Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie moze banalne co do niektrorych forumowiczow ale coz.....

W moim autku na wlaczniku wycieraczek BMW E39 jest jeszcze takie pokretelko z czterema ustawieniami oznaczonymi takimi strzalkami "^" z poczatku myslalem ze to regulacja szybkosci wycieraczek ale po zmianie nie widze roznicy moze mi ktos powiedziec do czego to sluzy ??

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jest też na forum przycisk "serż" :P

Czułość czujnika deszczu może (a co za tym idzie - regulacja szybkości pracy wycieraczek)? Po szczegóły odsyłam do instrukcji.

Kai
Opublikowano
to jest regulacja częstotliwości pracy wycieraczek

hmm to moze podpowiesz mi co powinno sie dziac ?? bo tak jak wspomnialem u mnie mimo iz przestawie pokretelko to wycieraczki itak chodza tak jak chodzily... ;/

Opublikowano

u mnie jest tak, że:

daje przełącznik wycieraczek raz do góry i reszte ustawiam właśnie tym pokrętłem.

Wycieraczki wtedy działają z mniejszymi odstępami czasowymi.

Tylko musisz jechać - na postoju tego nie sprawdzisz :mrgreen:

http://www.maszty-flagi.com/bmw/E39_forum.jpg
Opublikowano

koledzy juz wszystko jasne - NIE MAM CZUJNIKA DESZCZU ...

przednia szyba jest firmy GLAVET i dopatrzylem sie dziurki w podsufitce na srodku zaczalem szperac i znalazlem kabelek... wydaje mi sie ze bylo tez inne lusterko teraz mam montowane do szyby a bylo wg mnie do podsufitki bo ten kabelek tak chamsko by nie szedl...

Teraz pytanie moze wiecie ile kosztuje taki czujnik ??

Opublikowano
ale ja chyba też nie mam żadnego czujnika - jak ustawie czasowe wycieraczki to wycierają do zera i chodzą dalej :?
http://www.maszty-flagi.com/bmw/E39_forum.jpg
Opublikowano
wyłącznik/włącznik czasowy jak sama nazwa mówi działa co jakiś określony przedział czasu 15 sek, 30 sek, 45 sek, 60 sek itp, itd, więc nie potrzebuje żadnego czujnika
Opublikowano

W zależności od tego czy auto jest wyposażone w czujnik deszczu czy nie pokretlo to ma 2 różne funkcje:

- z czujnikiem deszczu - reguluje jego czułość a poprzez to szybkość pracy wycieraczek w trybie czasowym

- bez czujnika - reguluje bezpośrednio szybkość pracy wycieraczek w zależności od prędkości jazdy.