Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, moja bunia to e60 535d 2005r. Fabrycznie 272km. U mnie troszkę podkręcona. Problem polega na tym 1 wtrysk prawdopodobnie przelewa i wytopiło mi tłok na wylot i przez to nie ma kompresji na tym cylindrze. Głowica zdjeta i pierwszy tłok od kierowcy szlak trafił. Dodatkowo ten cylinder tez porysowany. Chciałbym się dowiedzieć jakie słupki będą pasowały do reszty silnika. Czy każdy 3 litrowy m57n da sie dopasować z moim osprzetem i czy głowicę różnią się czymś od tych np.530d. Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam
Opublikowano
Dzieki za odpowiedź, ale Kurczę tam jest wymieniona tylko e60 i e61, czy to oznacza że każdy model bmki ...35d ma inny blok silnika ? Ciężko uwierzyć że tyle różnych bloków projektowali. Z tego co słyszałem to blok we wszystkich 3 litrowych m57n są takie same i tak tez twierdzi mój mechanik ale chciałbym usłyszeć opinie ludzi którzy robili takie przekładki i jakie są tego efekty.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam. Blok z zewnątrz jest taki sam, ale w środku to nie to samo co 530d. Inny wał o większej średnicy, to i panewki inne. Krótsze i masywniejsze korbowody. Głowica nie wiem, ale chyba ma większe doloty. Musisz szukać tzwn. Słupka od 535d najlepiej z tego rocznika, bo nie wiem czy coś nie było zmienione po 2006r. Z tego co wiem to w silniku nie, ale 100% pewności brak.Po samej cenie używek widać, że to nie ten sam silnik co 530d.
Opublikowano
wał i korbowody są te same w M57N 530D i 535d przedlift (żeliwny blok), różnica jest dopiero w modelach M57N2 530d i 535d (aluminiowy blok) i oba są inne
Opublikowano

306D2 to praktycznie to samo co 306D4. Te same wały.. korby, głowice. Rożnica to inne tłoki oraz pierścienie, a także dwa spływy oleju dla 306D4. Bloki na 99% idzie ze sobą zamienić. Jeździć bedzie ;) A czy silniki 35d z innych modeli podejdą... pewnie też ;) Wiadomo... miska... i osprzęt może być inny.

306D3 i 306D5 to też bliźniacze konstrukcje.

E60 535xd+++ + 8hp70x

Individual project by mnichu

Opublikowano
Blok od 535d ma kute tłoki w serii , dlatego są inne , oraz inne sprężanie. Załóż odpowiedni silnik i nie kombinuj