Ja wczoraj to robiłem,max potrzeba na to 30 minut.

Wyglada ona tak

11718515899a.JPG

Oczywiście musisz wyjąc najpierw filtr powietrza.

Mini Cooper S R53 '06 @220 KM

BMW E87 118d '06 @ 163 KM

Opublikowano
Zrobiłem tak jak mówisz jednak żadnego uszkodzenie tej membrsny nie zauważyłem ponadto po złożeniu wszystkiego w całość doszedł mi jeszcze jeden błąd p2ab9 ?