Skocz do zawartości

e39 przeniesienie katalizatorów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Przedlift e39 M52B20 1997r ma 1 katalizator montowany pod podłogą. Bolączką tego rozwiązania jest strasznie długie nagrzewanie katalizatora (oraz jego szybkie schładzanie) przez co praktycznie nie spełnia swojej roli co w efekcie przekłada się na przekroczone normy spalin.

https://www.google.pl/search?q=e39+katalizator&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjf8Lrj4LvhAhUylIsKHUXhCI8Q_AUIDigB&biw=1440&bih=786#imgrc=eFyqQcZtfg1rfM:

W wersjach e39 benzyna poliftowych M54 katalizatory zostały przeniesione do kolektorów przez co ich praca jest dużo bardziej wydajniejsza.

https://www.google.pl/search?biw=1440&bih=786&tbm=isch&sa=1&ei=TMKoXMDfMY7OrgSo5YmQBA&q=e39+katalizator+jmj&oq=e39+katalizator+jmj&gs_l=img.3...82473.84275..84656...0.0..0.80.315.4......0....1..gws-wiz-img.......0i30j0i5i30j0i8i30.Kth2Yy_OLlk#imgrc=_WVzC7VfOy8BHM:

Pytania moje są takie:

-czy podmiana katalizatorów poliftowych w aucie przedliftowym to plug&play czy trzeba coś przerabiać? Silnik M52 a katalizator pod M54.

-czy lepiej zmodyfikować obecne rury i w "portki" zaraz za rurami kolektorowymi wspawać katalizatory uniwersalne np.

https://www.rpmotorsport.pl/uklad-wydechowy/katalizatory-magnaflow?q=%C5%9Arednica+przelotu-57mm+--+2%2C25%22

Proszę o poradę i odpowiedz w temacie a nie dywagacje na temat " po co ci katalizatory, wytnij je i wstaw strumienice itp itd"

Pozdrawiam

Piotr

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Ty tak na poważnie? Fabrykę chcesz poprawiać bo ci się kat długo nagrzewa i szybko stygnie?
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano
  • Autor

;)

Poniekąd tak ponieważ jest to błąd konstrukcyjny który poprawiono w polifcie.

Patrząc z obecnej perspektywy dbania o środowisko czyli pod kątem zaostrzających się norm emisji spalin, coraz bardziej rygorystycznych przeglądów okresowych oraz wyrywkowych testów spalin dokonywanych przez policję jest to coraz większy problem. Ich (diagnostę/policję) nie obchodzi to że katalizator test tu albo tam i że jest taki albo inny problem, oni podchodzą 0/1 do tematu (zwłaszcza policja) spełnia albo nie spełnia wytycznych - i pyk nie ma przeglądu/dowodu.

I dlatego pojawiło się takie pytanie :)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Nawet jak wspawasz go bliżej to i tak nie przejdzie przeglądu jak auto będzie nierozgrzane albo katalizator zużyty, bo przy sprawnym nie ma z tym żadnego problemu. Jak dla mnie kolektor wydechowy w m54 dla e39 to idealny przykład jak nie powinien wyglądać wydech w aucie. Zamiast ukierunkować spaliny prosto w wydech, to pierwszy cylinder ukierunkowany jest w trzeci i na odwrót. To samo tyczy cylindrów cztery i sześć, ale to moje spostrzeżenie i nie każdy musi się z tym zgadzać. Już bym wolał przerobić stary wydech a Ty zrobisz jak uważasz. Może ktoś coś jeszcze dorzuci w temacie.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano
No to Ja coś dorzucę na koniec :D oryginalny katalizator w moim przedlifcie posypał się dawno temu, został usunięty i wspawana prosta rurka. Jaki tego był efekt to każdy wie :mad2: dlatego nigdy więcej :nienie: takich operacji,więc postanowiłem zaryzykować i wleciał zamiennik z alledrogo. Efekty to cichsza praca układu oraz wszystkie parametry na analizatorze spalin w normie, bo diagnosta pchał sondę do wydechu i wszystko było OK. Więc panowie bez dramatów bo jeśli katy w porządku i sondy pracują jak trzeba to nie ma co Się martwić na zapas
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.